Täydellisen työn valjakko

17.6.2017 - 19:34 | Ville Toivonen Uutiset Suomi

Carabinieri siirsi Jag de Bellouet'n rata- ja kilpailuennätyksen historiaan voittoajallaan 11,0ake. Kuva: Anu Leppänen

KOUVOLA. Yksikin ruotsalainen riittää voittoon. Sen näyttivät väkivahva Carabinieri ja sen ohjastaja Johan Untersteiner, joka teki rattailla täydellistä työtä. Ylivauhtisen kisan voittoon vaadittiin kilpailu- ja rataennätys 11,0ake.

Timokon odotettiin hallitsevan Kymi GP:tä keulasta, mutta kiihdytyksessä hatusta vedettiin useampikin kaniini, ja suursuosikkia juoksutettiin tosissaan. Buzz Mearas puolusti paikkaansa sisäradalla ja kun Seabiscuit painoi päälle kolmannella, ensimmäinen puolikas hassuteltiin 1.06,5-kyytiä.

Kun vauhti hieman rauhoittui, Johan Untersteiner teki oman liikkeensä ja kiidätti isänsä Peter Untersteinerin valmentaman Carabinierin johtavan rinnalle. Se oli peliliike, kun vauhti oli hiljaisimmillaan, ja kuolemanpaikalla Untersteiner pääsi hallitsemaan kisan kirikierrosta.

”Carabinieri on enemmän vahva kuin nopea, ja se tuntui hyvältä ratkaisulta”, Untersteiner summasi taiston tauottua.

Carabinieri oli loistava, mutta myös Untersteiner teki työnsä mitä parhaalla tavalla.

”No, muut tekivät vähän virheitä ja me käytimme ne hyödyksi”, hän kiemurteli kehujen alla. ”Mutta on totta, että tuntuu vielä paremmalta voittaa, kun tuntuu, että on itsekin tehnyt asioita oikein. Joskus voi voittaa lähdön, vaikka ajaa huonosti, mutta nyt molemmilla oli hyvä päivä.”

Untersteiner kehui Carabinierin ominaisuuksia estottomasti.

”Se on niin hyväajoinen hevonen, että kuuluu varmasti top viiteen ajamistani hevosista. Sillä voi ajaa mitä vauhtia tahansa, se rauhoittuu aina hyvin ja tottuu kaikkiin juoksupaikkoihin. Se on todella viisas ja hyvä hevonen.”

Carabinierin jatko-ohjelmasta Johan Untersteinerilla ei ollut selkeää käsitystä. Hevonen on kilpaillut Ranskassa, mutta siellä sen kilpailuttaminen ei ole enää yhtä yksinkertaista.

”Se voitti jo aiemmin Ranskassa yhden group ykkösen kisan, ja sen jälkeen se ei saa osallistua siellä tavallisempiin lähtöihin”, Johan Untersteiner huomautti.

Carabinierin saaminen Kymi GP:hen oli kouvolalaisille hyvän tuurin homma. Peter Untersteiner olisi halunnut oriin juoksevan Oslo Grand Prix’ssä, mutta Carabinieri ei saanut paikkaa kisaan. Kun kutsu Kouvolaan tuli, Untersteinereiden oli helppo vastata kutsuun kyllä.

Sekä Peter että Johan Untersteiner pyörittävät isoa valmennustoimintaa, ja kummankaan irtoaminen kilvanajoon Suomeen ei ole itsestäänselvää.

”Isä kysyi, lähdenkö ajamaan, ja se sopi minulle hyvin. Tietysti oman tallin toiminta tulee ykkösenä, mutta tämän reissun takia en joutunut jättämään mitään väliin. Jos kisa olisi ollut vaikka sunnuntaina, olisin joutunut miettimään hommaa tarkemmin.”

Johan Untersteinerin valmennustalli on Holmissa, Marjaana Alaviuhkolan omistaman ja hänen entisen puolisonsa Kari Lähdekorven aiempana tukikohtana tutuksi tulleen tilan naapurissa. Peter Untersteinerilla on noin 50 hevosta Holmissa, ja he treenaavat samoissa puitteissa.

”Suurin osa isän hevosista on Halmstadin radalla, mutta Carabinieri asuu Dan Widegrenin tallilla, missä isällä on viitisentoista hevosta.”

Johan Untersteiner on ollut valmentajana nelisen vuotta., ja tuona aikana hänen toimintansa on kääntynyt kilpa-ajurista lähes tyytyin valmentamiseen.

”Ajan nykyisin oikeastaan vain omia ja isän hevosia, vaikka nyt ajoinkin Propulsionia Elitloppetissa. Valmentaminen on lähtenyt käyntiin paljon paremmin kuin odotin: ajattelin, että olisi hyvä, jos minulla olisi 12 hevosta, ja kaksi vuotta myöhemmin niitä olikin 100. Vaikka homma on paisunut, olen saanut pidettyä sen koko ajan kasassa, ja siitä täytyy kiittää monia ihmisiä, ei todellakaan vähiten Marjaana Alaviuhkolaa, joka on auttanut minua monessa asiassa.”

Carabinierin omistaja ja kavattaja on Ybena Ab, joka koostuu 10 osuudesta ja 11 osakkaasta. Yhtiö on ollut pystyssä vuodesta 2005 alkaen. Varsinainen menestys on alkanut Cabinierin emän Dew Princessin ja Carabinierin vanhempien sisarusten Ulrica M:n ja etenkin Neona Princessin kanssa. Neona Princessin voittosumma on yli neljä miljoonaa kruunua, suurimpana voittonaan Tammachampion – joka muuten on yksi Johan Untersteinerin uran suurimmista voitoista!

Tallilla on nyt seitsemän hevosta, joukossa Neona Princessin pikkuvarsa Bold Eaglesta ja yhteensä kaksi siitostammaa.

”Ensimmäinen kimppamme perustettiin melkein samalla porukalla vuonna 1988. Menestystä on tullut vasta viimeisen viiden vuoden aikana”, Roger Larsson kertoo. ”Hieman eri porukalla meillä oli jo Carabinierin emänemä Daiquri E. Viime vuosina olemme satsanneet aiempaa paremmilla oriilla astuttamiseen, vaikka Carabinierin isä Dream Vacation ei mikään kallis ori ollutkaan.”

Carabinierin omistajaporukassa on mukana myös suomalaistaustainen Riitta Aspelund, joka on ollut tallin osakkaana viimeiset neljä vuotta. Aiemmin osakkaana oli hänen miehensä, jonka kuoleman jälkeen Aspelund jatkoi tallin osakkaana.

Carabinierin omistajayhtiö Ybena AB:n osakkaat ovat omistaneet hevosia 1980-luvulta lähtien. Kuva: Anu Leppänen
Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti