Lexus Dream harppoo huipulle

6.12.2017 - 20:11 | Riku Niittynen Uutiset Suomi

Uudenmaan Upein? Lexus Dream ja Ari Moilanen. Kesällä Viialaan saapunut kolmevuotias ruuna on tosi mielenkiintoinen lisä Markku Niemisen tallin ikäluokkahevosten joukkoon. Kuvat: Anu Leppänen

VERMO. Uudenmaan Upein -kisan finalisteja ratkottiin itsenäisyyspäivän illan hämärtyessä. Oriiden ja ruunien puolella Lexus Dream oli lopulta omaa luokkaansa, vaikka vastustajista Twist Of Fate oli tienannut urallaan yli kaksi kertaa enemmän kuin muut yhteensä. Hannu Torvinen korvasi sairastelleen Mika Forssin illan selittelyvideolla.

Twist Of Faten päivä oli huono, kun se laukkasikin ensimmäiseen kaarteeseen, eikä ori ollut hyvä sen jälkeenkään. Lexus Font sen sijaan ei jäänyt odottelemaan missään vaiheessa. Ari Moilanen päräytti suosikin ulkopuoleltakin vastaanpanemattomasti piikkin, mistä Markku Niemisen valmennettava hallitsi tapahtumia suvereenisti. Vaikka ruunalla oli vain yksi voitto kaudelta ennen tätä, se oli silti karsintansa suosikki. Toki edellisen startin kakkonen esimerkiksi oli tullut Kasvattajakruunun finaalista ikäluokan kovimpiin kuuluvan Hotshot Lucan takana. Lexus Dreamin päätöspuolikas 11-tahtia tosi vaivattomasti lupasi menestystä tulevaisuudessakin. Uudenmaan Upeimman finaalissa 20.12. tehtävä on tosin haastava, kun tammat saavat 20 metriä hyvitystä, eli tie 10000 euron ykkösrahoille ei ole yhtä suoraviivainen kuin karsinnassa.

”Lexus Dream oli hyvä jo tullessaan kesällä meille”, Markku Nieminen kertoi.

”Sillä oli ilmeisesti mennyt alkukausi mönkään sairastelujen vuoksi. Ruuna on tosi ravuri ja oikein pätkänopea menijä. Finaalissa tehtävä on vaikea, mutta se lähtee voltistakin niin lujaa, että jos se pääsee pujahtamaan alussa johonkin hyvään paikkaan, ei peli ole menetetty.”

Tammojenkin karsinta näytti pitkään menevän keulassa ravanneelle suosikille Willow Pridelle, jota ohjasti myös raveista pois jääneen Antti Teivaisen tilalla tamman valmentaja Markku Nieminen. Kuitenkin räväkkä avaus jätti keulahevoselle ”vaihteen päälle”, ja aivan loppumetreillä selissä vaanineet yllättäjät EL Fitzgerald ja MAS Bella kirivät ohi keulahevosesta. MAS Bella on Willow Priden tallikaveri ja terävimmän spurtin kehittänyt EL Fitzgerald on puolestaan Tapio Perttusen valmennettava ja ohjastettava. Kun tammojen karsinnassa oli poisjääntien myötä 10 hevosta, kuten oriiden ja ruunien karsinnassakin, jäi molemmista vain kaksi viimeiseksi jäänyttä ilman finaalipaikkaa. Muun muassa Twist Of Fate jäi lopulta ilman finaalilippua.

”EL Fizgerald on ihan oikea hevonen”, Perttunen vakuutti.

Perttunenko on lopulta Uudenmaan Upeimman paras? EL Fitzgerald toi Orimattilan talliin ainakin tammojen karsinnan ja järjesti keskiviikkoillan 65-yllätyksen.

”Tammahambon kakkonen ei ollut sattumaa. Kriteriumkarsinnan kakkossija ja finaalipaikkakin paloi loppukaarteen laukkaan, ja Kasvattajakruunu meni pieleen, kun paikka oli ulkona ja pakitin hännille, joten välissä on ollut epäonnea. Lähden ajamaan ihan voitosta finaalissa, ja sitten pidämme talvitauon ja lataudumme nelivuotiskauden koitoksiin.”

Ari Hartikaisen valmennustoiminta tuottaa tällä hetkellä nimenomaan maan pääradalla mukavasti hedelmää. Tällä kerralla tallin Krampus otti Vermosta kuolemanpaikalta kakkosen ja tikkuaitaa rakentava Stonecapes Poe neljänen peräkkäisen ykkösen eleettömän helposti keulasta Ari Moilasen ajamana. Yksi kakkonen välissä ”pilaa” rivin, joka voisi olla jo kuudenkin mittainen. Moilanen oli Olli Koivusen ohella illan tuplavoittaja ja varmisteli asemiaan Vermon ajajaliigan ykkösenä.

”Stonecapes Poella on ollut kaikenlaista kolhua ja muun muassa hampaat vaivasivat sitä pahasti”, Hartikaisen vaimo ja Stone Capes Poen omistaja Lena Lindblom kertoi.

”Nyt se on ollut kyllä tosi hyvä, ja tänäänkin voitto näytti tulevan aika helpostikin. Tamma menee ensi viikolla Tuula Pursiaisen hierottavaksi, ja jatketaan kilpailemista jos kaikki on kunnossa kun peli vetää.”

Kankean uran alun jälkeen nelivuotias Stonecapes Poe on tuonut omistajalleen Lena Lindblomille onnen hetkiä.

Sokerina pohjalla oli Laura Vixin uhrautuva suoritus kovalla täyden matkan ajalla 13,8. Laura Vixi sai painella koko matkan kovaa ja toisaalta spurttaillakin alussa, välissä sekä loppusuorallakin. Peter Lindroos koitti kannustaa suojajuoksun saaneen Arnold Halmin yllätykseen, mutta Lauralla oli vastaus sillekin. Keskellä matkaa kovan hyökkäyksen keulahevosen kimppuun tehnyt Por Nie Rock oli myös hyvä kolmas, sillä muut jäivät kärkikolmikosta selvästi.

Laura Vixi ei antanut millään periksi. Tuomas Korvenojan ohjastama tamma on kova mutta keskittyi kilpailemiseenkin kiitettävästi.

”Vaihdettiin kuolainta, ja nyt Laura oli hyvä ajaa”, Tuomas Korvenoja kuvaili ajokkiaan.

”Viimeksi se oli ihan älytön ottaen huomioon, että kaikki voima meni hevosen suorassa pitämiseen, oikeastaan kaamean hyvä lukuunottamatta tuota kauneusvirhettä. Jos hokit sopivat alle, tänään edessä ei ollut hokkeja, jatketaan kilpailemista Vermon hyvistä palkinnoista. Hevonen on tosi kova ja kyvykäs. Tänään ennen lähtöä oli jo kädet kipeänä, kun se puski, mutta sillä on oikeanlaista kovuutta myös lähdöissä. Mielenkiintoinen tamma.”

Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti