Tunnistusskandaali laajenee: varsoja tunnistettu myös ”etänä”

12.3.2018 - 15:47 | Ville Toivonen Uutiset Suomi

Suomalaisvarsojen paperisotkut laajenevat. Kuvan varsat eivät liity tapaukseen. Kuva: Anu Leppänen

Tunnistusskandaalin uusin käänne ovat ”etänä tunnistetut” varsat, joita suomalainen tunnistaja ei ole nähnyt lainkaan.

Viime viikolla uutisoitiin tunnistusskandaalin koskettavan suomalaisen tunnistajan ulkomailla tunnistamia varsoja, joille tunnistaja on tehnyt virheelliset asiakirjat.

Ravinetin selvityksen perusteella Suomessa syntyneiksi on rekisteröity myös varsoja, jotka eivät ole käyneet Suomessa tunnistettavina, eikä suomalainen tunnistaja ole myöskään käynyt paikan päällä varsojen luona tunnistamassa niitä. Ravinetin tietojen mukaan paikallinen eläinlääkäri on siruttanut varsat ja ottanut niistä verikokeet, jotka sitten on lähetetty Suomeen. Varsoista on otettu valokuvat, joiden perusteella Suomessa on laadittu tunnistusasiakirjat.

Ravinetin tietojen mukaan varsoja on ainakin kymmenkunta ja asiakirjat on laatinut hevosjalostusliiton aputunnistaja. Kyseessä ei ole sama hevosjalostusliitto, jonka toiminnanjohtajan toiminnasta koko vyyhti lähti aukeamaan, eikä myöskään Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto, jonka toiminnanjohtaja irtisanoutui viime viikolla.

Suomessa on yhteensä 16 hevosjalostusliittoa. Pääosassa niistä tunnistusoikeudet on vain liiton toiminnanjohtajalla, mutta muutamissa liitoissa on myös aputunnistajia. Kaikkiaan tunnistusoikeudellisia henkilöitä on Suomessa tällä hetkellä reilut 20.

Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää ei toistaiseksi kommentoinut Hippoksen selvitysten tuloksia. Hipposen hallitus kokoontuu tänään maanantaina käsittelemään tilannetta, ja ensi viikolla hallitus kokoontuu kahden päivän kokoukseen.

Tunnistusskandaalia on käsitelty laajasti myös Ravinetin blogissa.

 

Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Yksi kommentti aiheesta “Tunnistusskandaali laajenee: varsoja tunnistettu myös ”etänä”

  1. Tälläinen toiminta on tyypillistä organisaatioille, jossa paikan saadakseen pitää olla alan toimijoille tuttu ja tuntea sisäpiiriläisiä. Palkkaajat, palkatut ja asiakkaat tuttuja sekä kavereita keskenään. Tuttujen ja ystävien kesken tunnetusti tekemisen rajat hämärtyy kun asioita hoidetaan joustavasti. Sopivampi ohittaa työnhaussa liian usein pätevimmän ja organisaatioista tulee melko sisäsiittoisia toimijoita.Tutut tekijät saa toimii miten haluavat ja ulkopuolista rangaistaan samasta rikkeestä. Tätä voi kokeilla vaikka kilvanajossa

Jätä kommentti