Montéspesialisti voitti toisena päivänä peräkkäin

8.8.2018 - 21:49 | Miika Lähdeniemi Uutiset

Norjalainen Amanda Robertsen on montén PM-kisassa jaetulla ykkössijalla ennen viimeistä osalähtöä, joka ratsastetaan torstaina Jokimaan raveissa. Kuva: Anu Leppänen

VERMO. Amatööriohjastajien kilpailussa näyttää suomalaisittain hyvältä, mutta montén puolella on menty norjalaisten komennossa. Pohjoismaiden mestaruudet ratkeavat torstaina Jokimaan raveissa.

Vermossa ajettiin amatööriohjastajien PM-kisan kaksi osalähtöä. Ensimmäisessä suomalaiset ottivat kaksoisvoiton, kun Veli-Matti Kangasluoman ajama  ja Arsi Skytän treenaama Sanni Sky voitti ja Hannu Korven ohjastama Salty Fairytale nousi kakkoseksi.

T65-pelin kohteena olleessa osalähdössä ruotsalaisohjastaja Patrik Fernlund järjesti totopommin. Tomi Wahlstenin valmentama Raw Jack kilpaili ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen ilman kaikkia kenkiä ja intoutui hurjaan suoritukseen keulasta. 46,5-kertoimisen voittajan soolo sai tv:stä tutun ruotsalaiskuskin tuulettamaan iloisesti.

”Työskentelen Ruotsissa ravi-TV:lle, analysoin lähtöjä ja niin edelleen”, Fernlund kertoi taustoistaan voittajahaastattelussa. ”Viime aikoina olen alkanut ajaa vähän lähtöjäkin, tämä oli vuoden seitsemäs voitto ja viime vuonna voitin Solvallan amatööriliigan. Olen kiitollinen, että olen saanut ajaa hyviä hevosia.”

Amatööriohjastajien PM-kisassa Hannu Korpi ja Janne Räisänen ovat kärkipaikoilla ennen torstaita, jolloin Jokimaalla ajetaan kaksi viimeistä ja ratkaisevaa osalähtöä. Pistetilanne löytyy jutun lopusta.

Raw Jackin yllätysvoittoa tuulettivat ensin Maarit ja Tomi Wahlsten. Kuva: Ville Toivonen
Ja voittajakehässä hymyilivät ohjastaja Patrik Fernlund ja omistaja-valmentaja Tomi Wahlsten. Kuva: Anu Leppänen

Montén PM-kilpailussa Vermon osalähdön vei jälleen Gigolo Amok. Jälleen siksi, että ruuna voitti myös tiistaina Mikkelissä ajetun osalähdön Maria Dueholm Svendsenin ratsastamana, keskiviikkona ratsailla oli puolestaan Amanda Robertsen.

Gigolo Amok on löytänyt raviratsastuksesta leipälajinsa, sillä kärrylähdöissä se on pilannut useita juoksujaan laukkoihin. Vermon jälkeen sillä on nyt yksitoista montélähtöä, joista peräti kuusi voittoa. PM-osalähdöt tulivat ohjelmaan osittain sattumalta.

”Alun perin oli mielessä Bergsåkerin montéravit, mutta puolivahingossa huomasin nämä sarjat”, valmentaja Teemu Kokko kertoi. ”Ainut lähtö, joka on vähän tähtäimessä, on Prix d’Etoile-finaali Killerillä Derby-päivänä. Gigolo Amok on vahva ja väsymätön ja tämä laji tuntuu sopivan sille tosi hyvin.”

Kokolla on Toivakassa kaksi treenattavaa, Gigolo Amok ja alun perin tarhakaveriksi hankittu Smooth Blink. Sekin on kilpaillut viime aikoina pääasiassa montélähdöissä ja sijoittunut asiallisesti. Gigolo Amokin Kokko hankki avopuolisonsa kanssa pari vuotta sitten Ruotsista.

”Tämä haettiin Nurmoksen Timolta nelivuotiaana. Se oli Timon oma hevonen ja sillä oli koelähtö ajettu, mutta ei ollut startattu. Sielläkään ei kärryistä homma toiminut kuten ei Suomessakaan. Kyllä sillä kolmisenkymmentä kärrylähtöä ajettiin ja olisiko neljä kertaa mennyt ravia, hylkyprosentti on varmaan kahdeksankymmentä. En tiedä miksi, mutta selästä se vaan kerta kaikkiaan menee paremmin”, Kokko ihmetteli.

Ajatus montelähdöissä kokeilemisesta ei tullut kuitenkaan vastuuvalmentajalta.

”Avovaimoni ja Aholan Taru olivat Killerin ravinaisten reissulla ja siellä olivat suunnitelleet, että kokeillaan montéssa. Sanoin, että ei kai siinä mitään, kokeillaan vaan. Tämä oli ihan täysin heidän ideansa. Ensin ajettiin parit harjoitusravit ja sitten lähdettiin starttiin”, Kokko lisäsi.

Gigolo Amokilla Vermossa voittanut Amanda Robertsen on PM-kisassa jaetulla kärkisijalla ennen viimeistä, torstaina ajettavaa osalähtöä. Robertsen oli Suomessa jo kolmatta kertaa kilvanajossa, sillä kaksi vuotta sitten hän osallistui naisamatööriohjastajien EM-kisoihin ja viime vuonna kansainväliseen ajajaotteluun Turussa ja Forssassa. Voitto oli Suomen kamaralla ensimmäinen.

”Aiemmin tosin oli pelkästään kärrylähtöjä, nämä olivat ensimmäisiä montélähtöjäni Suomessa”, Robertsen tähdensi. ”Aloitin raviurani aikanaan poneilla ja sain isomman läpimurron 18-vuotiaana kun voitin Jarlsberg Grand Prix’n. Se on iso nelivuotislähtö, jossa palkinto oli 250 000 Norjan kruunua. Sen jälkeen olen ajanut kärrylähtöjä ja mennyt montéa, tosin montélähtöjä ei ole meillä ihan niin paljoa kuin Ruotsissa.”

Gigolo Amok kurkotti montéohjastajien PM-osalähdön ykköseksi ennen Wilds Bonfirea ja Le Tissieriä. Kuva: Anu Leppänen

Amatööriohjastajien PM-kilpailun tilanne kolmen osalähdön jälkeen:

1. Hannu Korpi 31 pistettä
2. Janne Räisänen 30
3. Patrik Fernlund 27
4. Veli-Matti Kangasluoma 24
5. Roar Hop 22
6. Sigmund Jacobsen ja Thomas-Sverre Karlsen 20
8. Eva Lundahl ja Dennis Kristiansen 16
10. Daniel Schön 15
11. Kenn Christoffersen 13
12. Christian Nissen 4

Monten PM-kilpailun tilanne kolmen osalähdön jälkeen:

1. Siv Emilie Lövvold ja Amanda Robertsen 30 pistettä
3. Sabina Gammelgård ja Maria Dueholm Svendsen 24
5. Helene Kolle 23
6. Tova Bengtsson 22
7. Jenni Kaija 18
8. Julia Andersson 17
9. Anna Erixon ja Michelle Mönster 16
11. Nelly-Janiika Korpikoski 12
12. Karoliina Sinkkilä 10

Jaa artikkeli:

Uutiset

Jätä kommentti