Tallimestarin tamma ei jäänyt hengailemaan

12.9.2018 - 22:03 | Miika Lähdeniemi Uutiset

Mika Forss kannusti Teilorin 65-voittoon johtavan rinnalta. Kuva: Anu Leppänen

VERMO. Harvemmin mukavuusalueeltaan poistuva Teilor on innostunut menemään vapaalta radalta terävämmin. Vermon-valloittajaksi se punnersi uuden ohjastajan Mika Forssin kannustamana.

Omistaja-valmentaja Petri Hirvonen oli jo kahdessa edellisstartissa huomannut piristymisen merkkejä Teilorissa, ja luovutti Vermon-lähtöön ohjastustehtävät Forssille. Hän kannusti Teilorin johtaneen Kosen Josen ulkopuolelta ykköseksi ja tehtävää vielä helpotti Kosen Josen laukka maalisuoralla.

Teilor vaikuttaa viime kisojen perusteella tekevän parhaiten totta vapaata rataa pitkin juostessaan.

”Muiden takana se ei oikein syty ollenkaan, jää vain hengailemaan”, Petri Hirvonen kuvaili. ”Jouduin vahingossa ajamaan pari starttia kuolemanpaikalta ja siitä se taistelikin hyvin. Forssassa väärinpäinraveissa ajoin keulasta ja siitäkin se tuli hyvin. Jotenkin se pysyy virkeämpänä, kun menee vapaata rataa. Muiden takana huumori ei ole aina samaa luokkaa.”

Kahdeksanvuotias Teilor otti uransa 50. startissa kolmannen voiton. Omistaja-valmentaja korosti, että tamma jättää edelleen paljon varastoon.

”Ei se halua poistua mukavuusalueelta ollenkaan, ainakaan tähän mennessä. Tamma menee juuri sen minkä kehtaa mennä, mutta vapaalta radalta näköjään paremmin.”

Hirvosella on Teilorin emästä Liina-Lorusta myös nelivuotias pikkusisko Kauniin Rohkee (i. Huiman Pyste). Kaikkiaan Hirvosella on kuuden hevosen tallissa viisi hevosta, ja päätyönään hän on Ypäjän Hevosopistolla tallimestarina.

”Kauniin Rohkeella pitäisi pian tulla koelähtöön. Kesäyön pitäisi myös tulla lähiaikoina koelähtöön, se joutui sinne kun laukkasi useampaan starttiin. Se olisi muuten hyvä hevonen, mutta on vähän hellankoukku.”

Lisäksi tallista löytyy Petrin veljen Pasi Hirvosen käsistä kuningatarkilpailussakin kerran nähdyn Wizard Stinan orivarsa Ukko-Mooses (i. Liising). Tallin ainoa lämminverinen on siitostammaksi viime talvena hankittu Stone Capes Nice, joka on kantavana Saxo de Vandelista.

”Wizard Stinan varsasta on kyllä odotuksia, hirveän nättipaikkainen varsa. Sitä on nyt ajettu takaa ja kärrytkin ovat olleet perässä, eikä mitään konsteja ole ainakaan vielä ollut. Toivottavasti pysyisikin sellaisena.”

Teilor otti kauden avausvoittonsa Vermossa. Kuva: Anu Leppänen

Kakkossijat kirkasti kullaksi myös Heavy Beat. Nelivuotias ruuna matkasi Salamakypärät-lähdössä Arna Ruohomäen ajamana toisessa ulkona ja kurkotti maalisuoralla ohi ennakkosuosikki Grove’s Hectorista. Loppumetreillä lähelle kiri tilaa löytänyt Ayse Könecin ajama Leemark’s Felicia, mutta Heavy Beat piti ykköseksi.

Arna Ruohomäki otti Salamakypärät-sarjan kymmenennessä osalähdössä kolmannen voittonsa. Porilainen on kisassa tällä hetkellä toisena kaksi pistettä Niki Finnströmistä jääneenä. Seuraava osalähtö ajetaan reilun kuukauden päästä Vermossa.

Heavy Beatin ohjastajaksi Ruohomäki osui alkuun sattumalta, kun valmentaja Salla Koskio kysyi kokelaslähtöön ensin kuskiksi Oiva Käsnästä.

”Oiva halusi antaa nuorempien ajaa ja Veteläisen Antti, joka on ajanut tätä harjoitusraveissa, oli silloin ajokiellossa”, Koskio kertasi. ”Oiva sitten vinkkasi, että pyytäkää Arnaa ajamaan. Tätä lähtöä en ollut itse suunnitellut, mutta Arna laittoi viestiä kun tämä oli ollut viime viikolla Teivossa startissa ja oli ihan hyvä. Sarja oli sopiva, mutta minulta se olisi saattanut mennä ohitse.”

Jo Heavy Beatin emä Beat Box oli Koskion ja puolisonsa Rauno Lahdenperän treenissä. Vuonna 2014 kuolleella Beat Boxilla on Heavy Beatin lisäksi kaksi vuotta vanhempi Dixie Beat, joka ei ehtinyt juosta urallaan kuin yhden paikallisravistartin.

”Siskolta meni jänne eikä se päässyt oikein ikinä kilpailemaan. Heavy Beat on kyllä ollut lahjakkaamman oloinen heti nuoresta pitäen verrattuna siskoonsa tai emäänsä. On sillä kuitenkin muutama voitto, vaikka pariin edelliseen oli ollut vähän voitontahdossa sanomista.”

”Heavy Beatille vaihdettiin vähän varusteita tähän starttiin. Laitettiin eri kuolain ja päätankoa toiselle puolelle. Mustamon Karoliina käy sitä hieromassa ja kylmähoitamassa joka startin jälkeen, ja sekin tuntuu auttavan. Muuten tämä on kyllä terve hevonen ja sellainen iloinen”, Koskio kehaisi.

Salla Koskiolla ja Rauno Lahdenperällä on kotipihassa Lempäälässä seitsemän hevosta. Pariskunnan parhaat hevoset tähän mennessä ovat olleet Maggie Cloud, joka voitti kaksi kertaa Kasvattajakruunun ja tienasi urallaan 82 710 euroa sekä Mimmin Ruusu, joka voitti nelivuotiaana Satakunta-ajon.

Gloria Web sivusi nyt Maggie Cloudin Suomen ennätystä”, Koskio lisäsi. ”Maggiella on kolme varsaa, joista yksivuotias on meillä. Kaksivuotias on myyty ja on Mauri Jaaralla treenissä. Sitten on tämänkesäinen varsa Pilgrims Tajista, jonka voisin vaikka myydä.”

Suvi Himanka sai jälleen taluttaa silmäteränsä Bret Bokon voittajakehään. Keulaan täräyttänyt Bret irtosi lopussa uransa voittoon numero 46. Kuva: Anu Leppänen
Kolmivuotiaat painelivat Nuorten sarjassa kovaa syyskuisessa vesisateessa. Voittomatsissa Harri Koivusen He Is Felix piti pintansa Sahara Sandstromia vastaan ja voitti ennätysajalla 14,3/2100a. Kuva: Anu Leppänen
Kari Savolaisen ajama ja valmentama kolmivuotias tamma Five Finger Crawl piti komentoa illan toisessa lähdössä. Kuva: Anu Leppänen
Illan avauslähtö oli monte, jossa Vanjali ei jäänyt paalulta odottelemaan takamatkan vastustajia ja johti perille saakka. Voittoa juhlistivat ratsastaja Jenni Koskela ja valmentaja Jelena Tsezaks. Kuva: Anu Leppänen
Jaa artikkeli:

Uutiset

Jätä kommentti