Mikä on raviurheilun sprinttihiihto?

18.2.2018 - 10:53 | Jari-Pekka Rättyä Blogi Suomi

Härmän Tuplawoltissa puolet hevosista oli etusupralla samaan akaan kuin puolet takasuoralla. Kuka uskaltaa seuraavaksi kokeilla raveissa jotain uutta? Kuva: Anu Leppänen

Maastohiihto tuskaili vuosia laskevan suosion kurimuksessa. Yksinäiset, puolen minuutin välein metsään lähteneet hiihtäjät eivät jaksaneet kiinnostaa 2000-luvun katsojia samalla lailla kuin lajin suurina vuosina.

Kun joku – todennäköisesti vähän ”boksin ulkopuolelta” – ideoi sprinttihiihdon, lajiniilot olivat kauhuissaan. Hieno laji raiskattaisiin ja perinteet tuhottaisiin.

Mutta toisin kävi: tänä päivänä ja Pyeongchangin  olympialaisissakin sprinttihiihto on kisojen parasta antia. Siinä missä pidemmät matkat saattavat ratketa jo ensimmäisten kilometrien aikana, sprinteissä jännitystä riittää aina finaaliin ja viesteissä viimeisille vedoille asti.

Pysyvätkö kaikki pystyssä, kun paikkoja alkumatkasta haetaan? Tai kun loppusuoran ajolinjoja valitaan maitohappojen jo rajusti jyllätessä? Kenelle viimeinen veto on yksinkertaisesti liikaa?

Raviurheilussa kaikki on tehty koko sen historian ajan suunnilleen samalla tavalla. Matkat ja lähetystavat vaihtelevat, mutta periaatteessa kierretään rataa ympäri ja katsotaan kuka on ensimmäisenä maalissa.

Vain näytösluonteisesti saatetaan käydä Kaivarissa tai Ideaparkissa ajamassa kilpaa suoralla – jopa lyhyttä matkaa useampaan kertaan lyhyin palautusajoin. Härmän Tuplawoltti, eli eri puolilta rataa samanaikaisesti starttaavat ja keskenään kilpailevat ryhmät, taitaa olla villeintä mitä oikeissa raveissa on Suomessa kokeiltu.

Luontokappaleiden kilpaillessa täytyy kilpailujen ideoijillakin olla suitset suussa. Kohtuuttomalle rasitukselle tai minkäänlaisille turvallisuusriskeille ei hevosia voi tietenkään alistaa.

Mutta mikä on se raviurheilun sprinttihiihto – uusi kilpailullinen innovaatio, joka tekee lajista entistä mielenkiintoisempaa ja herättää suurenkin yleisön mielenkiinnon sitä kohtaan?

Voiko olla, että kaikki on jo keksitty, ja että laji oli jo syntyessään valmis 2000-luvulle?

Jaa artikkeli:

Blogi Suomi

3 kommenttia aiheesta “Mikä on raviurheilun sprinttihiihto?

  1. Laji on VALMIS. Onko ihmisten juoksemisessa joku muuttunut viimeiseen 100v? Ei ole, juostaan rinkiä ja paras voittaa, kiinnostaa kuitenkin. Hiihto ja väliaikalähtö on huono, ellei jopa surkea vertauskohta.

  2. Välähti runoilijan kommentista oiva idea seuraavalle Elitloppet-risteilylle. Sökö-turnaus jollekin illalle ja nimenomaan SÖKÖÄ, eikä mitään muoti pokeria. Sökö on ravimiesten ja -naisten perinnepeli, ratkotaan samalla reissulla raviväen sökömestaruus.
    Ota JP koppi korttimiehenä ja ideoi eteenpäin.

Jätä kommentti