Kommentti: Hevoset turvassa, pelaajat eivät

11.4.2019 - 11:23 | Jari-Pekka Rättyä Blogi Suomi

Traktorit olivat maanantaina Killerillö toivottoman tehtävän edessä. Kuva Vermosta ei liity tapaukseen, Kuvituskuva: Anu Leppänen.

Kuka vastaa kokonaisuudesta, kun yksi taho järjestää ravit ja toinen pelit?

Peruutusten leimaamassa ravikeväässä nähtiin maanantaina Jyväskylässä lähes uskomaton episodi.

Jo ensimmäiset TotoTV:n kuvat kertoivat, että liemessä ollaan. Rataa kiertäneen kunnostuskaluston tehtävä näytti täysin epätoivoiselta: rata oli lumisohjon vallassa ja muistutti perunapeltoa, ja lunta tuli taivaan täydeltä lisää.

Sitä en tiedä, mitä oli tehty tai jätetty tekemättä ja olisiko katastrofi ollut vältettävissä – onhan lumisateessa ravattu ennenkin – mutta nopeasti selvisi, että enää ei ollut. Vaikka rataa yritettiin sittemmin kunnostaa jopa lapiovoimin, tehtävä oli toivoton.

Ihan viimeistään se selvisi, kun ensimmäinen lähtö saatiin tuntuvasti myöhässä matkaan. Lähtöautoa ei radalle saatu eikä tultaisi illan aikana saamaan. Hevoset tarpoivat lumisohjossa minkä pystyivät, ja tokihan tulojärjestys saatiin selville, mutta ravipelaajan silmin kyse oli puhtaasta lotosta.

Etukäteen T65-pelinsä sisään jättäneillä heräsi toivo: ravit on pakko peruuttaa ja pelatut rahat, joita jackpot-kierroksen ansiosta oli kertynyt jo 6-numeroinen summa, palauttaa.

Kilpailijat äänestivät radalla jaloillaan, ja suosikki toisensa jälkeen putosi lähtölistoilta pois. Lopulta Killerin kohteiden 31 hevosesta vain 14 juoksi kilpaa, kaikki suurimmat suosikit mukaan lukien rivin 70-prosenttinen pankki Eeti jäivät pois. Monilta lapuilta loppuivat varahevoset kesken.

Juontaja ja asiantuntijavieraat kiemurtelivat TotoTV:n studiossa tuskissaan armonlaukausta eli päätöstä ravien perumisesta odottaen, mutta ei. Kun rataeläinlääkäri katsoi radan turvalliseksi ajaa kilpaa, ravit runnottiin väkisin läpi.

 

Rataeläinlääkäri teki työtään, eikä tv:n ääreltä ole mitään syytä epäillä, etteikö rata ollut kilpailukuntoinen ja turvallinen ajaa, jos hän niin päätti. Ja hevosten hyvin vointi on tietysti raviurheilussa kaiken A ja O.

Mutta kun kilpailijoiden selvä enemmistö ei halunnut maanantain olosuhteissa kilpailla, hälytyskellojen olisi luullut soivan jossain muualla.

Raviurheilun työnjako on selkeä: Suomen Hippos ja raviradat järjestävät ravit – tai jättävät ne järjestämättä. Veikkauksen rooli on vain järjestää pelit silloin kun ravit ravataan, ja hyvä niin.

Mutta kuka vastaa kokonaisuudesta, johon kuuluu hevosten ja ohjastajien turvallisuuden lisäksi myös pelaajien oikeusturva?

Kenen olisi kuulunut laskea yhteen, että yhtälön ravirata perunapeltoa + lähetystapana linjalähtö + yli 60 prosenttia hevosista poissa kaikki suosikit mukaan lukien ainoa oikea lopputulos on ravien peruminen?

Jaa artikkeli:

Blogi Suomi

2 kommenttia aiheesta “Kommentti: Hevoset turvassa, pelaajat eivät

 1. Tietysti ravit olisi pitänyt siirtää jo hyvissä ajoin toiselle radalle, mutta vaikeata se on, jos ei ole ketään ”raviratakaveria.”

  Raviradat siis saavat ravien järjestämisestä valtiontukia (toimintatukia) ravipäivien mukaaan, ja jos raveja ei ajeta, ei siltä päivältä myöskään tukea tule.

  Nyt kun käytännössä rata ei saa ravien järjestämisestä oikeastaan mitään lisätuloja, (yleisökato) ei ne halua kalliita talvi- ja rospuuttokeliraveja ajaa, vaikka ne nämkin ravit hamuaa kalenteriin. Näin radat siirtävät talviravipäiviään kustannuksiltaan paljon edullisimille kesäpäiville ja tämähän menee läpi ratojen miehittämissä päätöselimissä (Hippoksen Valtuuskunta, Hallitus)

  Toimintatuet radoille myönnetään vuodelle 2019 vuosien 2017-2018 ravipäivien ja omavastuiden mukaan. Tämähän on ihan järjetön yhtälö ja jopa valtiotukien osalta hallintolain vastainen tukien myöntötapa. Mutta kun asia on näin, saamme tottua talvi-ja rospuutoravien perumisiin jatkossakin. Nimikkeellä: ”Radan pinta ei ole turvallinen hevosille.” Kun oikein olisi sanoa, että liian kalliiksi tulee.

  Ehkä törkein ravien perumispäätös oli Vermossa, kun radalla on kasottain materiaaleja, koneita ja henkilökuntaa myös huonon kelien ravit ajaa.

 2. Suomessa on neljä vuodenaikaa, eikä ravit lajina ole sisällä harrastettavaa mallia. Valmentajien, ohjastajien ja muun hevosväen kannattaa jatkossa ”lomailla” kevät ja syksy. Ainakin näiden silkkipyllyjen, jotka jättivät hevosensa pois Killeriltä, vaikka rata oli turvalliseksi todettu.

  Aina ei voi olla Elitloppet-tasoinen ravirata. Keväällä suurin ongelma on radan epätasainen sulaminen, se on se ainoa hevoselle oikeasti vaarallinen ratatyyppi, jolloin ravien peruminen on ainoa oikea ratkaisu. Jos rata on kauttaaltaan raskas, pöpperöinen, taikka vaan likainen, niin silloin se ei kuitenkaan ole hevoselle vaarallinen.

  Hevonen on luonnostaan elänyt moninaisessa maastossa ja kaikkina vuodenaikoina. Tuntuu että tuollaisella kelillä ongelmaksi muodostuu enemmänkin ihmisen mukavuudenhalu. Haetaan kaikkia mahdollisia syitä jättää ravit väliin ja niin että se on mielellään aina jonkun toisen syy, esim. ratamestarin. Poisjäännitkin yleensä lähtevät vyörymään aina sieltä huonommilta lähtöpaikoilta alkaen.

  Pelaajille ei ole ongelma haastavammat rataolosuhteet, vaan raukkamaiset pois jäännit pitkin iltaa. Aina ennenkin on lähdöt käsitelty hieman eri näkökulmasta kelien mukaan. On korkeampi askelisia hevosia, matala-askelisia, nopeita, hitaita, kestäviä jne. Kelivaihtelut ei ole ongelma petsareille, matemaatikoille ehkä, eli nämä uudenajan prosentti-niilot saattaisivat antaa tasoitusta meille taviksille haastavissa olosuhteissa. Tämä oli aistittavissa, kun kuunteli studion väkeä, joka oli mitä ilmeisimmin ravien perumisen puolesta.

  Luonto kun on armoton ja takatalvi saattaa yllättää meidät vielä huhtikuussa, jopa Keski-Suomessa.

Jätä kommentti