Satsaajan projektista kuoriutui huipputamma

8.8.2018 - 22:08 | Ville Toivonen Uutiset Suomi

Uraia on Riikka Avotien silmäterä. Ari Moilanen oli huipputamman ohjissa Vermossa. Kuva: Anu Leppänen

VERMO. Ryminällä tammaparhaimmistoon noussut Uraia otti ensimmäisen voittonsa Suomessa vakuuttavalla tyylillä.

Ennen Vermon kisaa Uraialla oli kolme peräkkäistä kakkossijaa, joista varsinkin kaksi viimeistä oli tullut todella hienolla tyylillä. Mikkelissä Uraia meni keulasta ajan 09,9a, mutta sekään ei riittänyt hurjaa Ranch Kellyä vastaan kuin kakkossijaan.

Vermossa tehtävä oli jo etukäteen otollinen, eikä Uraia erehtynyt. Ari Moilanen ajoi sillä päättäväisesti eteenpäin ja pääsi ensimmäisessä kaarteessa johtopaikalle ohi Oh Goodnessin. Kun suosikki lopetti päätöspuolikkaan 1.09-kyytiä, kilpailua voitosta ei syntynyt. Ari Moilanen mainitsi voittajahaastattelussa Uraian menneen voittoajan 12,9ake helpolla tyylillä, ja varaakin jäi.

Uraian omistaja ja valmentaja on Riikka Avotie, joka on satsannut viime vuosina kovasti hevosiin. 24-vuotias Avotie on kasvanut hevosten omistamiseen äitinsä Annamari Sipilän innoittamana, ja sekä Riikka että hänen isosiskonsa Katri Avotie ovat innokkaita hevosenomistajia.

Riikka Avotielle Uraia tuli alkuvuodesta. Hän osti tamman Hedmanin perheen Suvelan Tallilta, joka oli hankkinut sen viime kesänä Italiasta.

”Ei tällaiset hevoset yleensä ole myynnissä”, Riikka Avotie summasi. ”En tietysti tiennyt, että se alle kymppiä, mutta tiesin, että tässä on potentiaalia.”

Avotiellä on yhteensä reilut parikymmentä hevosta, joista siitostammoja ”noin 16”. Osa tammoista on Ruotsin rekisterissä, ja kilpahevosia on vain pari: kolmevuotias kotikasvatti Jolly Roy on aloittanut hyvin Timo Korvenheimon valmennuksessa, ja Uraia on Avotien ainoa oma valmennettava.

”Tämä on minun silmäterä. Puoli vuotta olen syöttänyt sitä kuin syöttöpossua”, Avotie nauroi. ”Minä treenaan tätä pääsääntöisesti kotona, mutta minulla on sen verran traumoja, että muut saavat ajaa kilpatilanteissa. Minulla ei ole tarpeeksi itsevarmuutta ravitilanteissa.”

Uraia on Avotien mukaan melko luonteikas tamma.

”Näin tässä projektin ja halusin harrastaa itse”, hän kuvaili. ”Se oli tullessaan ehkä vähän vihainen, ei antanut laittaa loimea karsinassa ja meinasi näykkiä karsinan ohi meneviä ihmisiä. Se ei ymmärtänyt rapsutusten päälle, mutta nykyään se on tasaantunut paljon. Ollaan tehty pääkoppatyöskentelyä.”

Sipilän tila Kangasalla on maineikas hevostalo. Annamari Sipilä ja Riikka Avotie ovat puuhaamassa sukupolvenvaihdosta tilalla lähiaikoina.

”En tiedä, onko se tämän vuoden vai ensi vuoden juttu, mutta äiti joutaa jo eläkkeelle”, Riikka Avotie nauroi.

”Mulle riittää, kun saan välillä hypistellä hyvää hevosta”, Annamari Sipilä hymyili Uraiaa taputellessaan.

Annamari Sipilä kertoo itse vähentäneensä omia hevosiaan, ja omistuksen painopiste onkin siirtynyt tyttärille.

”Sain äidiltä synttärilahjaksikin siitostamman”, Riikka Avotie selvitti.

”Riikka keräsi Viking Kronos -tammoja, ja kun löysin sellaisen halvalla, niin pitihän se tytölle ostaa.”

Uraian avausvoitto Suomessa tuli ilmavalla tyylillä. Kuva: Anu Leppänen

 

Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti