Jännän äärellä

28.7.2017 - 13:02 | Timo Nurmos Blogi Ulkomaat

Timo Nurmos ja Readly Express Pariisin valloittajina lokakuussa. Kuva: Kaisa Toivonen

Readly Express on poikkeuksellinen hevonen, sitä ei voi kiistää. Ori on poikkeus jo siinä mielessä, että se on voittanut kaikki isot nuorten kisat ja samalla vaikuttanut siitoksessa jo nuoresta asti. Sellaista ei ole Pohjoismaissa juurikaan sattunut.

Yleensä ottaen Pohjoismaissa on vaikea nousta kilparadoilta siitokseen, vaikka olisi miten hyvä. Vielä vaikeampaa on ollut juosta kilpaa ja olla siitosori samaan aikaan. Ranskassa kilpailujärjestelmä on rakennettu tukemaan jalostusta, ja kovin kilpailusesonki, Pariisin talvimeeting, on siitoksen lomakautta. Näin nuoretkin kyvyt ehtivät astua, jos saavat siihen mahdollisuuden.

Readly näyttäisi siis tekevän mahdottomasta mahdollisen Pohjoismaissa. Ori on ollut todella hyvä ensimmäisissä starteissaan ottaen huomion kovan ajon vähyyden ja taakse jääneen raskaan siitoskauden. Olimme ajaneet sillä 23-vauhtia kovimmillaan ennen kauden avausta, ja se lopetti siinä 07:ää! Kaiken pitää tietysti mennä hyvin, mutta kyllä ensi Talvimeeting ja muutkin suurkilpailut ovat Readlyn ulottuvilla. Jotenkin on sellainen tunne, että matka on vasta alkanut.

Ja kyllä se saa huomiota mediassa ihan tarpeeksi. Se on niin cool ja niin symppis, että se on melkein kaikkien huulilla. Sen kanssa on hauska touhuta. Viimeksi Axevallassa pelkäsin että suuri yleisö ja hulabaloo säikäyttää sen ensimmäisessä lämmityksessä, mutta mitä vielä! Se vain hölkötteli menemään, enkä olisi edes saanut sitä menemään kolmeakymmentä. Mutta tiesin että kyllä se juoksee, kun aika on. Että on hyvä, kun hevonen on rento. Ja niinhän se sivusi ME-aikaa kultadivisioonadebyytissään.

Riihimäellä on taas pyhänä nimeäni kantava nuorten ohjastajien kisa. Harmittaa kun en taas pääse sinne: en ymmärtänyt että kisa on samana päivänä, kuin Lapin Ajajakunkku Torniossa, kun lupauduin pohjoiseen. Eli ajan siis itse kilpaa samaan aikaan, mitä ei tapahdu ihan joka päivä.

Nuoriin ravi-ihmisiin pätee oikeastaan sama kuin hevosiinkin. Tullakseen hyväksi pitää keskittyä oikeisiin asioihin. Ei kannata jäädä murehtimaan mokia, niitä sattuu kaikille, vaan oppia niistä ja lähteä nopeasti eteenpäin. Ei kannata lukea liikaa mediaa, vaan analysoida itse, oliko ajetusta lähdöstä opittavaa. Mutta ei saa jäädä hautomaan tai leijumaan sen tunnelmaa. Tärkeintä on katsoa eteenpäin. Joskus seuraava asia, johon pitää keskittyä, on minuutin päässä, joskus viikkojen, mutta ei saa jäädä miettimään vanhoja, vaan keskittyä huolellisesti tulevaan, jotta työ tulee tehtyä kunnolla.

Kun tietää tehneensä parhaansa, voi mennä hyvillä mielin illalla nukkumaan, luki netissä tai lehdessä mitä hyvänsä.

Jaa artikkeli:

Blogi Ulkomaat

Jätä kommentti