Kohtuus katosi kuukaudessa

4.5.2018 - 14:52 | Ville Toivonen Blogi Suomi

Armed Hall kuvattuna kolmevuotiskeväänään Markku Niemisen tallilla Viialassa. Kuva: Juhani Länsiluoto

Hippos teki Armed Hallin varsojen suhteen sen, mitä sen täytyi. Samalla se kuitenkin osoitti, ettei keskusjärjestön kohtuullisuus tarkoita kaikille samaa.

Ravinetti uutisoi torstaina Suomen Hippoksen peruneen siitosori Armed Hallin jälkeläisten kilpailuoikeuden. Lyhyesti ilmaistuna kyse on siitä, että alkionsiirtovarsana syntynyt Armed Hall ei ole emänsä Amour Anguksen ensimmäinen jälkeläinen syntymävuotenaan, eikä sillä näin ollen ole kansainvälisten ravikäytäntöjen mukaan kilpailu- tai jalostukseenkäyttöoikeutta.

Tästä syystä ori aikanaan Eurooppaan päätyikin: USA:n raviliitto USTA ei suostunut rekisteröimään sitä, joten Armed Hall päätyi Eurooppaan ja lopulta Viroon, joka ei vielä tuohon aikaan ollut Euroopan raviliitto UET:n jäsenmaa. Armed Hall rekisteröitiin Virossa syntyneeksi ja se ehti kilpailla Suomessa kahtena kautena, kunnes Hippos mitätöi sen kilpailu- ja jalostukseenkäyttöoikeuden.

Ori siirtyi Viroon, missä sitä käytettiin pienimuotoisesti siitokseen, ja sen Virossa syntyneitä varsoja on sittemmin tuotu myös Suomeen. Myös Armed Hall rekisteröitiin Suomeen vuonna 2013, ja oriilla jatkettiin sen omistajan tammojen astuttelemista. Varsojen paperiasiat hoidettiin normaalisti ja Suomen Hippos rekisteröi ne normaaliin tapaan Suomessa syntyneiksi. Armed Hallia ei ole hyväksytty Suomessa jalostukseen, mutta kun ori ja tamma ovat saman omistajan, syntyvät varsat rekisteröidään kilpailuoikeuden kanssa, kuitenkin ilman oikeutta kasvattajapalkintoihin.

Nyt Armed Hallin jalostukseenkäyttökielto on tullut esiin ja sen varsoilta on otettu kilpailuoikeus pois. Hippoksen rekisterissä on yhteensä 16 Armed Hallin jälkeläistä, minkä lisäksi sillä on viime vuonna astutettu kuusi tammaa, joten aivan pienestä liikkeestä ei ole kysymys.

Miksi tällaiseen sitten on päädytty? Kyse on kansainvälisestä paineesta ja Hippoksen halusta suojella omia kasvojaan sekä Suomen mainetta kansainvälisen raviyhteisön jäsenenä. Armed Hallin kaltaiset ”kakkosvarsat” eivät pääse kilpailemaan tai lisääntymään missään vakavasti otettavassa ravimaassa, ja esimerkiksi USTA ja Ruotsin keskusjärjestö ST suhtautuvat tällaisiin asioihin suurella vakavuudella. Kansainvälisen paineen alla Hippoksella ei käytännössä ollut muuta vaihtoehtoa kuin toimia nyt tekemällään tavalla.

Vai oliko sittenkin? Hankalaksi asian tekee Hippoksen oma rooli prosessissa. Kun Armed Hall ja sen jälkeläisiä on rekisteröity Suomeen, vanha päätös hevosen oikeuksien poistamisesta ei ole seurannut mukana. Tietysti on hevosenomistajan vastuulla tietää hevosensa status ja siihen mahdollisesti liittyvät rajoitteet, mutta myös Hippoksella on asiassa merkittävä vastuu.

Virheen tekeminen on syvästi inhimillistä, ja on ihan ymmärrettävää, että Armed Hall tai sen yksittäinen varsa on voinut livahtaa systeemin läpi Suomen rekisteriin. Kun Hippos kuitenkin on vuosikaudet rekisteröinyt sen varsoja kilpailuoikeuksin, on keskusjärjestö ollut mitä suurimmassa määrin mahdollistamassa toimintaa.

Ajankohta on Hippokselle äärimmäisen kiusallinen, sillä tunnistusskandaalikin on vielä haastehakemuksineen kesken. Vaikka asiat ovat erilaiset, molemmissa tapauksissa on kuitenkin kyse hevosten rekisteröimisestä. Hippoksen asettamien rangaistusten ero taas on räikeä.

Tunnistusskandaalissa Hippos toimi hevosia rekisteröitäessä periaatteessa oikein, mutta sitä harhautettiin väärennetyillä asiakirjoilla. Rangaistus oli 2000 euroa sakkoa per vastoin sääntöjä tunnistettu varsa.

Armed Hallin tapauksessa hevosenomistajat ovat toimineet Hippoksen suuntaan oikein, eli toiminta on periaatteessa ollut täysin läpinäkyvää – Hippos vaan ei ole onnistunut omien sääntöjensä tai asettamiensa rangaistusten valvonnassa, vaikka toiminta on jatkunut vuosikausia!

Kerrataan vielä, mitä Suomen Hippoksen puheenjohtaja Kari Eriksson sanoi 28.3. tunnistusskandaalin rangaistuksia Ravinetin uutisessa perustellessaan.

”Hevosten siirtäminen FIU-hevosiksi oli tapetilla loppumetreille asti, mutta mietimme myös kohtuullisuuspuolta. Viranomaistaho on mahdollistanut väärin tunnistamisen ja Hippos on merkinnyt hevoset rekisteriin. Tässä on myös kolmansia osapuolia, eli paljon sellaisia omistajia, jotka ovat hankkineet näitä hevosia tietämättöminä väärinkäytöksistä”, Eriksson totesi tuolloin.

Yksikään Suomeen rekisteröidyistä Armed Hallin jälkeläisistä ei toistaiseksi ole juossut kilpaa. Useampi on kuitenkin ollut eteenpäin myytyinä ammattivalmennuksessa, joten nyt täysin arvottomiksi muuttuneisiin hevosiin on kohdistunut mittavia kuluja.

Miltähän Erikssonin sanat noiden hevosten omistajista nyt tuntuvat?

Jaa artikkeli:

Blogi Suomi

Yksi kommentti aiheesta “Kohtuus katosi kuukaudessa

Jätä kommentti