Oppoppop ja Tammakriteriumin ykköseksi!

12.8.2017 - 18:52 | Riku Niittynen Uutiset Suomi

Varokaa oriit! Gloria Web voittaa Tammakriteriumin helposti Jorma Kontion ohjastuksessa. Kriteriumkungen Timo Nurmoksen talli vei ja muut vikisivät. Kuvat: Anu Leppänen

TEIVO. Pääasia ei ole voitto, vaan kaksoisvoitto. Timo Nurmos tuli Suomeen, näki ja kaksoisvoitti Tammakriterumissa valmennettavillaan. Jorma Kontio ohjasti tallin Gloria Webin helppoon voittoon ja Hannu Torvinen kannusti Ewa Catesin kaksariin.

Lopputulos oli odotettu, varsinkin Gloria Webin (Donerail) voitto, kun muistaa kuinka hurja se oli kisan karsinnoissa pahan alkulaukan jälkeen. Sitä ennen tamma oli ollut ylivoimainen uransa neljässä ensimmäisessä voitossa. Kovimman vastuksen se sai tallikaverilta Ewa Catesilta (Coktail Jet), kun Nurmoksen hevoset kirivät loppusuoraa selvästi parhaiten. Muut saivat väistyä.

Juoksu meni eri tavalla kuin odotettiin. Olli Koivunen päästeli isä-Harrin valmentamalla Easy On The Eyellä (Quite Easy) keulaan ja rinnalle tuli toinen karsinnoissa loistanut hevonen An-Maria (Tag The Devil) Antti Teivaisen luotsaamana. Nurmoksella saattoi olla makea vesi suussa jo lähtöä katsellessa, sillä tallin hevoset olivat toinen ja kolmas ulkona reippaassa tahdissa, Torvisen ajama Ewa edellä. Gloria Web meni kilpailun uuden ennätyksen 13,2 2140 metrin matkalla – kovaa kolmevuotisvauhtia, ja vielä helposti!

Iloisia ilmeitä voittajakehässä, hoitaja Ebba Janius, Kontio ja Nurmos.

Kiriinkin kaksikko lähti peräkanaa, ja muilla oli heti vaikeuksia vastata niiden vauhtiin. Ewa Cates näytti myös koko ajan hyvältä, ja se harasikin loppusuoralla vastaan minkä pystyi. Jossittelua ei sittenkään jäänyt, ei ainakaan kakkosen kuskille, vanhemmalle Torvisen veljeksistä.

”Kyllä Jompella oli voimia tallella vaikka miten paljon”, Torvinen kuvaili.

”Ihan sama miten päin parijonossa olisi menty, tulos olisi luultavasti ollut sama. Ei Kontio avannut edes Gloria Webin korvia. Ainoa jännä hetki oli loppusuoralla, kun hänen ajokkinsa oli ilmeisesti niin paineissaan, että siitä viereltä kuului oppoppop, ja hän joutui ilmeisesti ottamaan hieman kiinnikin, ettei ajokkinsa ryntäisi liian innolla. Minun ajokkini oli tosi tosi hyvä, ja se taitaa puheiden mukaan parantaa nyt isoin harppauksin koko ajan, mutta vastustaja oli silti kaikesta päätellen vain selvästi parempi.”

Niin hyvä, että oriitkin saavat olla varuillaan, kun avoimen Kriteriumin karsintoja ajetaan reilun kuukauden päästä samassa paikassa. Kaksoisvoitossa oli merkittävää myös se, että tammat ovat valmentajansa omistamiakin, ja kakkonen Ewa Cates siis kasvattikin. Ykköspalkinto Tammakriteriumissa oli 30000 euroa, ja kakkospalkintoineen plus kasvattajapalkintoineen potti oli Nurmoksen tallille merkittävä nousu.

”No, ainakin minun mielestäni tamma sijoittuu korkealle ennakkoarvioissa ihan oriidenkin joukossa”, jutteli voittajan kasvattaja Petri Rahko West Breeding Oy:stä.

”Se meni liian halvalla huutokaupassa puolitoistavuotiaana, 4500 euroa, mutta pettymys haihtui hieman, kun sain selville, kuka osti. Tottahan tamman osakkeet nousivat, kun hevonen meni tuollaiselle nuorten hevosten taitajalle. Sekin on kasvattajalle tosi merkityksellistä, että tietää, että varsalla on onnistuessaan mahdollisuuksia jonkinlaisiin jättipotteihin.”

Tammakriteriumin voittoisa tiimi. Vasemmalla kasvattajista Petri Rahko.

Nurmos on voittanut tukuittain kolmevuotisikäluokan Kriteriumeja molemmin puolin Pohjanlahtea, ja ansainnut naapurimaassa lempinimen kriteriumkungen , mutta tammojen kisassa voitto oli Nurmokselle ensimmäinen Suomen puolella, Ruotsin Oaksin Nurmos voitti Early Southwindillä (Super Arnie) 2006. Arvonimensä hän on ansainnut viidellä Ruotsin Kriteriumin ykkösellä, ja Suomen Kriteriumin ykköseksi hän on valmentanut kahdesti.

Katso myös video Nurmoksen ajatuksista Tammakriterium-ravien ennakkotunnelmista ynnä muista asioista päivällä. Pääset juttuun ja videoon tästä.

Kriteriumkungen Nurmos.
Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti