Euroopan Kuninkuusravit?

27.1.2017 - 8:45 | Riku Niittynen Blogi Ulkomaat

Örjan Kihlström sai maanantaina kovaa kyytiä Delicious U.S.:n rattailla. Kuva: Ville Toivonen

Taas on se aika vuodesta, kun Ranskan raveissa järjestetään isompaa paraatia. Nyt on kaksi päivää h-hetkeen.

En ole aina tiedostanut, että Prix d’Amériquessakin kyseessä on jalostuslähtö. Vähän samaan tyyliin kuin meillä Kuninkuusravit. Vain mahdollisilla jalostusyksilöillä, oriilla ja tammoilla, on oikeus osallistua.

Molemmat testit myös erottelevat jyviä akanoista tosimielellä. Joka kokeen selvittää, on kova ja toimiva, valmis jalostettavaksi. Volttaaminenkin Vincennesissä on jo sotaa, kuten koko kilvanajo. Vain henkisesti kovat ja ihmistä tinkimättömästi palvelevat yksilöt menestyvät. Tämän vuoden osallistujista esimerkiksi Anna Mixin kapasiteetti riittää, kuten Prix de Bretagnen voitossa, tämän Talvimeetingin ensimmäisessä Amérique-esikisassa nähtiin. Se voitti epäonnistuneen startin jälkeenkin. Mutta hermojen kanssa on vähän siinä ja tässä: tamma ei toiminut voltissa ja jäi lähtökuoppiin. Jalostuspäätöksiä kannattaa miettiä juuri kaikkein kovimpien suoritusten perusteella.

Molemmissa on myös katsottu kalenteria siitosoriiden kauden mukaan – varsinkin Ranskassa. Koska oriit ovat kovimmassa astustustyön touhussa keväällä ja kesällä, on kovimmat kilpailut pantu talvelle. Suomessahan toisaalta astutuskausi alkaa olla ohi, kun Kuninkuusraveja järjestetään. Tosin on tarinoita siitä, kuinka siitostyöt ovat sotkeneet tai ainakin muovanneet kuninkuuskilvan oriiden valmistautumisia.

Suoraan sanoen: ottaa aivoon kun en pääse paikanpäälle Pariisiin tänä viikonlopppuna. Toki siellä on pitkälti toistakymmentä kertaa oltukin näissä kinkereissä. Täytyy ottaa positiivinen ajattelu käyttöön: eihän siellä katsomossa mitään näkisikään! Koti-tv:n äärellä yksityiskohdat radalla ovat PALJON paremmin havaittavissa. Ranskalaiset eivät ole vaivanneet päätään sellaisella, kuin että radalle pitäisi nähdä. Ei asiakkaita tarvitse palvella! Heitä pitää ehkä korkeintaan syöttää ja juottaa. Mutta se tunnelma Vincennesissä: kunpa sen voisi pullottaa ja päästää ilmoille Suomen totohalleissa.

Jaa artikkeli:

Blogi Ulkomaat

Jätä kommentti