Blogivieras: Nuo suomalaiset…

4.5.2017 - 19:25 | Ravinetti Blogi Ulkomaat

Claes Freidenvall The Meadowlandsissa 2009. Kuva: Sulkysport

Nimi Delphi Brodda ei sano monellekaan mitään Suomessa. Tamma teki hienon uran Ruotsissa kun olin teini-iässä – nuoruudenidolini. Se voitti itsensä Express Gaxen Kalmarsundspokalenissa.

Delphi Brodda oli se, joka aiheutti ensimmäisen kohtaamiseni suomalaisuuden kanssa raviyhteyksissä. Magnus Sandgrenin tamma oli mukana Jubileumspokalenissa Solvallassa elokuussa 1980, ja yksi vastustajista oli nimeltään At Risk. Vaikka Delphi Brodda meni Ruotsin ennätyksen kaikissa luokissa, 14,4, se ei voinut mitenkään saada kiinni 40 metrin takamatkaa At Riskiin. Pekka Korven suvereeni kolmevuotias meni 15,8/1640 metriä. Lähdön viides Lep Curiekin meni kolmevuotiaiden Ruotsin ennätyksen ajallaan 17,5.

At Riskin voitto ei ollut yllätys – se oli pelattu voittajakertoimeen 1,3 – mutta kalmarilaispatrioottina olin sijoittanut rahani Delphi Broddaan. Katkera pala, mutta sain sentään kokea ja nähdä maailmantähden. Siitä ei mennyt kauaa kunnes muuan vaalea viikinki Suomesta ilmeistyi leveysasteilleni. Veijo Heiskanen houkuteltiin Jägersrohun, ja hieman myöhemmin hän siirtyi kotikaupunkiini Kalmariin ja muodosti menestyksekkään ns. poptallin mainitun Magnus Sandgrenin kanssa.

Nuo suomalaiset, he ovat antaneet loistavan lisävärin ruotsalaiseen raviurheiluun.

Melkein kuin itäisellä naapurimaallamme olisi ollut pohjaton kaivo, josta ammentaa hevosmiesosaamista. Veijo Heiskasta on seurannut pitkä liuta kaksijalkaisia suomalaisia ravitähtiä Ruotsin urheiluun. Olisi tyhmää alkaa luetella heitä kaikkia (ja moni tärkeä jää varmasti mainitsematta), mutta ainakin toistakymmentä nimeä ovat jättäneet lähtemättömän vaikutuksen ruotsalaiseen raviurheiluun.

Yksi joka on jättänyt syvän pyöränjäljen santaan Ruotsissa – sekä urhelullisesti että tavassaan tuoda peittelemättä näkemyksensä julki – on Kari Lähdekorpi. Vuoden amatööri -titteleiden 1991 ja -92 jälkeen koko palkintokategoria lopetettiin. Myöhemmin 2007 ja 2008 Karista tuli voitokkain valmentaja Ruotsissa. Vuoden valmentajaksi hänet valittiin jo 2004.

Kaksi vuotta myöhemmin tittelin vei Timo Nurmos, yksi koko maailman suurista nimistä nuorten hevosten treenarina. Hän on vienyt Ruotsin Derbyn kolmesti ja Kriteriumin peräti viidesti! Petri Puroa ei liioin voi unohtaa. Hän on paitsi treenannut Commander Crowen maailman huipulle, myös kasvattanut sen.

Ja sitten on tietysti Pohjolan voitokkain kuski kautta aikojen – Jorma Kontio – ruotsalaistunut jo aikaa sitten. Listaan voidaan lisätä Reijo Liljendahl, samainen Pekka Korpi, Kaj WidellPetri Salmela ja monta monta muuta.

Elitloppet, sitä ette ole koskaan voittaneet, vai miten se olikaan? No, sieltä tulee taas sormille meille ruotsalaisille. Jori Turjahan voitti Elitloppetin kahdesti Varennella, ja kukaan ei voine kiistää, että nykyaikaisen raviurheilun kaikkein parhaan hevosen valmensi suomalainen. Mutta Suomessa syntynyttä hevosta ei ole nähty Elitloppetin voittajana. Kuka murtaisi sen trendin?

Claes Freidenvall

Kirjoittaja oli pitkään Travronden-lehden toimittaja ja vastaava päätoimittaja. Hän on tuoreen ruotsalaisen Sulkysport-lehden perustajia.

Jaa artikkeli:

Blogi Ulkomaat

Yksi kommentti aiheesta “Blogivieras: Nuo suomalaiset…

  1. ”Mutta Suomessa syntynyttä hevosta ei ole nähty Elitloppetin voittajana. Kuka murtaisi sen trendin?”

    Lähtökohtaisesti tuo on mahdollista vasta, kun joku Suomessa syntynyt hevonen jossain vaiheessa edes saisi kutsun Elitloppettiin.

Jätä kommentti