Tunnistusskandaalin hevoset saamassa normaalit kasvattajapalkinnot

3.9.2018 - 10:10 | Ville Toivonen Uutiset Suomi

Kolmevuotias suurlahjakkuus Lewis Ale on yksi tunnistusskandaalin nimekkäimmistä hevosista. Kuva: Anu Leppänen

Maa- ja metsätalousministeriö ei ole asettamassa lisäsanktioita vastoin sääntöjä ulkomailla tunnistetuille varsoille.

Alkuvuodesta julki tulleen tunnistusskandaalin yksi luku on saatu valmiiksi. Kasvatustukia valvova Maa- ja metsätalousministeriö ei ole rajoittamassa sääntöjen vastaisesti tunnistettujen varsojen oikeutta kasvattajapalkintoihin.

”Hippokselta on pyydetty erinäisiä selvityksiä, ja niissä ei ole noussut esiin seikkoja, jotka vaatisivat tällaisia toimenpiteitä”, neuvotteleva virkamies Tauno Junttila MMM:stä kertoo. ”Jos asiassa ilmenee jotakin uutta, sitten tilannetta tietysti arvioidaan uudelleen, mutta näiden tietojen pohjalta ei ole aikomus ruveta tällaisiin toimenpiteisiin.”

Maa- ja metsätalousministeriön linjaus koskee 72 varsaa, jotka on tunnistettu sääntöjen vastaisesti ulkomailla, mutta niiden tunnistuspaikoiksi on merkitty suomalaiset paikkakunnat. Näistä varsoista Suomen Hippos on jo aikaisemmin tehnyt päätöksen, jonka mukaan ne saavat pitää statuksensa Suomessa syntyneinä.

Ulkomailla tunnistettujen varsojen lisäksi yhdeksän Ranskassa syntynyttä varsaa on ”etätunnistettu” valokuvien perusteella niin, että suomalainen tunnistaja ei ole lainkaan nähnyt tunnistettavaa hevosta. Nämä varsat menettivät jo aiemmin Suomessa syntyneen statuksensa, eli niistä tehtiin FIU-hevosia. Sellaisina ne menettivät automaattisesti oikeutensa kasvattajapalkintoihin.

Keväällä ilmi tulleiden sotkujen myötä Suomen Hippoksen puheenjohtaja Antti Lehtisalo päätyi eroamaan paikaltaan. Tunnistusskandaalin varsojen joukossa on kolme Lehtisalon omistaman Kuusaan Virma Oy:n kasvattia, yhtenä niistä kolmevuotias suurlahjakkuus Lewis Ale. Sen ohella menestyneimpiä ulkomailla tunnistettuja hevosia ovat mm. Atupem sekä Willow Pride.

Suomen Hippos on asettanut sääntöjen vastaisesti tunnistetuille hevosille 2000 euron hevoskohtaisen sakon. Sakkorangaistuksen oikeutusta puitaneen vielä oikeussalissa, sillä viisi sakon saanutta hevoskasvattajaa on jättänyt Hippoksen toiminnasta haastehakemuksen käräjäoikeuteen. Haasteen takana ovat Oy Trot Ab, Carol Stable, Herttuala Oy, Kotihalli Oy sekä I.M.T.-Talli Oy.

Jaa artikkeli:

Uutiset Suomi

Jätä kommentti