Ravitaloudella ei ole varaa tällaiseen

6.3.2018 - 11:51 | Ville Toivonen Blogi Suomi

Onko meillä varaa tällaiseen? Kuvan varsat eivät liity kirjoitukseen. Kuva: Anu Leppänen

Tunnistusskandaali on koko ravialalle äärimmäisen kiusallinen, sillä se ulottuu lajin kovimpaan ytimeen asti.

Siinä se sana tuli. Tunnistusskandaali. Suomen Hippoksen eilinen tiedote asiasta ei ehkä nopealla lukemisella aukaissut kaikille asian vakavuutta, mutta kyse on todella skandaalista. Hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja on vuosien ajan käynyt tunnistamassa suomalaisten omistajien varsoja ulkomailla ja tehnyt niille tunnistuspaperit, joiden mukaan varsat olisi tunnistettu Suomessa.

Koko ravialalle asia on äärimmäisen kiusallinen, sillä se ulottuu lajin kovimpaan ytimeen asti. Asiassa on mukana monta ravialan silmäätekevää toimijaa, tunnettuja kasvattajia, omistajia ja valmentajia lajin ehdottomalta huipulta. Kuten Ravinetti eilen uutisoi, vastoin sääntöjä tunnistettujen varsojen joukossa on ollut mm. Suomen Hippoksen puheenjohtaja Antti Lehtisalon yhtiön kasvatteja.

Vastoin sääntöjä tunnistettujen varsojen omistajakasvattajiin kuuluu myös eläinlääkärilegenda Antero Tupamäki, jonka maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä nimitti marraskuussa hevosalan selvityshenkilöksi, tehtävänään laatia selvitystyö hevostalouden toimintaedellyksistä ja kehitysmahdollisuuksista. Tupamäki vahvisti Ravinetille tiistaina, että kolme hänen kasvattamaansa varsaa on tunnistettu sääntöjen vastaisesti Tanskassa.

Miten tähän tilanteeseen sitten on päädytty? Suomalaisilla on ollut siitostammoja pitkin Eurooppaa jo hyvän tovin. Jossain vaiheessa tilaisuus teki varkaan, ja tunnistajat alkoivat täyttää asiakirjoja virheellisin tiedoin. Tämä tapahtui arvatenkin tammanomistajien tai vähintään heidän yhteyshenkilönsä aloitteesta. On hyvä pitää mielessä, että koko asiassa kyse on lajin etuoikeutetusta sisäpiiristä. ”Ongelma” ja menettely ovat sellaisia, joihin tavallinen harrastaja ei törmää, eikä myöskään osaa ajatella siinä mahdollisesti olevan tällaisia oikopolkuja.

Harmi vaan, että menettely ei mitenkään kestä päivänvaloa. Jos toimenpide, tässä tapauksessa hevosen tunnistaminen, tapahtuu eri paikassa kuin toimenpiteen suorittanut virkamies asiakirjoihin merkitsee, kyse on selkeästä laittomuudesta. Todellista tunnistuspaikkaa asiakirjoihin taas ei voinut merkitä, koska tuolloin varsoja ei olisi Hippoksen sääntöjen mukaan saanut rekisteröidä Suomessa syntyneiksi. Sääntö on Euroopan raviliiton UET:n yhteinen toimintakäytäntö, ja esimerkiksi Ruotsissa rekisteröintimääräys on – ainakin paperilla – tiukempi kuin Suomessa, missä tosiaan riittää, että varsa käy tunnistettavana.

Eläinsuojelunäkökulmiin vetoaminen on tässä asiassa typerää. Pikkuvarsoja ei todellakaan ole pakko kuljettaa pitkin Eurooppaa tunnistettavaksi. Suomessa syntyneiksi varsoja ollaan haluttu rekisteröidä esimerkiksi kilpailu- ja kauppatilanteen takia. On jokaisen hevoskasvattajan oma asia arvioida, missä he varsansa kasvattavat, ja tätä arviointia tehtäessä otetaan huomioon esimerkiksi taloudelliset sekä varsojen kasvuolosuhteisiin liittyvät tekijät. Sääntö sanoo, että Suomessa syntyneeksi merkittävä varsa on tunnistettava Suomessa, ja sen mukaan pitää myös elää. Kulu, vaiva ja mahdollinen varsalle aiheutuva stressi kuuluvat jokaisen kasvattajan kokonaisarvioon.

Suomen Hippoksen hallitus totesi päätöksessään, ettei yhdistyksen sääntöjen puitteissa ole mahdollisuutta määrätä sanktioita kasvattajille. Asia ei ole yksinkertainen, kun monet sääntöjen vastaisesti tunnistetut varsat ovat jo kilpailleet ja vaihtaneet omistajaa, mutta valitettavasti nyt syntyy kuva, että asiaan ei ole haluttu puuttua tarpeeksi kovin keinoin, kun asialla ovat olleet ns. isot pojat.

Hippoksen lisäksi asian osapuolena on maa- ja metsätalousministeriö, jonka kautta raviurheilun rahat nykyisin kulkevat. Hippos on tehnyt asiasta selvityksen ministeriölle, jonka väki tuskin on riemuinnut kokonaisuudesta.

Tunnistusskandaalin viimeisiä kaikuja tuskin on vielä kuultu. Pahaa pelkään, että nyt ollaan nähty vasta jäävuoren huippu. Yksi asia kuitenkin on varma: ravitaloudella ei ole varaa tällaiseen.

Jaa artikkeli:

Blogi Suomi

5 kommenttia aiheesta “Ravitaloudella ei ole varaa tällaiseen

 1. Hieno Blogi! Aivan kerrassaan kertakaikkisen katastrofaalinen suorite, tunnisteskandaali! Toivottavasti tämä case puhdistaa keväistäilmaa!

  Nim. Vuodesta 72 Lahen Vanhalta Montulta tähän hienoon Lajiin uskonut.

 2. Hippoksen hallituksen perustelut ontuvat tässä tapauksessa pahasti – vaikka on totta, että kasvattajalle ei ole mahdollista määritellä sanktioita, niin mikäli rekisteröintitoimenpiteet on suoritettu sääntöjen vastaisesti tai jätetty suorittamatta, niin hevosella ei pitäisi olla kilpailuoikeutta (ravikilpailusääntöjen pykälä 16). Virheellisin perustein myönnetty kilpailuoikeus pitäisi peruuttaa, jotta sääntöjen noudattamisella olisi mitään merkitystä.

  Hippoksen hallituksella olisi kaikki edellytykset tehdä ko. päätös, jos sellaiseen olisi halua. Jos vaikkapa lämminverisen ja suomenhevosen risteytys saisi vastaavan huijauksen perusteella kilpailuoikeuden suomenhevosena, on vaikeaa kuvitella, että ko. hevonen jatkaisi muitta mutkitta kilpailu-uraansa, pitäisi palkintonsa ja kasvattaja kasvattajarahansa.

  Ja ihmetellä pitää, ettei puheenjohtajalla ole sen vertaa ymmärrystä, että harkitsisi omaa asemaansa luottamustehtävässään.

 3. Aivan niin. Jokainen voi pitää siitostammojaan ja kasvattaa varsojaan missä päin maailmaa tahansa. Olisi kuitenkin, uskottavuuden nimissä, asiallista ja oikeudenmukaista kaikkia muita kasvattajia kohtaan, että saadakseen FI statuksen varsan on synnyttävä ja se on tunnistettava Suomessa.

 4. – Tämä asia tutkittava TÄYSIN muutoin meidän hevosurheilun maine ja kunnia on mennyttä.

  – Viemäritason kaverit (Vartiainen) saavat lisää virtausta putkistoihin ellei asiaa tutkita perin pohjin ja hoideta kuntoon.

  – Nyt kaikki asiaan jotenkin vähänkin liittyvät henkilöt esiin.
  – Herää kysymys onko tunnistaja/tunnistajat olleet teko hetkellä
  painostuksen alaisina.

  raviurheilun fani
  marsa

Jätä kommentti