Sääntöjen noudattaminen riittää

10.3.2018 - 12:04 | Ville Toivonen Blogi Suomi

Hippoksen puheenjohtajan paikalta eronnut Antti Lehtisalo (kuvassa vasemmalla) kertoi perjantaina julkisuuteen kasvattinsa, joita tunnistusskandaali koskee. Yksi niistä on kuvassa Kymenlaakso-Ajon lohdutuslähdön voittajana poseeraava Katie Ale, josta Lehtisalon yritys myös omistaa osan. Kuva: Anu Leppänen

Suomen Hippoksen ei tarvitse rangaista tunnistusskandaalissa ketään.

Ihan ensimmäiseksi haluan pyytää anteeksi hidasälyisyyttäni. Olen käsitellyt tunnistusskandaalia tässä blogissa jo tiistaina ja torstaina, mutta kuitenkin vasta nyt olen ymmärtänyt, miten asia oikeastaan on.

Hippos tiedotti heti maanantaina, ettei kasvattajia ole sen sääntöjen perusteella mahdollista sanktioida. Tätä on pitkin viikkoa ihmetelty, eikä asia ole Hippoksessa mitenkään loppuunkäsitelty. Väistynyt puheenjohtaja Antti Lehtisalo esitti eilen oman näkemyksensä asiasta Hevosurheilun nettisivuilla.

”Itse tekisin tilanteessa sen, että kohdistaisin sanktion kaikkiin meihin virheen tehneisiin kasvattajiin siten, että niiltä varsoilta, jotka on tunnistettu virheellisesti, otettaisiin kasvattajarahat kokonaan tai osittain pois”, Lehtisalo toteaa haastattelussa.

Samantapaista sanktiota esitti myös Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton hallitus perjantaisessa julkilausumassaan. SHKL:n puheenjohtaja Markku J. Jääskeläinen on myös Hippoksen hallituksen jäsen.

Ehdotus kasvattajapalkintojen eväämisestä tuntuu ehkä näennäisesti kovalta, mutta asetelmassa on yksi perustavaa laatua oleva virhe.

Suomen Hippoksen ei tarvitse asettaa koko asiassa yhtään sanktiota. Raviurheilun ja hevosjalostuksen keskusjärjestö Suomen Hippokselle riittää, että se noudattaa omia sääntöjään.

Menettelyohje löytyy suoraan jalostusohjesäännöstä ja sen liitteestä, johon on kirjattu mm. Suomessa syntyneen lämminverisen ravihevosen (FI) ja suomalaisen lämminverisen ravihevosen (FIU) määritelmät. FI-hevonen voi olla ”syntynyt ulkomailla suomalaisen lämminverisen ravihevosen kantakirjaan merkitystä tammasta ja tuotu Suomeen syntymävuoden joulukuun 31. päivään mennessä”.

FIU-hevonen taas voi olla ”syntynyt ulkomailla suomalaisen lämminverisen ravihevosen kantakirjaan merkitystä tammasta ja merkitty suomalaisen lämminverisen kantakirjaan”.

Nyt kyse on ulkomailla suomalaisille tammoille syntyneistä varsoista, joita ei ole tuotu Suomeen syntymävuotensa loppuun mennessä. Sääntöjen mukaan sellaiset ovat FIU-hevosia, jotka jalostusohjesäännön mukaan eivät ole oikeutettuja kasvatustukiin ja -palkintoihin eivätkä osallistumaan Suomessa syntyneille rajattuihin lähtöihin.

Hippokselle riittää, että se noudattaa omia sääntöjään. Hippos on rekisteröinyt kyseiset varsat sääntöjensä mukaan, mutta harhaanjohtavilla dokumenteilla, jotka tunnistajat ja kasvattajat ovat junailleet yhteistyössä. Kun dokumenttien virheellisyys on nyt tiedossa, Hippoksella ei sääntöjensä puitteissa voi olla muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa kyseisten varsojen status FI-hevosista FIU-hevosiksi. Tietysti kasvattajilla on vastineoikeus, mutta ainakaan ”tietämättömyys” tai ”maan tapa” eivät voi olla lieventäviä asianhaaroja.

Mitä tästä kaikesta sitten seuraa? Melkoinen kalabaliikki tietenkin. Iso osa kyseisistä varsoista on arvohevosia, ja kun monet niistä ovat vaihtaneet isolla rahalla omistajaa ja olleet vuosikaupalla ammattivalmennuksessa, projektien hintalaput alkavat olla melkoisia. Jos varsojen status ei olekaan se, millaisina ne on myyty, ostajat ja myyjät etsinevät sopua keskenään. Hippos ei kuitenkaan ole näissä keskusteluissa osapuoli. Se on asianomistaja, jota on harhautettu väärillä asiakirjoilla.

Torstain blogissa kirjoitin asian olevan Hippoksen kannalta huomattavan hankala. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan itse asiassa oikein yksinkertainen. Hippoksen kuuluu noudattaa omia sääntöjään.

Raviurheilun tulovirrat ovat täysin maa- ja metsätalousministeriön sormen alla. Kuinka kauan rahaa annetaan jaettavaksi porukalle, joka ei noudata edes omia sääntöjään?

Muokattu 10.3. klo 12.37: vaihdettu sanamuotoa, jolla Hippokselle alun perin toimitettuja dokumentteja kuvailtiin.

Jaa artikkeli:

Blogi Suomi

5 kommenttia aiheesta “Sääntöjen noudattaminen riittää

    • hippoksen säännöt kertoo että varsaa ei saa kuljettaa ilman matkustusasiakirjaa jos emä ei ole mukana vaikka sairauden takia
      miten tuodaan ulkomailta paperiton varsa kun hippoksen Säännöt kieltää

  1. Hyvä Ville, asiaa kirjoituksessasi. Riittää kun Hippos noudattaa sääntöjään. Jotkut haluavat tehdä tästä asiasta vaikeampaa kuin se todellisuudessa on. Tunnistajat ovat koulutuksensa saaneet ja sääntönsä lukeneet, jos niitä rikkoo niin on henkilökohtaisessa vastuussa seurauksista. Jos omistaja on ehdottanut rikollista toimintamallia, vastuu siirtyy omistajalle. Hippos on ainoastaan laiminlyönyt tai tehnyt huonosti tunnistajien työn valvonnan.

Jätä kommentti