JTT:n sankareina loistavat nelivuotiaat – ja kotiradan Väne

9.10.2018 - 21:43 | Ville Toivonen Uutiset Suomi

Wang Dang Doodle voitti Jokimaa Tekee Tähtiä -karsinnan toisena vuonna peräkkäin. Kuva: Anu Leppänen

LAHTI. Jokimaa Tekee Tähtiä -finaalissa voittoa tavoittelevat vakuuttavat nelivuotiaat sekä Wang Dang Doodle, joka hakee revanssia viime vuoden epäonnistumiselleen.

Wang Dang Doodle voitti viime vuoden karsinnoissa 34-kertoimisena yllättäjänä, eikä pelikansa ollut vuodessa juuri viisastunut. Tällä kertaa valmentaja Jorma Kinnunen sai kajauttaa varsin kantavasti irtoavan ”hyvä Väne” -huutonsa 26-kertoimisen yllätysvoittajan kunniaksi.

Jarmo Saarelan ajaman Wang Dang Doodlen karsintakisa alkoi tiukalla kilvanajolla, kun Kurir Brodde haastoi Wang Dang Doodlea avauspuolikkaalla. Ensimmäinen väliaika oli peräti 10,0, ja siinä vaiheessa harva odotti keulahevosen vetävän perille saakka.

Wang Dang Doodlea kova alku ei kuitenkaan haitannut, vaan ruuna paineli ylivoimavoittoon. Boulder Rocket kiri seitsemännestä ulkoa viimeiselle finaalipaikalle, mutta minkäänlaista haastetta voittajalle sekään ei pystynyt heittämään.

”Viimeisen viissatasen alkaessa ajattelin, että näinköhän Väne kävelee maaliin”, Jorma Kinnunen tunnusti. ”Loppusuoran alussa kuitenkin näki, että se rupeaa vain petraamaan.”

Voitto oli Wang Dang Doodlelle kauden ensimmäinen, eikä meno muutenkaan ole ollut viime aikoina odotettua.

”Kesällä se oli tasapaksu. En tiedä, onko sillä joku allergia, kun viimeinen puristus aina puuttui, kun piti mennä kovaa”, Kinnunen selvitti. ”Nyt tiesi, että meno on toisenlaista. Pää on alkanut nousta ja pyörä pyörähtää sen verran, että välillä pitää painaa jo jarruakin lenkillä.”

JTT-finaalipaikka lämmitti kotiradan väkeä kovasti.

”Tänä vuonna ei lähdetä takarivistä”, Jorma Kinnunen totesi finaaliin viitaten. Viime vuonna Wang Dang Doodlelle otettiin finaaliin ysirata, jolta sen kisa pilaantui lähtölaukkaan.

Wang Dang Doodle on Jorma Kinnusen ja Jutta Gustafsson-Kinnusen oma kasvatti.

”Kiva hevonen, mutta raveissa amatööreille tulee sen kanssa kiire. Kun pitää ottaa kengät pois ja virittää vetopallot ja vetolaput, aika meinaa aina loppua narujen kanssa tusatessa”, Jorma Kinnunen nauroi.

Raviviikko on ollut Kinnusille huikea, sillä lauantaina he juhlivat osaomistamansa Kansainvälisen kolmossijaa Kriteriumissa. Kinnuset omistavat oriista neljänneksen, ja lisäksi heidän pojillaan on toinen neljännes, joten perhe omistaa kaikkiaan puolet kriteriumkolmosesta. Kansainvälinen myös asuu Kinnusten omassa tallissa Kärkölässä.

”Odottelen vielä Teivosta laskua. Olin lauantaina sen verran innoissani, että tuli hypittyä roskakatoksen päällä”, Jorma Kinnunen selvitti.

Malecon oli Antti Ojanperän tallin ensimmäinen karsintavoittaja. Kuva: Anu Leppänen

Kahdessa viimeisessä karsintalähdössä juhlivat Antti Ojanperän valmennettavat. Sekä Ari Moilasen lainaohjastama Malecon että Ojanperän itsensä ajama Cash No Limit olivat keulapaikalta suvereeneja. Molemmat nelivuotiaat kokeilivat elokuussa siipiään Derbyn karsinnoissa, mutta eivät selvinneet loppukilpailuun. Jokimaa Tekee Tähtiä vaikuttaa niille otolliselta kisalta.

Malecon irrotteli 1.12-vauhtisessa lopetuksessa omille teilleen, ja selässä liftannut Expanse’s Tornado sinnitteli selvän välimatkan päässä toiseksi. Expanse’s Tornado toi Harri Koivusen talliin toisen JTT-finaalipaikan.

”Malecon ei ole mikään varsatähti, se on isokokoinen ja sen sukuinenkin”, Jutta Ihalainen taustajoukoista huomautti. ”Tänään se oli tosi kivan näköinen, juoksussa oli tekemisen iloa. Näytti siltä, että varaa jäi ja hevonen varmaan parantaa ihan omalla painollaan.”

Ready Cashin poika Cash No Limit tunnetaan lahjakkaana, mutta myös kuumansorttisena hevosena, jolla on useimmiten ennen lähtöä taluttaja mukana. Lahdessa taluttajana toimi Santtu Raitala. Itse kisaan ruuna rauhoittui ja kun se pääsi sisäradalta ulos ja etenemään keulaan, sen jälkeen homma oli hallinnassa. Deangelo tosin kiri kovaa, mutta joutui tyytymään erittäin hyvään kakkossijaan.

”Cash No Limit rentoutui tosi hyvin tänään, ei ollut heikkoa hetkeä”, Antti Ojanperä vahvisti voittajahaastattelussa. ”Ykkösrata ei ole maailman helpoin paikka lähteä täällä, joten varman päälle lähdettiin. Päästiin kivasti ulos ja suosiolla keulaan. Tätäkin piti lopussa pyydellä, mutta ei ollut mitään hädän päivää.”

Cash No Limit piti pintansa kovassa lopetuksessa. Kuva: Anu Leppänen

Ojanperän kaksikosta Cash No Limitillä on kovemmat näytöt, mutta valmentajan mukaan sen ja Maleconin ero ei ole kovin suuri.

”Myös Malecon on hyvä hevonen. Jos se on parhaimmillaan, ei näissä hirmu eroa ole. Se vain ei ole ollut tänä vuonna sellainen kuin voisi olla. Kiva, että se oli nyt hyvä.”

Cash No Limitillä on kuitenkin vielä lisävaihde varastossa. Finaalissa siltä mahdollisesti avataan korvat.

”Sillä oli nyt pumpulit ja kahdet huput, joten kyllä ne avaamalla pitäisi jotakin extraa tulla”, Ojanperä oletti.

Mika Forss sai nauttia Amazing Warriorin kyydistä. Voitto oli Amazing Warriorille jo viides putkeen. Kuva: Anu Leppänen

Kuudesta karsinnasta neljä meni nelivuotiaille. Yksi vakuuttavimmista karsintavoittajista oli Amazing Warrior, joka marssi viidenteen peräkkäiseen voittoonsa. Seppo Mäntyniemen suojatti ajautui matkalla keulassa juosseen kakkossuosikki BWT Crusaderin rinnalle, mutta oli raskaasta juoksusta välittämättä selvä ykkönen.

Varsinaiseen hyökkäykseen Amazing Warrior lähti päätöspuolikkaan alussa, jolloin se paiskasi voimalla keulahevosen rinnalle ja ohi.

”Avattiin toisen kerran uralla korvat, ja rupesi tapahtumaan”, Mika Forss ihasteli. ”Hevonen on ihan jäätävässä iskussa.”

Solvallankin tällä kaudella valloittanut Boadicea otti jo kauden kymmenennen voittonsa. Kuva: Anu Leppänen

Nelivuotias tamma Boadicea voitti karsintansa ja nappasi jo kauden kymmenennen voittonsa. Olli Koivunen kannusti sen neljännestä ulkoa viimeisessä kaarteessa kirikaistoille, ja tamma ratkaisi homman lopulta varmasti edukseen. Toinenkin finalisti tuli kaukaa takaa, kun Capo The Amour kiri kuudennesta ulkoa kakkoseksi.

Boadicean lähiaikojen ohjelma on tiivis, sillä vielä ennen JTT-finaalia se juoksee ensi lauantaina Vermossa Derbyn Tammachampionissa.

”Boadicea on tosi nopea, sillä on hieno tyyli juosta ja pääkin vähän vetää”, Olli Koivunen kehaisi voittajahaastattelussa. ”Kymmentä voittoa ei ihan vahingossa tule. Toivottavasti finaalissa päästäisiin ajamaan sisärataa pitkin. Valitettavasti tätä ei oltu ymmärtääkseni maksettu Villinmiehen Tammakilpaan, mutta onneksi päästiin nyt tähän finaaliin.”

Ensimmäisen karsinnan voitti Rapid Leader, joka aloitti kirinsä neljännestä ulkoa. Hannu Hietasen ajokki sai kirissä vetoapua Take A Bow’lta, ja näytti loppusuoran alussa karkaavan ylivoimaiseen voittoon. Johtavan takaa kiriin päässyt Denny Crane kuitenkin tykitti loppua tulisesti ja vei ratkaisun maalikameran kuvaan.

Petri Klemolan ja Hannu Hietasen menestyksekäs yhteisrtyö jatkui Rapid Leaderin kanssa. Kuva: Anu Leppänen

 

Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti