Costello murskasi rataennätyksen ja sivusi Suomen ennätystä

14.4.2018 - 19:16 | Miika Lähdeniemi Uutiset Suomi

Costellon noustua radan verran ulospäin Tähen Toivomus sai kirimahdollisuuden, mutta ohitse ei ollut tälläkään kertaa asiaa. Kuva: Anu Leppänen

PORI. Pitkän ja menestyksekkään talven päätteeksi Costello paukutteli viikon välein täyden matkan 1.21-alkuisia vauhteja. SE-tulosta sivuavaan tulokseen päättyneen Porin-voiton jälkeen oriitta odottavat tammat, ja kilpailuhomma jää hetkeksi sivurooliin.

Takarivistä Risto Tupamäki ajoi Costellolla tuttuun tapaan suoraviivaisesti kohti kärkeä. Costello kiersi 19,0-vauhtisen avauspuolikkaan kolmatta rataa ja eteni sitten lopulta kärkeen saakka ohi Tähen Toivomuksen. Koko avauskierros paineltiin vielä 19,8-kyytiä, mikä enteili jo ennätysten rikkoontumista.

Viimeinen puolikas oli ”enää” 22,5-vauhtinen ja vauhdinpito alkoi painaa jo Costelloakin, sillä maalisuoralla se puski radan verran ulospäin ja mahdollisti Tähen Toivomukselle vapaan radan. Tilanteesta kärsi eniten hienosti kirinyt Siirin Älli, joka jäi kolmanneksi Tähen Toivomuksen edettyä hopealle. Risto Tupamäki sai viikon ajokiellon kaistanvaihdosta loppusuoralla.

”Hevonen painoi aika lailla päälle ja eka kilometri oli liian kova. Se meinasi lopussa kostautua”, Risto Tupamäki huokasi voittajahaastattelussa. ”Lopussa Costello pikkuisen jänkäsi ulospäin ja molemmin puolin yritettiin ohitse, mutta onneksi tämä piti pintansa. Kyllä se kaikkensa tekee, käski taikka ei. Siitä Costello on kiitollinen hevonen.”

Maalisuoran ulospäin puskeminen oli vain kauneusvirhe, sillä Costello teki erittäin kovan voittonoteerauksen 21,2/2100a. Tulos sivuaa Erikassonin kahdeksan vuoden takaista Suomen ennätystä, ja on myös Porin uusi rataennätys.

Viikkoa aiemmin Vermossa Costello paineli täyden matkan 21,4 ja sitä edeltävänä lauantaina Kaustisen talviradalla ajan 22,5. Kolme kovaa kisaa tuli nyt viikon välein, mutta seuraavaksi Costello keskittyy suvunjatkopuuhiin.

”En olisi muuten raaskinutkaan ajaa näin tiiviisti, mutta tiedettiin, että tämän jälkeen jäädään tauolle”, valmentaja Ville Herttua pohjusti.

”Muuten olisi pitänyt pudottaa pois joku kolmikosta Kaustinen-Vermo-Pori. Tiivis starttiväli ei kyllä näkynyt hevosessa. Se sai olla viikolla helpolla, kun oli yöpakkasia ja rospuuttokeliä. Torstaina kävin Jokimaalla ajamassa hiljaa, ehkä vähän alta kahta minuuttia. Se menee rauhassa ja periaatteessa ilman sekkiä. Costello menee silloin kuin Etain Royal, että välillä nuuhkii melkein maata, mutta vauhti ei muutu. Löysillä ohjilla voi ajaa.”

Costellon palveluita on varannut viitisenkymmentä tammanomistajaa, joiden palveleminen on Ville Herttuan mukaan lähiviikkojen tärkein asia. Seuraava kilpailu on vasta kesäkuun puolella.

”Kysyntä on ollut tosi kovaa ja siihen pitää vastata. Killerin Kimara totta kai kiinnostaa jo sen takia, että voitettiin viime vuonna ja kuuluuhan sitä olla puolustamassa. Ei se kuitenkaan kirkossa kuulutettua ole, jos tammoja on kova rykelmä. Ei polteta kynttilää molemmista päistä.”

Astutuspuuhien ohella Costello saa rauhallista liikuntaa ja ulkoilua.

”Viime kesänä ajoin normaalia enemmän kävelyä ja metsäpolkuja kiertelin, jotta tulisi verryttelyä hyppyhommaan. Iltaisin aika myöhään lähdin kävelyttämään. Pääasiassa se on kuitenkin vapaata tarhassa oloa. Kun hevonen saa olla omissa oloissaan, siinä säilyy sellainen tietty alkukantaisuus ja hevonen on virkeämpi. Maksimissaan joka toinen päivä ajetaan.”

”Tosi monella tavallahan huippuhevosia treenataan, ja tämä on meidän systeemi. Costellolle täytyy antaa siitä iso kiitos, että se on tarhassa niin rauhallinen. Ei se ole niin sanottua, että orihevosen voi kesällä pistää tarhaan. Usein ne ovat karsinassa ja niitä ajetaan säännöllisesti. Costello on treenarille helppo, kun sen voi laittaa aamulla ensimmäisenä pihalle ja illalla viimeisenä sisään. Se saattaa vaikka ottaa päiväunet heinäkasan päällä.”

Ottaako valmentaja päiväunia?

”Kyllä, jos vain tilaisuus on”, Herttua naurahti.

”Oriasemalle herätään aikaisin, koska haluan Costellon olevan tunnin verran ulkona ennen kuin lähdetään oriasemalle. En ole vanhan kansan tilallinen, että heräisin ilman kelloa viideltä. Sillä pääsen aamulla sängystä ulos, kun lupaan, että iltapäivällä otetaan sitten päikkärit. Vaikka olenkin vanhanaikainen monessa asiassa, niin siinä en ole, että kahvit valuisi joka aamu puoli viideltä ja kymmeneltä kiehuisi perunat.”

Risto Tupamäki, Ville Herttua ja Tia Malinen sekä jälkikasvu Tommi ja Hanna Herttua tutussa puuhassaan eli voittajakuvissa. Kuva: Anu Leppänen
Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti