Rupusakki on raviurheilun ihmisroskaa

24.9.2018 - 11:59 | Ville Toivonen Blogi Suomi

Kuva: Anu Leppänen

Raviurheilussa riittää kaikenlaista vastakkainasettelua vähintään omiksi tarpeiksi ilman, että toimitusjohtaja tekee lisää säröä Hippoksen ja ”rupusakin” välille.

Viime viikkojen kotimaisia puheenaiheita on ollut oululaisen kaupunginvaltuutettu Riikka Moilasen (kesk) typerät puheet valtuustosalissa. Päihdeongelmaisia ja kodittomia ”ihmisroskaksi” kutsunut Moilanen sai maksaa puheistaan kalliin hinnan, sillä kohun myötä hän sai jättää paikkansa Pihlajalinna Oulu Oy:n toimitusjohtajana.

Raviurheilun omat ihmisroskat pulppusivat Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkisen suusta sunnuntaina Maaseudun Tulevaisuuden sivuilla julkaistussa Talkkari-jaksossa. Videohaastattelun loppupuolella (kohdasta 1.02.30 alkaen) Kari Lähdekorpi kysyy Mäkiseltä onko Suomessa harkittu Ruotsin tapaiseen avoimeen ilmoittamiseen siirtymistä. Mäkisen spekuloidessa asialla hän toteaa vaaraksi, että yhden ylivoimaisen oleminen listoilla jättäisi hyvät hevoset pois ja tilalle tulee ”rupusakkia, huonompia hevosia”.

Mäkisen heitto oli yksittäinen sanavalinta toista tuntia kestävässä ohjelmassa, ja ehkä sellaiseen tarttuminen on epäreilua. Rupusakki-puheiden ikävä puoli kuitenkin on, että sellaista möläyttelevä myös aidosti tarkoittaa mitä sanoo. Pitkäaikainen petsipappa Vesa Mäkinen voi kyllä puhua kilpailevista hevosista rupusakkina, Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen ei missään olosuhteissa.

Rupusakki-heitto on ehkä Mäkisen näkyvin, mutta ei suinkaan ensimmäinen viestintäepäonnistuminen. Toimitusjohtaja on toimiaikanaan aiheuttanut harmaita hiuksia sekä Veikkauksessa, Hippoksen tiedotuksessa että ravimedioissa puhumalla asioista mitä sattuu, kenelle sattuu ja koska sattuu. Parikin asiaa on lipsahtanut Mäkiseltä julkisuuteen ennen aikojaan, eivätkä sidosryhmät ole olleet varauksettoman innokkaita, kun asioiden julkistuksia on on pitänyt pikapaikkailla Mäkisen kommenttien jäljiltä. Esimerkiksi Magic Monday -konseptiin siirtyminen valahti Mäkiseltä viime vuonna julkisuuteen ennen aikojaan niin, ettei asiaa päästy lanseeraamaan likimainkaan suunnitellusti.

Yksittäinen rupusakki-möläytys ei tietenkään ole syy huutaa päitä vadille. Kenttää – kuten Hippostaloa ympäröivää maailmaa leikkisästi kutsutaan – on kuitenkaan turha suututtaa enää yhtään enempää. Raviurheilussa riittää kaikenlaista vastakkainasettelua vähintään omiksi tarpeiksi ilman, että toimitusjohtaja tekee lisää säröä Hippoksen ja ”rupusakin” välille.

Jaa artikkeli:

Blogi Suomi

4 kommenttia aiheesta “Rupusakki on raviurheilun ihmisroskaa

 1. Tuon jutun yhteydessä Mäkisen mainitsema ”rupusakkia” on kyllä täysin siihen osuva vertaus. Jopa niin, että siihen on vaikea keksiä toista yhtä vähän alentavaa sanaa heikommin pärjäävistä valjakoista.

  Toimittajalta on suurta saivartelua edes kirjoittaa asiasta blogiin. En tunne henkilökohtaisesti Mäkistä, enkä tiedä hänen hyvistä- ja huonoista teoistaan mitään. Jos Mäkisen toimiin toimitusjohtajana ollaan jotenkin tyytymättömiä ja halutaan kammeta hänet jakkaralta pois, silloin täytyy lyödä faktoja pöytään ja puhua asioista niin kuin ne ovat.

 2. Halventavia möläytyksiä, kuten teuras, konttura, helvetin lehmä ym. kuulee ns. pöljien petsareiden suusta radoilla.
  Niiden pelissään epäonnistuneiden asennevammaisten sanomiset eivät juurikaan hetkauta, mutta Hippoksen toimarin suusta kuultuna se saa aivan eri merkityksen.
  Tulee väkisinkin mieleen, että tuon verranko raviurheilun harrastajia/hevosenomistajia keskusjärjestön pomot arvostaa.

  Kuinkahan monet ravit järjestettäisiin ilman tuota ”rupusakkia”?
  Se rupusakki pitää kuitenkin raviurheilun toimivana ja elättää lauman ammattilaisia siinä harrastuksensa ohessa.

  On pärjääviä hevosia ja on vähemmän pärjääviä hevosia, mutta pikkuisen fiksumpaa esiintymistä Hippoksen toimarilta odottaisi.

  Taisi olla kyseessä ns. Freudilainen lipsahdus, eli puhuja tulee vahingossa sanoneeksi sen mitä todellisuudessa ajattelee.

 3. Osaamatonta viestintää on raviurheilu täynnä. Suurempi epäkohta on kuitenkin se, että Hippoksen hallitukseen otetaan julkisuudessa pyöriviä tyyppejä, jotka lupaa ”vaikka mitä”, mutta todellisuudessa ainoat muutokset koskevat vain hänen omia Ruotsinruuniaan ja sarjojen parantamista omalle rakkaudelleen, ruotsalaisille valmiille kilpahevosille, joilla voi harjata parikymmentä K:ta ensin itselle ja laittaa hevonen kiertoon.

  Lisäksi Hippoksen sisäpiirisuhmuroinnit ulkomailla tunnistettujen hevosten osalta pyyhittiin pois julkisuudesta vähin äänin ja ulkomailla tunnistetut hevoset harjaa tilit pyörimästä ikäluokkalähdöistä.

  Kolmas suuri vika Hippoksessa ja raviurheilussa Suomessa on sen puutteellinen dopingtestaus. Moni on huomannut sen ja harjaa rahat Suomesta pois. Muotidopingia ei tutkita, ei milkshakeja, eikä kobolttia. Eikö kukaan ihmettele, miksi Suomessa on joukko lähes voittamattomia hevosia, joilla ei koskaan kokeilla Ruotsissa? Miksiköhän??

  Epäluottamuslause koko raviurheilulle lähti täältä.

Jätä kommentti