Mika Forssin illan lopussa kiitos seisoi: Laura Vixi hoiti

10.1.2018 - 22:21 | Riku Niittynen Uutiset Suomi

Viimeinen Laura Vixin uran seitsemästä voitosta tuli Mika Forssin ajamana tammikuussa. Kuva: Anu Leppänen

VERMO. Mika Forss oli yllättävän näkymätön hahmo keskiviikkoillan raveissa alkuun. Kuitenkin kun illan päälähtö T65-ajajamestari ratkaistiin, nähtiin tuttu kasvo voittajana. Forssin kommentit tuttuun tapaan videolla lopussa. Illan nimi oli 100-prosenttisen illan kahdella hevosella ohjastanut Erkki-Pekka Mäkinen.

Toki Forssilla oli ajettavanaan myös lähdön iso suosikki, Tuomas Korvenojan valmentama Laura Vixi. Alku ei näyttänyt pelkästään lupaavalta, mutta lopussa iso tamma oli ylivoimainen. Kakkossuosikki Celebration Song oli aivan viittä vailla saada keulan ensimmäisessä kaarteessa, mutta Forss sai pidettyä varpaat välissä ja ajettua suosikin piikkiin sekä pidettyä haastajan ulkopuolella. Tosi Laura Vixi oli lopulta niin ylivoimainen, että voi olla, ettei keulapaikka ollut välttämätön tänään. Kuitenkin asetelmat ratkaisevat valtavasti raviurheilussa, ja ainakaan näinpäin haastajilla ei ollut ”palaa”.

Mutta päivän nimi Vermossa ei siis sittenkään ollut Forss. Erkki-Pekka Mäkinen oli Vermon voitokkain valmentaja vuonna 2015, mutta sen jälkeen vauhti ei ole ollut sama. Alkanut vuosi 2018 on lähtenyt taas lupaavasti kolmella voitolla viidestä maan pääradalla. Jo loppuvuosi 2017 oli nousujohteinen, sillä tamperelaistalli otti joulukuussa kaksi koko vuoden neljästä ykkösestään Vermossa.

Vermon ykköstiimi oli keskiviikkoiltana tämännäköinen: Mäkinen, ruuna Al E.Gador Zet ja vaimo Ilona.

Kun hevoset ovat vireessä, myös kuskin itseluottamus on rautaa, ja Mäkisellä sehän on muutenkin. Ajosuoritus Rosi’s Rodrigolla onnistui joka tapauksessa nappiin, kun hän koitti alussa keulaan, ei päässyt, tyytyi johtavan perään, käänsi ajoissa viimeisen takasuoran lopussa ja tuuletti loppusuoralla.

Tässä ei siis ollut kuitenkaan kuin puolet tarinaa. Rosi Rodrigo aloitti illan 65-rivin ja saman tallin Al E.Gador Zet päätti sen. Ruotsalaisruunalla Mäkinen ei jättänyt mitään sattuman varaan, vaan kaasutti suoraan keulaan ja lopussa alta pois. Taas oli aikaa ja aihetta tuulettaa lopussa. Sitä tilaisuutta teiskolainen ei jätä käyttämättä.

”Tämä tuli vaihdossa Kari Lähdekorvelta, kun kalliimpi hevonen ei minusta ollut hyvä, ja Kari suostui vaihtamaan”, Mäkinen muisteli vaiheita.

”Tämä oli hieman hankalan oloinen alussa, mutta kun eläinlääkäri Riina Rekilä huomasi, että sillä oli kiertynyt kives ja ruunasi sen, ongelmat ovat haihtuneet. Vieläkään se ei ole aivan sellaisessa rytmissä, mitä haluaisin, mutta aika hyvin se jo menee.”

Erkki-Pekka Mäkinen, tässä Rosi’s Rodrigolla, osaa tunnetusti ottaa ilon irti.

Rosi’s Rodrigo on ollut lupaus alusta asti.

”Se aloitti helmikuussa 17-ajalla täydestä voltista ja ajattelin, että nyt Mäkisen pojalla on kova ase, mutta ei se ihan niin helppoa ollutkaan. Hampaista näki, ettei hevonen ollut vielä valmis ja hammaslääkäri Cyril Rocher sanoi, että ottakaapas rauhallisesti tämän hevosen kanssa, se vaatii vielä aikaa. Niin aloitimme vähän kuin alusta, ja nyt homma toimii tosi hyvin. Olemme yrittäneet antaa meidän hevosten elää hevosen elämää, ruokkia niitä hyvin ja pitää niitä hyvällä mielellä. Olen aika onnekas, kun olen saanut taas hyviä hevosia aika pienestä hevosmäärästä. Tässä on ollut pientä sukupolvenvaihdosta tallissa, varsoja on treenattu, ja nyt hevoset ovat tuntuneet tosi mukavilta jo jonkin aikaa.”

Nyt en osaa valittaa mistään, vaikka ainahan sitä pitäisi jotain keksiä.

Ville Mäkelän valmennettava ja kasvatti Bluebird Nash alkaa saada tosissaan juonenpäästä kiinni. Ari Moilasen ajamana se juoksi toista kertaa peräkkäin keulassa Vermossa, ja tulos oli sama. Tosin loppukaarteessa tamma näytti olevan jo hieman alakynnessäkin, mutta lopussa ei ollut silti hätäpäivää.

Bluebird Nash on löytänyt punaisen langan ja Ville Mäkelä sekä ohjastaja Ari Moilanen saavat ilonaiheita.

”Tamma menee vähän kuin omissa ajatuksissaan”, Moilanen myhäili.

”Lopussa se meni taas kuitenkin ihan hyvällä potkulla.”

Keula oli ratkaisu myös Teemu Okkolinin tallin Liivatteelle – tosin äärimmäisen niukasti. Se ja Oiva-Sointu sekä Intoiivari olivat kaikki lähes tasapäin maalilinjalla. Samoin Pekka Korven Muscleman illan alkupäässä oli yksi tikku sarakkeeseen keulavoittajat. Ruunan voiton toteamiseen ei tarvittu maalikameraa, ja se vaikuttaa olevan vahvasti kehittymässä juuri nyt, niin vakuuttava Vermon voitto oli.

Teemu Okkolin, Liivate ja Emmi Kivelä myhäilevät.

Seppo Juurinen osaa myös suomenhevoset, sillä hänen valmentamansa Villihiisi kiri loppusuoraa omaa vauhtiaan ja ehti kaukaa ykköseksi.

”Missään vaiheessa matkalla ei ollut voittajaolo”, myhäili ohjastanut Kari Rosimo.

Illan alussa sekä montén Wille’s Rainmakerin että Voimaliigan Flynn Bokon loppukirit olivat takaa omaa luokkaansa. Timo Gardemeister valmentaa ja Jenni Kaija ratsasti Wille’s Rainmakeria ja Antti Teivainen kannusti Markku Niemisen tallin Flynn Bokon lopussa lentoon.

Wille’s Rainmaker ja Jenni Kaija tulevat loppua tosissaan! Black Sleight ja Liisa Nummi saavat sisäradalla taipua.

Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti