Huippuluokan siitosori ostettiin Suomeen

9.1.2018 - 22:56 | Jari-Pekka Rättyä Uutiset Suomi

Kriterium-voittaja Run For Royaltylle on luvassa paljon uusia sisaruksia Suomeen. Kuva: Anu Leppänen

Kriterium-voittaja Run For Royaltyn isä RC Royalty jatkaa siitosuraansa Saharan Ravitallilla Keuruulla.

Suomen viime vuoden Kriterium oli jymymenestys RC Royaltylle. Voittaja Run For Royaltyn lisäksi myös kolmonen Piece Of Rock on sen jälkeläisiä.

RC Royaltyn saavutukset isäoriina eivät rajoitu kuitenkaan vaan Suomeen.

”Tuskinpa Suomeen on aikaisemmin ostettu oriitta, joka on jättänyt Hambo-voittajan”, Saharan Ravitallin Oskari Mäenpää kehaisee Royalty For Lifeen viitaten.

Eikä olisi ostettu nytkään ilman oriin fertiliteettiongelmia. RC Royalty on saanut tiineiksi vain noin puolet astumistaan tammoista.

”Tiedostamme hyvin asian, mutta uskomme oriin toimivan paremmin meillä. USA:ssa se on astunut isossa siittolassa suuren orilauman keskellä ja ollut kovin stressaantunut. Uskomme tilanteen muuttuvan kun se pääsee haaremiin tammojen keskelle ja huippueläinlääkärin hoiviin”, Oskari Mäenpää perustelee viitaten puolisoonsa Petra Huhtiin.

”Pakastespermalla tiinehtyy keskimäärin Suomessa 50-60 prosenttia tammoista. Petra pääsee vuodesta riippuen 75-85 prosenttiin.”

Ei lainkaan siirtospermaa

Tiinehtyvyysongelmat vaikuttavat myös strategiaan RC Royaltyn kanssa.

”Siinä missä tämänluokkaisella normaalilla, hyväspermaisella oriilla haettaisiin maksimaalista tammamäärää, RC Royaltyllä haetaan maksimaalista varsamäärää. Se vaatii eläinlääkäriltä paljon”, Oskari Mäenpää näkee.

”Lisäksi emme lähetä lainkaan siirtospermaa. Hankalat yhteydet ja fertiliteettiongelmat tiedostaen on parempi keskittyä astumaan täällä eikä juosta ulkopuolisia aikatauluja vastaan.”

”Siinä missä meillä viime vuonna siemennettiin 120 tammaa pakasteella ja 40 siirtoina emme pysty tänä vuonna hoitamaan läheskään yhtä paljon tammoja. Se on strateginen valinta”, Mäenpää pahoittelee.

Martti Ala-Seppälä agenttina

Vaikka Saharan Ravitalli on harjoittanut siittolatoimintaa jo pitkään, orihankinta on sille ensimmäinen. Apuna oli tuttu yhteistyökumppani, Suomen jalostusguru Martti Ala-Seppälä.

”Ennen Harrisburgin huutokauppaa käytiin yritysstrategisia pohdintoja, ja RC Royalty nousi aluksi muissa yhteyksissä esille. Harrisburgissa tavattiin sitten omistaja kasvokkain, tehtiin kaupat ja sovittiin yksityiskohdista”, Oskari Mäenpää taustoittaa.

”Niihin kuului, ettei kauppaa saa julkistaa ennen kuin tammikuussa. Steikkauksen takia, sillä RC Roaylty astuu vielä helmikuun ajan omistajan ja lähipiirin tammoja USA:ssa.”

Suomeen ori tulee maaliskuun puolivälissä. Se astuu vain rajoitetun määrän tammoja, 50, varausmaksulla 400 ja varsamaksu 4000 euroa. Hintoihin lisätään 24 prosentin arvonlisävero.

RC Royaltyn hambovoittajapoika Royalty For Life astuu Tara Hills Studilla Kanadassa, ja sen varsamaksu oli viime vuonna astutetuille 6000 Kanadan dollaria. Kuva: Ilkka Nisula
Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti