Tjacko Zaz – uskomaton tarina

26.5.2017 - 9:40 | Timo Nurmos Blogi

Näin komeasti Tjacko Zaz hoiti homman Åbyn Olympiaraveissa mennessään kauden maailman kärkiajan 1000 metrin radoilla 09,5 vuoden avausstartissaan. Rattailla oli silloin Björn Goop. Halmstadin 10,1-tuloksen ohjasti lauantaina Johnny Takter. Kuva: Mia Törnberg, Sulkysport

Kun Tjacko Zaz tuli minulle treeniin viime kesänä, usko siihen oli vähissä. Se miten ruunasta tuli Elitloppet-hevonen, on yksi ihmeellisimmista tarinoista, ainakin minulle.

Teimme Tjackon kanssa kuten kaikkien uusien hevosten kanssa. Kävimme hevosta läpi eläinlääkärin kanssa, ja koitimme saada sen hieman terveemmäksi. Sen jälkeen koitimme treenata ruunaa niin, että heikot paikat vahvistuvat. Omistajalla on ollut minulla tosi pitkään hevosia valmennuksessa, Zaz-hevosia. Hän sanoi, että aja aika pian kilpaa, niin saadaan kuva missä mennään.

Ilmoitin sen elokuussa Örebrohun avoimeen nelivuotislähtöön, Uncle Lasset ja kumppanit olivat vastassa. Jomppe (Kontio) ei halunnut ajaa. Hevonen ei kuulemma ollut hyvä. Ilmeisesti se oli käyttäytynyt jotenkin huonostikin edellisessä paikassa, ja hänellä ei ollut fiilistä ajaa sillä.

Ulf Ohlsson ajoi, ja Tjacko oli odotuksiin nähden tosi hyvä viides kovassa porukassa. Se tuli jopa vähän voimissaan maaliin. Minulla meni kuitenkin muutama startti tajuta, että Ohlssonkin oli väärä kuski tälle hevoselle. ”Uffe” ajoi koko ajan liian passiivisesti. Hänkin tunsi hevosen vanhastaan, eikä uskonut siihen ja ajoi sen mukaisesti. Sen jälkeen kun vaihdoin muihin kuskeihin alkoi tapahtua, ja loppu on jo melkein historiaa.

Muutos hevosesta, jolla kukaan ei halunnut ajaa, ravuriksi joka menee maailman kauden kärkiajan, ja josta esimerkiksi Erik Adielsson sanoi, että se on täydellinen ajaa, on käsittämätön. Sekä Jomppe että Uffe ovat sanoneet, että voiko se tosiaan olla sama hevonen?

Tottakai teemme parhaamme kaikkien hevosten kanssa, mutta turha kai edes yrittää selittää, mitä on tapahtunut, jotenkin palaset ovat vain loksahtaneet kohdalleen. Ehkä tässä on kyse hevosesta, jolle oli onni, ettei se riittänyt ikäluokkalähtöihin, vaan sai rauhassa kehittyä valmiiksi.

En lähde Elitloppetiin katteettomilla kuvitelmilla, vaan nauttimaan joka hetkestä ja hakemaan kehittyvälle hevoselle lisää rutiinia kovista lähdöistä. Minulla on sellainen tunne, että matka on vasta aluillaan. Toisaalta en voi väittää, etteikö Tjacko olisi yllättänyt minuakin Åbyssä, tai monta kertaa ennen sitä. Että kestää jopa helposti tuollaisen 06,5-avauksen jälkeen maaliin, se on jotain älytöntä. Ja sen se teki suoraan tauolta! Olimme ajaneet sillä kovimmillaan 20-vauhtia. Ruuna on yllättänyt minut jo niin monesti, että en osaa enää yllättyä, jos se tekee hirmuesityksen. Mutta lähtökohta minulle on, että vastustajilla on liian kova rutiini tällaisista lähdöistä meihin verrattuna.

Yksi herkullisimmista yksityiskohdista on kuski. Minulla on kokeneempien hevosmiesten joukossa kolme nimeä yli muiden: Jorma KontioStig H Johansson ja John Campbell. Nyt kun jälkimmäinen ohjastaa valmennettavaani, koko kolmikko on ajanut hevosiani. Arvostukseni on niin iso, että lahjaksi saamani Campbellin kypärä on nykyään nimeäni kantavan nuorten ohjastajien kilpailun kiertopalkintona.

Timo Nurmos Nuorten Ohjastajien Mestaruus -kisan kiertopalkinto, John Campbellin kypärä.

Vielä yhdet terveiset ja sitten lopetan: Readly Express treenaa hyvin, ja näillä näkymin ori aloittaa kautensa joskus kesäkuussa, kun siitoskausi alkaa hieman hiljentyä. Tammoja sillä on ollut täysi kirja.

Jaa artikkeli:

Blogi

Yksi kommentti aiheesta “Tjacko Zaz – uskomaton tarina

Jätä kommentti