Ossi Nurmonen: ”Ajattelin, että tästä reissusta saataisiin kymppitonni matkaan”

12.8.2017 - 22:42 | Ville Toivonen Uutiset

Kuvassa klassikkokilpailu Åby Stora Prisin voittava Midnight Hour saattaa suunnata Ranskaan, jos lentokuljetus järjestyy. Kuva: Adam Ström / Stall TZ

Midnight Hourin voitto Åby Stora Prisissä yllätti ruotsalaiset ällikällä, mutta eivät sen taustajoukotkaan osanneet odottaa ruunalta voittoa.

Valmentaja Ossi Nurmonen kertoi ajatelleensa ennakkoon, että yksi totosijoitus kahdessa osalähdössä olisi hyvä saavutus.

”Ajattelin, että tästä reissusta saataisiin kymppitonni matkaan”, hän nauroi. ”Sen laskin olevan realistinen tavoite, ja sen olisi saanut, jos olisi ollut kolmen sakissa jommassa kummassa kisassa. Ajattelin, että jos se saadaan, niin reissu on ihan positiivinen.”

Tavoite tuli komeasti täyteen jo Åby Stora Prisin ensimmäisessä osalähdössä, jonka voitosta Midnight Hour ansaitsi 400 000 kruunua. Midnight Hour pääsi kiihdytyksessä johtavan kantaan ja pinkoi maalisuoralla sisäkentän ohituskaistaa pitkin ykköseksi.

”Se voitto oli jo ihan mahtava saavutus ja löi ruotsalaiset ällikällä. Iikka sanoi, että katsomo hiljeni, kun hän ajoi voittajaesittelyyn”, Ossi kertoi.

Kisan toisessa hiitissä Midnight Hour jäi parijonosta hännille. Iikka Nurmonen yritti sillä pitkää kiriä ilman selkää, mutta viimeisellä satasella Midnight Hour jäi tasaisessa maaliintulossa viimeiseksi.

”Selkä vähän kramppasi toisessa hiitissä, ja ehkä myös kaviot olivat arat. Hevonen vähän antautui siinä, mutta onneksi unohti vaivansa ratkaisuhiittiin ja olikin siinä taas tosi hyvä. Viimeissä osassa Midnight Hourilla oli takajaloissa kengät.”

Ratkaiseva hiitti ajettiin Midnight Hourin ja toisen osalähdön voittaneen Muscle Hustlen välillä. Midnight Hour juoksi kahden hevosen kisassa keulassa ja torjui vastustajansa lopussa varmasti.

”Iikan mukaan viimeiset 350 metriä ajettiin kovaa, ja kuitenkin koko puolikas oli seitsemää”, Ossi ihasteli. ”Tämä oli raju kisa, mutta Midnight Hour selvitti sen hienosti ja näytti ansaitsevansa voittonsa. Olihan se nähty, että se on hyvä hevonen, mutta että se voitti vielä tällaisen lähdön… huhhuh.”

”Hevonen oli kolmannenkin kisan jälkeen fressi ja palautui nopeasti, mutta kyllä se vähän katseli, että oletteko nyt ihan tosissanne, kun sitä ruvettiin laittamaan kolmatta kertaa samana päivänä starttikuntoon.”

Nurmoset saapuivat eilen Veijo Heiskasen talliin.

”Aika matka tänne on Maaningalta, eli oikeastaan kaksi päivää meni matkustaessa. Göteborgiin tuli vielä kuusi tuntia ajamista laivamatkan jälkeen, ja oli pikkuisen epäilys, miten hevonen sen ottaa. Eivät tuollaiset matkat ainakaan paranna mitään hevosta. Yön aikana se oli kuitenkin juonut hyvin, joten sillä lailla tilanne oli ihan hyvä.”

Nurmonen ja hevosen omistaja Veijo Kumpulainen pohtivat tiukasti, lähtevätkö mukaan Åby Stora Prisiin.

”Viime viikolla jo päätettiin, että mennään, kun kutsu tuli. SM-kisapäivä oli kuitenkin vähän vaikea, eikä hevonen ollut silloin sellainen kuin toivottiin. Mitään näkyvää syytä ei kuitenkaan ollut, ja ajateltiin, että lähdetään tänne katsomaan. SM:ään olin ehkä valmistellutkin hevosen väärin. Nythän sitä ongelmaa ei ollut, kun viimeistelyksi hevonen oikeastaan vain matkusti kaksi päivää.”

”Kyllä sitä jouduttiin pohtimaan, että lähdetäänkö vai ei, mutta päätettiin tosiaan tulla. Heiskasen Veijokin sanoi Vermossa, että tottakai tulette, kun näin isoon kisaan on kerran kutsuttu”, Ossi Nurmonen kertasi.

Kaikki meni lopulta uskomattoman hienosti. Etukäteen monikaan ei uskonut Midnight Hourin mahdollisuuksiin, mutta lopulta koko kisa kääntyi sen eduksi. 1,6 miljoonan kruunun palkintopotti on yksi suurimmista Suomessa syntyneen hevosen koskaan ansaitsemista.

”Ihan kauhea raha”, Ossi Nurmonen pyöritti. ”Tuntuuhan tällainen voitto hienolta. Suomessa syntyneistä ei tätä kisaa ole aiemmin voittanut kuin Houston Laukko, ja onhan näin ison kisan voittaminen tällaisessa ravimaassa hirvittävän hieno saavutus.”

”Tietysti tämä merkitsee paljon koko meidän perheelle ja Kumpulaisen Veijolle. Tämä on hänen oma kasvattinsa ja jonkinlainen tuhkimotarina. Veijo kuitenkin on pitänyt vain yhtä siitostammaa, eikä mitään kymmenien tammojen laumaa, ja on pystynyt kasvattamaan tällaisen kisan voittajan. Hän on myös itse opettanut tämän ja ajanut alkuajat itse, ja onhan tämä hänelle hieno saavutus.”

Midnight Hourin kausi on ollut huikea. Åbyn menestysten myötä se on ansainnut tällä kaudella jo yli 330000 euroa – vaikka jäi Suomessa syntyneiden pääkisassa Suur-Hollola-Ajossa pussiin keulasta voittaneen Venicen taakse!

”Ostakaa ihmiset hyviä hevosia, kyllä näillä pystyy ajamaan hyvin rahaa”, Ossi Nurmonen ohjeisti nauraen. ”Ja sekin on nähty, että kannattaa lähteä, kun on mahdollisuus siihen. Tietysti vaikka tänne lähtemiseen on aina jonkinlainen kynnys, mutta moni täällä on onnistunutkin.”

Midnight Hour lähtee kotimatkalle huomenna.

”Nyt se saa vetää jonkin aikaa henkeä ja palautua rajusta reissusta rauhassa. Tämä kuitenkin tykkää kilpailla ja sen jalat ovat ihan terveet, joten jos lihaksisto palautuu tästä reissusta hyvin, voi sen kohta taas ilmoittaakin starttiin.”

 

Midnight Hourin ympärillä Iikka, Tiina ja Ossi Nurmonen sekä omistajakasvattaja Veijo Kumpulainen. Kuva: Adam Ström / Stall TZ
Ensimmäisen erän Midnight Hour voitti komealla kirillä ohituskaistaa pitkin. Kuva: Adam Ström / Stall TZ
Midnight Hour johdatti Iikka ja Tiina Nurmosen kunniakierrokselle. Kuva: Adam Ström / Stall TZ
Jaa artikkeli:

Uutiset

Jätä kommentti