Rehula on Juntti isolla jiillä

24.5.2018 - 18:22 | Ville Toivonen Blogi Suomi

Juha Rehula jatkaa keskustalaisten kansanedustajien perinnettä Suomen Hippoksen puheenjohtajana. Kuva: Anu Leppänen

Juha ”Juntti” Rehula oli luonteva valinta Hippoksen puheenjohtajaksi. Helppoon saumaan hän ei kuitenkaan pääse.

Hippoksen valtuuskunta on äänestänyt kansanedustaja Juha Rehulan (kesk) yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi. Minään läpihuutojuttuna vaali ei kuitenkaan mennyt, vaan varapuheenjohtajan ominaisuudessa Hippoksen puheenjohtajana toiminut Kari Eriksson sai ensimmäisellä kierroksella vain yhden äänen Rehulaa vähemmän. Kun kaikki kolme Pasi Ollikaista ensimmäisellä kierroksella äänestänyttä siirtyivät toisella kierroksella Rehulan taakse, toinen kierros meni hänelle luvuin 23-19.

Rehula oli kisaan selkeä ykkössuosikki, ja tiukka äänestys kertoo Erikssonin erittäin onnistuneesta kiristä. Juha Rehulan kaliiberin poliitikkoja pyydetään puheenjohtajaehdokkaaksi yleensä vain sillä ajatuksella, että hän myös tulee valituksi. Rehula on kuudennen kauden kansanedustaja, entinen ministeri ja pääministeripuolue Keskustan varapuheenjohtaja.

Joku voi pitää kaikkia keskustalaisia kansanedustajia juntteina, mutta harva on sitä yhtä ylpeästi kuin Juha ”Juntti” Rehula. Junttina hänet on tunnettu nuoruusvuosistaan asti, ja sellaisena hän kulkee edelleen, myös ravipiireissä.

Valtakunnallisessa ravipolitiikassa Rehula ei ole aikaisemmin vaikuttanut, mutta valintana hän on luonteva. Rehula on aito raviharrastaja, hevoskimppalainen ja petsari, jolla on taustaa myös Jokimaan ravirataa pyörittävän Lahden Hevosystäväinseuran johtokunnasta. Kun loppukeväästä kuului huhua ”jotakin kansanedustajaa” kysytyn Hippoksen puheenjohtajaehdokkaaksi, Juha Rehula oli erittäin lyhyellä arvuuteltavien listalla. Tiettävästi myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä oli vaikuttamassa puoluetoverinsa päätökseen hakea Hippoksen puheenjohtajaksi.

Keskustalainen kansanedustaja Hippoksen puheenjohtajana ei ole mikään uusi juttu. Edellinen sellainen oli yhdistystä 2008-2016 johtanut Mika Lintilä, joka jätti pestin elinkeinoministeriksi siirtyessään.

Lintilässä ja Rehulassa on paljon samaa: he ovat samaa ikäpolvea olevia pitkän linjan kansanedustajia. Molemmat myös kuuluvat pääministeri Juha Sipilän lähipiiriin: Lintilä oli nostamassa Sipilää puolueen puheenjohtajaksi, Rehula taas on tehnyt hänen kanssaan pitkään yhteistyötä keskustan puheenjohtajistossa. Pääministerin luottopakkeja, siis.

Yksi merkittävä ero kansanedustajapuheenjohtajien toimintaan on helppo ennakoida. Juha Rehula on tehnyt Keskustassa paljon töitä puolueen kehittämiseen ja sääntöjen uudistamiseen liittyen, joten hänen voi odottaa paneutuvan Hippokseen organisaationa enemmän kuin Lintilän, joka keskittyi järjestön puheenjohtajana suuriin linjoihin.

Poliittiset voimasuhteet muuttuvat joka vaaleissa, ja nykyarvioilla on vaikea kuvitella Keskustan jatkavan pääministeripuolueena vajaan vuoden päästä pidettävien vaalien jälkeen. Juha Rehulan voi kuitenkin olettaa tuovan parlamentaarista uskottavuutta myös siinä tapauksessa, että Keskusta ei ole hallituspuolue. Häntä tunnutaan arvostettavan yli puoluerajojen, ja sanat yhteistyökykyinen ja ratkaisukeskeinen toistuvat Rehulaa kuvailtaessa.

Rehula tulee puheenjohtajaksi hankalaan aikaan. Hippoksella on takanaan harvinaisen repaleinen alkuvuosi, ja hevosala kohtaa monenlaisia haasteita. Erilaiset jalostussotkut repivät alan yhtenäisyyttä ja samaan aikaan pelivaihdot ovat sukeltaneet pelottavasti. Vaikka pelimyynti kuuluu Veikkaukselle, asia on koko hevosalan kannalta elintärkeä.

Monella lailla haastavan tilanteen haltuun ottaminen ei käy sormia napauttamalla, eikä puheenjohtajalta voi muutenkaan odottaa taikatemppuja. Rehulalla ei ole kokemusta Hippoksen hallitustyöskentelystä, eikä hän näin ole valmiiksi perillä kaikista yksityiskohdista. Nyt alkava toimikausi kestää vain eronneen puheenjohtajan Antti Lehtisalon alkuperäisen kauden eli tämän vuoden loppuun asti, mutta lienee selvää, että nyt annettu mandaatti uusitaan lähinnä automaationa myös seuraavalle kaksivuotiskaudelle.

Kuten todettua, Kari Eriksson haastoi kovana suosikkina puheenjohtajakisaan lähteneen Rehulan yllättävän tiiviisti. Erikssonin kiri ei jäänyt ”lehtisalolaisilta” huomaamatta, ja viime viikkoina Erikssonin joukkojen eteneminen tuntui aiheuttavan Rehulan kannattajissa paniikkireaktiotakin. Kulisseissa käytiin ilmeisen kovaa kamppailua valtuuskunnan jäsenten äänistä.

Juha Rehulan tärkein tehtävä on nyt saada Hippoksen omat rivit suoriksi. Vasta sitten voidaan tosissaan lähteä edistämään yhteisiä asioita.

Uusi puheenjohtaja, uusi alku, uudet mahdollisuudet.

Jaa artikkeli:

Blogi Suomi

Yksi kommentti aiheesta “Rehula on Juntti isolla jiillä

 1. Aiheellista kysyä aina kun henkilöita vaihtuu, että muuttuuko mikään, vai jatkuuko entinen meno?
  Näin raviurheilun ulkokehällä on useinkin joutunut pohtimaan, että kukahan sitä keskusjärjestöä oikeasti johtaa ja hallitsee ja sen linjasta päättää.
  Päätetäänkö asioista kabineteissa suljettujen ovien takana ja hallitus on vain kumileimasin joka siunaa jo valmiiksi päätetyt asiat.
  Toki se tiedetään, on nähty ja koettu, että Ravivalmentajat Ry on merkittävä ja vahva vaikuttaja Hippoksen päätöksenteossa, mutta kuka johtaa ravivalmentajia.
  Siis käytännössä, ei nimellisesti.
  Kuka siellä on se vaikusvaltainen auktoriteetti jonka sana painaa ja johon luotetaan?

  Oliko Rehulan tuominen ehdokkaaksi viime tipassa, aivan kuin tyhjästä, lisenssimiesten isku Erikssonia vastaan?
  Oliko pelkona, että Erikssonin johdolla hallitus olisi mahdollisesti ollut muutakin kuin vain kumileimasin?

  Sehän ei liene kenellekkään epäselvää kenen asialla Ojanperä hallituksessa on.

  Siis kuka Hipposta johtaa?

  Vuosien aikana on paljon puhuttu ja huhuttu ”savon mafian” vaikutusvallasta, mutta mikä se sellainen mafia oikein on, ketä siihen kuuluu ja kuka sitä johtaa?
  Näissä puheissa kyseinen mafia on aina liitetty ns. ”Kauhasen klaaniin”, mutta jospa ne ovatkin vain HTT:n (hevosmiesten tietotoimisto) juttuja 🙂

  Vai olisiko kuitenkin mahdollista, kun tälläisia huhuja vain sitkeästi kiertää, että ei savua ilman tulta?
  No, mene ja tiedä.
  Kuten sekin väite, että Haankedolla olisi hyvinkin läheiset suhteet kyseiseen klaaniin.
  Jos ei peräti jäsen, niin ainakin juoksupoika, kuten Lehtisalokin
  ja, että Rehula olisi sopiva mies paikkaamaan sen aukon minkä Lehtisalon ero jätti.
  Tottelee nöyrästi ohjia eikä turhia vikuroi.

  Mutta eihän se voi olla totta?
  Ei raviurheilun keskujärjestöä niin voi johtaa.
  Eihän?
  Ilkeämielisten ja kateellisten panettelua.

Jätä kommentti