Marginaalit taas Virvan puolella

10.10.2018 - 21:55 | Ville Toivonen Uutiset Suomi

Tuttu taistelupari Vieskerin Virva - Huimariina heittäytyi maaliviivalle taas lähes tasatahtia. Kuva: Anu Leppänen

VERMO. Suomenhevosten Tammatähdessä kamppailtiin taas millimetreistä Vieskerin Virvan ja Huimariinan kesken. Viime startin tapaan Vieskerin Virva kurotti ratkaisumetreillä niukasti paremmin.

Kuningatarkilpailu ei mennyt kummaltakaan nappiin, mutta syksyn tultua Vieskerin Virva ja Huimariina ovat kamppailleet tammojen kärjessä. Vieskerin Virva otti niiden edellisessä kohtaamisessa kauden avausvoittonsa, ja osat olivat jälleen samoin päin.

Vieskerin Virva selvisi kolmanteen ulos ja sai Huimariinan taakseen. Reilu kierros ennen maalia Mika Forss lähti Vieskerin Virvalla kolmannelle ja pääsi etenemään sujuvasti toiselle radalle johtaneen Virin Camillan ulkopuolelle. Ari Moilasen ajama Huimariina lähti Vieskerin Virvan takana kolmannelle, ja sai tehdä kirilenkillä töitä raskaamman kautta.

Päätössatasella Vieskerin Virva sai otteen Virin Camillasta ja Huimariina lähestyi Vieskerin Virvaa sentti sentiltä. Tiukka taisto kuitenkin kääntyi jälleen Vieskerin Virvan eduksi. Molemmat saivat vuodenaikaan nähden mukavan täyden matkan ajan 24,4a.

Valmentaja Sanna Päivike ei ollut yllättynyt Vieskerin Virvan voitosta.

”Oltiin viikko reissussa, ja vaari (Sannan isä Kimmo Päivike) hoiti hevoset kotona. Hän kehui, että kovin on tamma ollut virkeänä”, Sanna Päivike nauroi. ”Hyvin oli vaari hoitanut hommansa.”

Vieskerin Virva on viime kauden tapaan syttynyt mainioon menoon syyskaudella. Hokkikengässä sillä ei kuitenkaan ajeta.

”Lahdessa ajetaan puolentoista viikon päästä, ja katsotaan sitten, miten jatketaan. Joku lämpöaaltohan kai on tulossa”, Sanna Päivike muisteli.

Kun talvitauko aikanaan alkaa, Vieskerin Virva ei jää silloinkaan suuremmalle lepotauolle.

”Tätä ei voi jättää ajamatta kovin pitkäksi aikaa. Se rupeaa näkemään niin paljon mörköjä, ettei sillä pysty enää tauon jälkeen ajamaan”, Päivike kertoi. ”Se on parempi pitää koko ajan pienessä liikkeessä.”

Kahdeksanvuotias Vieskerin Virva on kilpaillut nyt pari kautta avoimella tammatasolla. Päivike ainakin toivoi hevosen vielä kehittyvän ensi kaudeksi.

”Tai pakkohan sen on kehittyä, jos haluaa pärjätä niissä isoimmissa karkeloissa”, hän muotoili. ”Ainakin se on ollut aina ihan terve, jalkojakaan ei ole tarvinnut koskaan piikitellä. Klinikalla on käyty lähinnä taustajoukkojen mielenterveyden varmistamiseksi.”

Valon Veeni on tuonut Jani Huuskon otsikoihin. Kuva: Anu Leppänen

Kyvyt esiin -divisioonan ylivoimainen ykkönen oli Valon Veeni. Sen kriittiset hetket olivat lähtösuoralla, kun Jani Huuskon ajokki lähti ryntäämään ja oli laukan partaalla. Valon Veeni kuitenkin säilyi ravilla, veti Hupsiksen painostamana varsin reipasta ja jatkoi selvään voittoon. Voittoaika oli ruunan uusi ennätys 28,4a.

”Kyllä tällä ainakin talvella pärjätään. Tämä on riski menemään”, Huusko kiitteli. ”Nyt se painoi itse ja sai vielä kaveriltakin höökiä, mutta voitti aika helpostikin.”

Valon Veenille startti oli kauden seitsemäs ja voitto vuoden kolmas. Viime vuonna ruuna kilpaili vain kolmesti, ja Jani Huuskon talliin se siirtyi alkuvuodesta.

”Jalassa oli ollut toisen hevosen potkusta tullut hiusmurtuma. Minulle Valon Veeni tuli maaliskuussa”, Jani Huusko kertasi.

Valon Veenin kasvattajaomistaja on Mirja Laakso.

”Jani on ensin käynyt kengittämässä tätä, ja sitä kautta vein tämän hänelle treeniin”, Laakso kertasi. ”Minulla on kotona poneja, mutta kun on pienet lapset, on parempi, että kilpahevonen on muualla. Aika nousujohteistahan tämä on nyt Janilla ollutkin.”

Jani Huusko pitää hevosia Orimattilan Kuivannolla, missä hänellä on neljä treenattavaa. Niistä Siporin Sälli on esiintynyt ikäluokkakisoissakin, ja on palailemassa radoille pitkän tauon jälkeen.

Pekka J Korhosen Honorary Consul oli pitkän matkan paras. Jukka Torvinen ohjasti. Kuva: Anu Leppänen

Teräsmiesliigassa tilanteet vaihtelivat useampaan kertaan, ja myös matkavauhti vaihteli kovasti: ensimmäinen kierros mentiin 15,5, toinen vain 1.21-kyytejä. Jukka Torvinen ajoi kahdelta takamatkalta lähteneellä Honorary Consulilla eteenpäin reilu kierros ennen maalia, ja loppusuoralla kuusivuotias hallitsi tyylikkäästi. Voitto oli kuopiolaisen Pekka J. Korhosen valmentaman ruunan kauden viides, edellinen tuli viime perjantaina Kuopiossa.

Jukka Torvinen oli illan T65-hahmoja kahdella voitollaan. Jälkimmäisen toi Emma Väreen valmentama ja Pesiskimpan omistama Carleman, joka kiri neljännestä ulkoa sen verran vauhdikkaasti, että ehti kalkkiviivoilla Axel Foleyn ohi ykköseksi.

Emma Väreellä riitti riemua Carlemanin rinnalla. Kuva: Anu Leppänen

 

Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti