Kalle klaarasi Kaivarin ja kauppakeskuksen

11.3.2018 - 17:31 | Miika Lähdeniemi Uutiset Suomi

Kari Venäläinen tuulettaa - tällä kertaa Ideaparkissa. Feast Your Eyes oli lumiravien sankari. Kuva: Anu Leppänen

IDEAPARK. Kaivarin cityraveissa voittanut Kari Venäläinen narutteli maailman ensimmäisissä kauppakeskusraveissa kaksi voittoa Tosi-Jänkällä ja Feast Your Eyesillä. Parikymmentä tuhatta ihmistä oli seuraamassa, kun Ideaparkin ravisuoralla paineltiin ”nollanollaa”.

Erikoismiehen titteli raviurheilussa on kuulemma varattuna Turun suunnalle, mutta Kari Venäläinen voidaan nimetä erikoislähtöjen erikoismieheksi. Viime toukokuussa hän voitti Suomen ensimmäiset cityravit Kaivopuistossa Order By Bossilla ja tänä viikonloppuna ”Kalle” jatkoi Ideaparkin kauppakeskusraveissa. Lauantaina suomenhevosten kisan voitti Tosi-Jänkä ja sunnuntaina lämminveristen lumiraveissa juhli Feast Your Eyes.

”On ollut vaan niin tosi hyvät hevoset näihin kisoihin”, Kari Venäläinen korosti.

”Feast Your Eyesin kanssa tosin oli hankaluuksia, kun se meinasi peitsata alkuun ja joutui hollailemaan ennen kuin pääsi täyteen vauhtiin. Tämä on tosi nopea hevonen, sitähän se kisa vaatii. Täytyy hattua nostaa, että näin sopivat hevoset saatiin valittua. Sehän tämän jutun juju on. Vaikkei ne olisi niin nopeitakaan, toimivia pitää olla.”

Seuraavaan isompaan ”erityislähtöön” Kalle ei osannut ottaa kantaa, mutta heitti voittajahaastattelussa, että ainakin ajaa ensi vuoden lumiraveissa myös ponilähdöt. Venäläinen kuitenkin alleviivasi, että Kaivopuiston cityravien kaltaista kokemusta on vaikea ylittää.

”Kaivari oli se juttu. Se oli niin erityinen kokemus, jota on vaikea enää saavuttaa. Tämä tulee toki siinä perässä. Kaivarissa oli hellettä, ihmiset lähellä ja porukka oli ollut siellä aamusta saakka. Meteli siellä oli jotain ihan mahtavaa, kuin jossain kunkkareissa. Kaivarissa se tuntui monin verroin hienommalta.”

Cityravien ja Lumiravien voittokuski korosti, että raviurheilu tarvitsee tämänkaltaisia tempauksia.

”Tämä on yksi hieno keino saada lajia vieraille ihmisille tutummaksi. Jos täällä eilen kävi 29 000 ihmistä, eivät ne kaikki raveissa toki olleet, mutta aistivat tämän homman. Iso osa on jollakin tapaa nähnyt tämän. Ei tämän hienompaa tapaa ole markkinoida raviurheilua ja vaatii toki paljon työtä, että onnistutaan. Lumiravit voi hyvinkin ajaa jonkun ihmisen joskus Teivoon. Ihminen tarvitsee yleensä jonkinlaisen kosketuspinnan, että lähtee raveihin.”

Vauhdin hurmaa lumiraveissa: Kari Venäläisen Feast Your Eyes vei pidemmän korren Joni-Petteri Irrin Extreme Lucaa vastaan 250 metrin pikapyrähdyksessä. ”Piti tuulettaa kun Joni-Petteri uhosi niin kovasti etukäteen”, Venäläinen kuittaili. Kuva: Anu Leppänen

Suomenhevosten montékisa oli melkoinen jännitysnäytelmä, jossa laukat astuivat päärooliin. Lumiraveissakin säännöt ovat armottomat, eikä viimeisellä sadalla metrillä saa laukkoja tulla. Yhdessä alkueräparissa kummatkin hevoset hylättiin, kun sekä Salasana että Varjostella sortuivat laukalle.

Kylmät kävi myös lauantaina Vermossa T76-lähdön voittaneelle Varjomannille, jonka vastustaja Tosi-Jänkä oli jäänyt pois. Varjomanni olisi edennyt automaattisesti finaaliin ilman välierävastustajaa, mutta Varjomanni sortui yksin juoksemassaan erässä peitsaamaan ja hylättiin. Dramaattisten vaiheiden jälkeen finaalissa yhteen ottivat Topper ja Shaka, joka oli Heidi Kuossarin ratsastamana vikkelämpi.

”Kaikki hevoset olivat hyvin fiksuja tänään”, Kuossari kiitteli.

”Aluksi jännitti, miten hevoset ja varsinkin suomenhevoset pysähtyvät tuolla kun lähtevät painamaan. Tosi nätisti ne menivät. Shakan ei tarvinnut kuin antaa vain mennä. Omassa pihassa ei ole neljään vuoteen ollut hevosia, mutta montea ajelen aina kun hevosia löytyy. Riihimäen kotihoidossa käyn töissä.”

Heidi Kuossarilla oli hymy herkässä, kun Shaka paineli lumiravien suomenhevosmonten voittoon. Kuva: Anu Leppänen
B-ponien lähdössä Susanna Kauranen kannusti Terhi Lipposen ponin Båtares Dinan ykköseksi. Kauranen otti ensimmäisen voittonsa uransa kolmannessa ponilähdössä.
Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti