Aika muuttuu ja Miljoonaravit sen mukana – Käpylässä radataan edelleen

30.6.2019 - 8:00 | Kaijaleena Runsten Artikkelit

Muut menee edeltä Metkutusta karkuun, on sunnuntai-illan Miljoonamaratonin juoni Halsualla. Kuva: Anu Leppänen

Miljoonaravit on yksi ravikesän perinteisistä tapahtumista. Kaksipäiväisestä kilvanajosta on siirrytty Suur-Hollolan vahvistuessa iltaraveihin, joilla on myös tärkeä paikallinen rooli.

Halsualle rakennettiin Käpylän ravirata vuonna 1950, ja joka kesä on ollut sen jälkeen raveja, kertoo Halsuan hevosjalostusyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Kari Salmela.

”Vuonna 1962 ne nimettiin Miljoonaraveiksi. Se tuli siitä, että 2-päiväisten ravien palkinnot ylittivät yhteen laskien vanhan miljoonan.”

Alkuvuosina Miljoonaravit oli valtakunnallisestikin merkittävä ravitapahtuma. ”Ravikuninkaat kävivät lähes poikkeuksetta meidän raveissa. Se veti hyviä hevosia ja sen ajan merkittäviä ohjastajia.”

Salmelan mukaan tapahtuma oli kokonaisuutena keskikesän juhla. ”Kahtena päivänä ajettiin kilpaa ja raviradan etusuoran puolivälissä sijaitsevalla tanssilavalla pidettiin lauantai-iltana tanssit kahdella tai kolmella orkesterilla.”

Sen jälkeen on osa tapahtumista hiipunut, mutta tilalle on vastaavasti noussut uusia.

Kun Suur-Hollola -ajo vahvistui, halsualaiset tekivät sopuisasti yhteistyötä Lahden kanssa.

”Vuosituhannen vaihteessa luovuimme toisesta päivästä. Saimme korvauksen, kun luovuimme lauantaista ja lahtelaiset saivat täyspainoiset Suur-Hollola-ajot.”

 

Viime vuosikymmenen puolivälissä tehtiin vielä yksi muutos. Pienessä pitäjässä pienetkin yhteensattumat ovat ratkaisevia.

”Samalle sunnuntaille osui rippipäivä. Tulimme papin kanssa siihen tulokseen, että siirretään ravit illalle, jotta saadaan talkooväkeä raveihin”, Kari Salmela taustoittaa.

Se koitui Miljoonaravien onneksi toisellakin tapaa. ”Totovaihdot nousi heti puolella, kun pelikansa jatkoi suoraan Suur-Hollolan jälkeen. Meillä on sen jälkeen ollut ravien vaihto 150 000 euron kahta puolta, mikä on hyvä kesäradalle.”

Tapahtuma on alkuvuosien tavoin säilyttänyt tärkeän sosiaalisen roolinsa, vaikka se onkin hieman muuttanut muotoaan.

”Meillä on ollut viime vuodet muuttotappiota. Raveista alkaa Halsua-viikko, ja kotiseudulle kokoontuu täältä poismuuttaneita niin Ruotsista, etelämmästä Suomea kuin muualtakin. Siinä on hyvä tunnelma, kun ihmiset kohtaavat. Se on enempi kuin ravikilpailu.”

 

Kesäravien järjestäminen vaatii vahvaa talkoovoimaa. Halsualla ravit ovat monessa perheessä tuttu juttu, kun väkiluku on vain hivenen yli tuhat.

”Tuuli vei  muutama vuosi sitten totohallin ja osittain torniakin. Rakensimme  uudet. Nyt meillä on tosi näyttävät ja maisemaan sopivat torni, ravintola ja totohalli”, Kari Salmela ihastelee.

Radan varteen valmistui 200 hengen ulkoilmakatsomokin täksi kesäksi. Vanha tanssilava palvelee jos ei muuten, niin ainakin sateen sattuessa hyvänä suojana.

Halsuan kuulu hevosmies Reemi Salmela sai aikanaan talkooväen liikkeelle. Mutta tilanne ei suinkaan ole heikko nykyisinkään.

”Olen mieluisasti pannut merkille, että nuoria naisia ja miehiä tullut. Erityisesti nuorten naisten esiinmarssi on koko alalle hyvä”, arvioi Kari Salmela.

Raveissa tarvitaan monta joukkoa: lipunmyyntiin, ravintolaan, totomyyntiin, järjestyksenpitoon ja pysäköinnin ohjaukseen. Lisäksi luonnollisesti tuomaristo, lähettäjät ja muu virallinen järjestely vaativat oman harjaantumisensa.

Salmela kertoo, että Kaustisen kanssa tehdään yhteistyötä. ”Meillä on sieltä totomyyjät ja myös lähettäjiä. Meiltä menee sitten eri tehtäviin vapaaehtoisia, jo heti ensi viikon festivaaliraveihin.”

 

Miljoonaraveissa on panostettu siihen, että kun lapset viihtyvät, myös vanhemmat ja isovanhemmat viihtyvät. Näin kuvaa Halsuan hevosjalostusyhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Nina Meriläinen.

Yksi asioista on, että kepparikisat ajetaan Miljoonaravien yhteydessä ja ne juostaan koelähdön jälkeen ihan kaviouralla. Se on lapsille iso elämys.

Viime vuonna tapahtumassa ajettiin A-poneille Minimiljoona-lähtö. Sen suosion saattelemana myös B-poneille on tänä vuonna samanlainen sarja. Molemmissa ykkönen on 200 euroa.

Meriläinen on hyvillään, kun raveihin ilmoitettiin yhteensä yli 170 hevosta, kun mukaan lasketaan myös poni- ja koelähdöt. Toto4-lähdöt pystytään kaikki ajamaan täydellä hevosmäärällä.

Päälähdössä miljoonamaratonilla on asetelmana muut menee edeltä karkuun ja katsotaan, mihin asti se riittää, Meriläinen toteaa.

60 metrin takamatkalta kolmelletonnille nimittäin starttaa viimeistä kauttaan ravaava Juha-Matti Paavolan Metkutus.

Ensimmäinen ponilähtö starttaa Käpylän radalla kello 17.30.

Halsuan legendaarisen hevosmiehen etunimi on korjattu kello 10.27. Hän oli Reemi Salmela.

Jaa artikkeli:

Artikkelit