Ojanperä iski täydellä teholla

11.10.2017 - 21:53 | Ville Toivonen Uutiset Suomi

Antti Ojanperän ja Jutta Ihalaisen joukkueella menee lujaa. Kuvassa kaksikko Evartin rinnalla juhlimassa Vermossa. Kuva: Anu Leppänen

VERMO. Pihtiputaalta käytännössä läpi Suomen operoiva Antti Ojanperän talli teki täydellisen iskun pääradalle. Evartti oli odotettu voittaja, Valle Streamline sen sijaan oli pelaajille pikkuyllätys.

Ojanperän kotitallilta Pihtiputaalta on Vermoon noin 420 kilometriä, eikä tallin hevosia nähdä Vermossa joka keskiviikko.

”Ei tänne ihan huviksensa viitsi lähteä”, Ojanperä nauroi. ”Eihän aina onnistu, mutta sellaista oloa pitää olla, että jotain voisi saadakin. Tällaiset reissut ovat tietysti mukavia, kun molemmilla onnistutaan, mutta tämä on vaikea laji.”

Valle Streamline otti vastustajilta luulot pois heti kiihdytyksessä. Iikka Nurmonen latasi ruunalla seiskaradalta partaalla täysillä, ja taktiikka onnistui. Kovien alkumetrien jälkeen Nurmonen sai ottaa keulassa vauhtia pois, ja kun toinen puolikas ajettiin kahtakymmentä, takahevosten oli helppo odottaa olevan vaikeuksissa.

Näin myös oli, ja Valle Streamline kiihtyvätahtisella kirikierroksella hallittuun voittoon ennen takanaan matkannutta Sacramento S:ää. Suosikki Robin Roofilla ei ollut kolmannesta ulkoa mahdollisuuksia neljättä sijaa parempaan.

Valle Streamlinen voitto oli kauden neljäs. Alkukaudesta mukavasti kulkenut ruuna oli tauolla kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin.

”Päätettiin omistajien kanssa jo aikaa sitten, että sillä ei ajeta kesällä kilpaa. Se oli seitsemän viikkoa laitumella varsojen kanssa, vaikka ei sillä mitään jalkaongelmaa ollut”, Ojanperä kertoi. ”Sillä on ollut jotakin allergian tapaista kesällä, minkä takia se ei ole mennyt silloin yhtä hyvin, ja tähdättiin tarkoituksella talvikauteen. Se menee hokkikengässä hyvin ja uskon, että se vielä parantaakin pikkuisen.”

Rajulla alkurynnistyksellä keulat vallannut Valle Streamline johti varmasti loppuun asti. Kuva: Anu Leppänen

Isäntä itse oli Evartin rattailla. Kaksikko pääsi numerolla 12 sujuvasti läpi ja heti aluksi jo toiseen pariin ulos. Paikka vaihtui jatkossa kolmanneksi pariksi, kun Rokin Maxi kiersi johtaneen Apilan Pallosalaman rinnalle.

Viimeiselle takasuoralle tultaessa Antti Ojanperä antoi Evartille kirimerkin, ja maisema alkoi tosissaan vaihtua. Vajaan 200 metrin pätkällä Evartti heilahti keulapaikalle, jolta Ojanperä pääsi kontrolloimaan loppumatkaa mielensä mukaan. Apilan Pallosalama oli hyvä kakkonen ennen ulkoa kirinyttä Humiroa.

Viime vuonna ikäluokan parhaisiin viisivuotiaisiin kuulunut Evartti pääsi aloittamaan tämän kautensa vasta syyskuussa nuljuluun murtuman takia.

”Sieltä irtosi pikku palanen maalis-huhtikuun vaihteessa. Se ei ollut iso, ja jalan leikannut Kimmo Elfving sanoi heti operaation jälkeen, että tästä tulee vielä hyvä”, Ojanperä kertoi. ”Se on toipunut kaikkiaan hyvin ja ajetaan nyt muutama lähtö ennen talvitaukoa. Pakko tästä on odottaa jatkossakin aika paljon, kun hevonen on mennyt niin hyvin. Paljon rutiinia se kuitenkin vielä vaatii.”

Evartti oli sairaustaukonsa aikana myös siitoskäytössä ja sillä siemennettiin vajaat parikymmentä tammaa.

”Se sai hyviä tammoja ja otti sen homman kaikkiaan hyvin. Varmasti jatketaan siitoskäytössä joka vuosi, jos tammoja vaan on.”

White Cross Bicho toi Iikka Nurmosen ja Kimmo Niemelän kunniakierrokselle. Kuva: Anu Leppänen

Valle Streamlinella voittanut Iikka Nurmonen päästeli keulaykkösen myös White Cross Bicholla. Kimmo Niemelän ruuna veti avauspuolikkaan 10,5-kyytiä, mutta vastasi silti voittoon ennen Take A Bow’ta ja Borgmeisteria. Vajaan kymppitonnin tienanneet hevoset pitivät hyvää vauhtia, sillä täydellä matkalla voittoajaksi vaadittiin tulos 14,3ake.

”Loistopaikalta oli hyvät odotukset, kun se on keulasta parhaimmillaan”, Kimmo Niemelä kertoi. ”Se on ollut koko ajan hyvässä kunnossa, mutta on ajettu aika kovia lähtöjä, eikä voittoja ole tullut.”

Niemelällä on tällä hetkellä mielenkiintoiset lämminveriset, nelivuotiaat White Cross Bicho ja White Cross Beso. Molemmat ovat Niemelän Talli-Niepan hevosia jo kolmannessa polvessa.

”Ihan kiva kilpapari. Kuvittelisin White Cross Besosta tulevan vielä parempi hevonen, vaikka tämä on nyt ehkä vähän edellä nopeudeltaan.”

Vermon ilta päättyi Axel Foleyn kirivoittoon. Kolmatta johtavan rinnalle kiertänyt El Dirtyman teki parhaansa, mutta ei voinut mitään, kun Axel Foley kiri neljännestä ulkoa vauhdilla ykköseksi.

Täysosuma oli ruunalle ansaittu, sillä se oli napannut kauden 18 aiemmasta startistaan peräti yhdeksän kakkosta ja neljä kolmosta, mutta voitto oli kauden ensimmäinen. Tommi Kylliäisen ajokin voittoaika oli hurja 13,0ake.

”Hevonen on tehnyt tasaisen hyvää työtä koko ajan, mutta lähdöt ovat kovia, ja ehkä se on kuitenkin ollut pientä vaille”, Ismo Korhonen kuvaili valmennettavaansa. Axel Foley on Korhosen perheen oma hevonen, sen kasvattaja on Ismon puoliso Anu Korhonen ja sen omistajana ovat pariskunnan poika Riku sekä Ismon veli Timo Korhonen.

”Omaa hevosta on viety rauhassa eteenpäin”, Ismo Korhonen kuvaili.

Axel Foley kiri lennokkaasti kauden avausvoittoonsa. Kuva: Anu Leppänen
Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti