Matti Salmi yllätettiin synttäreillään Hippoksen kultaisella ansiomerkillä

6.1.2018 - 13:33 | Riku Niittynen Uutiset Suomi

Matti Salmi Suomen Hippoksen kultaisen ansiomerkin saaneena lauantaina yhdessä Kalajoen St1-aseman, ravimiesten kokoontumispaikan, yrittäjän Asko Kärjän kanssa. Kuvat: Mika Vihelä

BWT Magicin ja monen muun huippuhevosen valmentajana tunnettu Matti Salmi sai yllätyksekseen lauantaina 75-vuotissyntymäpäiviensä yhteydessä Kalajoella Hippoksen kultaisen ansiomerkin.

Salmi täytti vuosia perjantaina ja lauantaina Kalajoen hevosystäväinseuran väki yllätti miehen ojentamalla juhlinnan yhteydessä Suomen Hippoksen kultaisen ansiomerkin. Palkitseminen tapahtui kahvittelun lomassa paikallisella ”Essolla”, nykyään St1-asemalla, ravi-ihmisten kohtaamispaikalla. Salmi oli kutsuttu paikalle synttärikahvien varjolla. Paikalliset hevosihmiset olivat muun muassa panneet hatun kiertämään ostaakseen aktiiviselle hevosmiehelle uudet talvihaalarit. Kuitenkin taustalla oli Hippoksen ansiomerkki, jonka hevosystäväinseura oli hakenut ja saanut Salmelle. Paikalla oli lauantaina 40 Kalajoen aktiivista hevosihmistä.

”Olipahan yllätys”, Matti Salmi huokailee.

”En osannut odottaa tällaista, mukava juttuhan tuo oli, tuntuu kivalta. On ollut tuuria, kun olen saanut tuollaisia hevosia, ja varmaan joku asia on tehty oikeinkin. Ainakin on jaksettu treenata hevosten kanssa, ja kyllähän menestyminen urheilussa vaatii myös työtä, pelkät lahjat eivät riitä. Mutta ensimmäisenä pitää olla ne lahjat.”

Matti Salmi on siis edelleen aktiivinen hevosmies, joka valmentaa paria hevostaan. Hän kertoo omasta ja hevostensa vireestä näin:

”Pari vuotta sitten sydän reistaili. Paksu veri oli ongelmana, mutta hommat on lääkitty kuntoon, ja käyn ajamassa hevosia päivittäin. Tallihomma toimii, kun korvaamattomana apuna tallilla on veljeni Mikon tytär Helena Salmi. Ajohevoset ovat Virkale (Kaleva) ja Max Magic (BWT Magic), mutta ne eivät nyt ole samaa tasoa, kuin parhaat valmennettavani aikoina. Kevään korvalla koitetaan kuitenkin kilpailla kummallakin. Perjantaina kävin ajamassa Virkaleella ja eläkeläinen BWT Catastrophella (BWT Magic). Lisäksi 22-vuotias BWT Magic on virkeänä eläkeläisenä myös tallissa. Se tervehtii kaikki talliin tulevat hevoset isännän elkein. Se on oikein kiltti ja iloinen, kuten aina. Opettaja Esko Lastikka on halunnut käydä oriilla noin kerran viikossa ajamassa, ja se sujuu myös oikein hyvin, kummatkin nauttivat.”

Matti Salmen hevosmiehen ura on omalla tavallaan lähes ylivoimainen. BWT Magic on yksi kaikkien aikojen parhaista hevosista Suomen kamaralla, kyvyiltään mahdollisesti kaikkein paras. Suomenhevosilla Salmi on menestynyt monen sukupolven ravureilla, jotka enemmän tai vähemmän kaikki polveutuvat tallin ensimmäisestä huippuhevosesta Kihin-Muistosta. Salmi oli tottunut työhevosten ohjiin kotonaan nuorena, mutta työelämä katkaisi hevosharrastuksen. Kaikki saavutukset ovat tulleet huomattavan pienellä hevosmäärällä.

”Kipinä syttyi uudelleen päälle kolmekymppisenä. Kihin-Muisto oli mennyt Jorma Kontiolle ja menestynytkin, mutta sitten se loukkasi jalkansa. Olavi Nikkarikoski oli aiemmin ostanut toisen omistajan ja aiemman valmentajankin Raimo Suonvieren ulos, ja otti oriin kotiinsa tänne Kalajoelle toipumaan, ja minä aloin ajella sillä. Siitä se alkoi. Hoidettiin Kihin-Muisto kuntoon ja ori otti vielä muun muassa kaksi kakkostilaa Kuninkuusraveista täältä käsin.”

BWT Magic on kai kuitenkin elämän hevonen?

”Ehdottomasti. Sen kapasiteetti on vertaansa vailla. Jos olisimme onnistuneet pitämään sen terveenä, sille olisi ollut kykyjen puolesta tie auki minkä tahansa ravilähdön kärkeen maailmassa. Paljon se antoi näinkin.”

Matti Salmen menestyshevosia vuosien varrelta:

BWT Magic, 10,9 (syntynyt 1996) Finlandia-ajon, Derbyn, St Michel-ajon, Kymi GP:n ja monen muun suurkisan ykkönen.

Kihin-Muisto, ennätys 23,1 (s. -77) kahdesti kuninkuuskilvan kakkonen Salmen valmennuksesta.

Kihin Hiski, 21,3 (i. Kihin Muisto, s. -90) Suur-Hollola-ajon, Derbyn ja Kriteriumin voittaja, kuninkuuskilvan kakkonen.

Kaleva, 23,8 (i. Kihin Hiski, s. -98) voittosumma 120400 euroa, 25 voittoa.

Tupla-Ressu, 27,4 (5) (i. Kihin Hiski, s. -01) Pikkuprinssin voittaja, kriteriumin kolmas.

Kommentti:

Menikö palkitseminen nappiin, vai olisiko Suomen Hippoksen pitänyt palkita Matti Salmi raviurheilijan kultaisella ansiomerkillä? Varmasti on paikallaan pitää rima korkealla, kuten on tehty raviurheilijan kultaisissa merkeissä: sen saaneet ovat todellisia lajin legendoja. Kuitenkin Salmi ja moni muu aktiivisesti kilpaileva nimikin, ensimmäisenä tulee mieleen Markku Nieminen, ovat lajin suurta tarustoa. Ehkä lajin intressissä olisi aktiivisemmin pitää legendojaan esillä? Ainakin Matti Salmi, esimerkiksi, ansaitsee merkkinsä nimenomaan raviurheilullisista ansioistaan.

Suomen Hippoksen kultaisen ansiomerkin, jonka Salmikin sai, vastaanottaneita on vuosikymmenten varrelta luonnollisesti kymmeniä ellei yli 100. Viimeisimpinä ennen Salmea tulivat Markku Elfving ja Risto Majoniemi Villinmiehen Tammakisan yhteydessä syksyllä. Hippoksen entinen puheenjohtaja ministeri Mika Lintilä ja Hippoksen sekä Fintoton entinen toimitusjohtaja Veikkauksen Pertti Koskenniemi puolestaan palkittiin viime vuoden Ravigaalassa.

Raviurheilijan kultaisen ansiomerkin saajat ovat puolestaan tässä:

Jorma Kontio

Pekka Korpi

Pentti Savolainen

Tuomo Mäkelä

Martti Keskinen

Elli ja Matti Salmi lauantaina Kalajoen St1:llä vastaanottamassa onnitteluja.
Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti