Pelastaako maanantai Suomen ravipelit?

26.11.2017 - 16:00 | Miika Lähdeniemi Blogi

Ravien oma "vakioveikkaus" eli Kaviovakio on jatkossa pelitarjonnassa keskiviikkoisin Vermossa. Kuva: Anu Leppänen

Hevosenomistajia hemmotellaan ennätyspalkinnoilla ja urheilullinen taso on korkealla, mutta kotimainen totopeli ei vedä. Ristiriita huolestuttaa yhtä paljon kuin raviurheilun valtakunnallinen tv-näkyvyys.

Kahtena viime lauantaina on ravattu Kasvattajakruunu-finaaleita ja -välieriä T76-ravien yhteydessä. Parasta suomalaista raviurheilua tähän vuodenaikaan, siitä ei ole epäilystäkään.

Pelivaihdot ovat kuitenkin olleet katastrofaalisen huonot. Eilen Turun T76-pelin vaihto sukelsi 296 056,05 euroon ja kokonaisvaihto jäi 676 271,60 euroon. Vertailun vuoksi Turun vastaavien T76-päivien kokonaisvaihdot olivat 868 298,95 euroa vuonna 2016 ja 856 095,18 euroa vuonna 2015. Viime vuonna lähtöjä oli toki yksi enemmän, mutta samalla yhdellätoista lähdöllä pudotus kahden vuoden takaisesta oli 180 000 euron luokkaa!

Eilen Turussa hevosenomistajille puolestaan maksettiin palkintorahoja koko päivänä 209 280 euroa, kun edellisvuosien lukemat olivat 193 360 euroa (2016) ja 156 970 euroa (2015). Suomen raviurheilussa on kaikkiaan hassu tilanne, kun omistajilla ja valmentajilla on nousukausi menossa palkintokorotusten myötä ja samaan aikaan totopeli kotimaisiin raveihin ei vedä.

Tuntuu ristiriitaiselta, että Hotshot Lucan, T.Rexin ja Köppisen kaltaisilla nimillä tähditetty kierros keräsi tämän vuoden neljänneksi huonoimman lauantaipelivaihdon. Urheilullinen taso vaikutti vain heikentävän pelivaihtoja. Miten kärkituotteemme voi sakata näin pahasti? T76-pelinhän pitäisi olla raviviikon kruunu, mutta se on valitettavasti ruosteessa.

Ravipelaaminen on muuttunut niin, että Suomen ravit kilpailevat joka päivä ruotsalaisten ravikohteiden kanssa. Ja häviävät valitettavan usein. Nykyajan ravipelaajalla ei nimittäin ole ”kotimaata”, vaan peli kohdistuu sinne, missä on kiinnostavinta pelattavaa. Ruotsissa kiinnostavat erityisesti jackpot-kierrokset, eikä siinä ole mitään väärää.

Tuotteen eli pelikohteiden pitäisi olla Suomessakin mahdollisimman kiinnostavia. Käytetään esimerkkinä eilispäivää: T76-kohteet olivat jo etukäteen turhan selväpiirteiset, ja rivi palauttikin lopulta 7,50 euroa. Ensi lauantaille Seinäjoelle onkin luvassa jackpot-kierros ja on mielenkiintoista nähdä, millainen vaikutus sillä on.

Eilen myös ravien neljä T76-kohteiden ulkopuolista lähtöä olivat pelimielessä heikkoja. Yksi oli sentään täysipainoinen Kyvyt Esiin-divisioona, mutta kolmessa muussa lähdössä kilpaili yhteensä 24 hevosta eikä taso huimannut päätä. Näillä lähdöillä oli myös heikentävä vaikutus ravien kokonaisvaihtoon. Kun nykyaikainen ravipelaaja vilkaisi nämä lähtölistat, hän siirtyi nopeasti katsomaan Solvallan tarjontaa. Ja löysi parempaa pelattavaa.

Lauantaina Turussa maksettiin ennätysmäisen hyvät palkinnot ja hyviä hevosia oli paljon, mutta kokonaispelivaihto sukelsi.

Tarvitsemme kipeästi lisää ravipelaajia. Satunnaisesti ja säännöllisesti totoavia, hupi- ja tosipelaajia. Kuten vaihtokehityksestä on nähtävissä, useat isompaa vaihtoa pyörittävät pelaajat ovat siirtäneet pelaamisensa pysyvästi pääosin Ruotsin raveihin. On vaikea nähdä kehitystä, jossa he alkaisivatkin jälleen tulevaisuudessa valitsemaan arki-iltana Ruotsin V64-jackpotin sijaan Suomen iltaravit. Eivätkä kaikki ole toki Suomen ravipelaamista kokonaan hylänneet, mutta monella painopiste on Ruotsissa.

Vuodenvaihteessa alkava Magic Monday-konsepti voi helpottaa tätä haastetta. Viikon hiljaisimmalle pelipäivälle rakennettu kahden raviradan T65-kierros on Veikkauksen tapa houkutella myös uusia pelaajia ravien pariin. Käytännössä maanantaista tulee viikon kolmas korkeamman profiilin ravipäivä, johon satsataan myös TotoTV:n virtuaalistudion ja urheilupelien Päivän parin muodossa.

Magic Mondayn vetovoima nähdään alkuvuodesta, mutta on varmaan ihan mahdollista, että muun pelitarjonnan ollessa hiljaista T65-peli voi houkutella uusia ravipelaajia. Sitä sopii toivoa, ja joka tapauksessa Magic Monday-konsepti on mielenkiintoinen ja kokeilemisen arvoinen.

Kotimaisten ravivaihtojen laskevan trendin ohella huolestuttaa myös ravien valtakunnallinen TV-näkyvyys, joka on ensi vuoden osalta edelleen auki vuodenvaihteen lähestyessä kovaa vauhtia. Veikkaus on ainoastaan ilmoittanut satsaavansa TotoTV-kanavaan, joka näkyy kaapeliverkossa ja Veikkauksen verkkosivujen kautta. Ravien näkyminen myös pääkanavilla on tärkeä asia paitsi pelien, myös raviurheilun kannalta. Ilman tätä näkyvyyttä pelkän TotoTV:n varassa käy herkästi niin, että laji marginalisoituu entisestään.

Jaa artikkeli:

Blogi

3 kommenttia aiheesta “Pelastaako maanantai Suomen ravipelit?

  1. Ihan ensimmäiseksi Veikkauksen pitää saada toto-pelit kaikkiin pelipisteisiin ja samaan järjestelmään kuin muut pelit. Sieltä R-kioskilta niitä hupipelaajia tulee T-peleihin kimppojen myötä. Kenon saa 4000 pelipisteestä, toton vain 1000 pelipisteestä.

  2. Erinomainen blogi!!! Ravimarkkinoinnissa pitää oikeasti osata laittaa roppaa likoon – ei sitä vittu voi ulkoisesti hoitaa mistään lasikonttoreiden norsuluutorneista, porsliinikaupoista. Sinne vaan Neste Koon pihoille äijät&valomainokset pydeen. Voin konsultoida – riittävää palkkiota vastaan. Nämä eivät ole puoluepoliittisesti hoidettavia kiintiöhallintoneuvostopaikka-asioita. Yst. ”kimmomantere”

  3. Tekisi mieli todeta, että on myöhäistä itkeä kun löysät on pöksyissä. Asiaa kyllä jauhettiin aikoinaan, mutta niin Fintoto kuin näköjään Veikkauskin eivät vaan ymmärrä mistä toto pelaamisessa on kyse. Olisiko aikanaan täytynyt kuunnella suurta pelaavaa porukkaa eikä vain jotain Vuoksenmaata / Haanniemeä.
    Mutta eihän meitä säälittäviä ”mummopelaajia” tarvitse kuunnella, joten Vuoksenmaat Koskenniemet Haanniemet ym. ”suurpelurit” saavatkin sitten pelailla keskenään t-pelejä.
    Sitä niittää mitä kylvää!
    Koskenniemi kumppaneineen on tuhonnut suomalaisen ravipelaamisen.

Jätä kommentti