Tulevaisuus ja sen tekijät

27.9.2018 - 5:49 | Ville Toivonen Blogi Suomi

Janne Korpi olisi mitä parhain keulakuva Suomen Hippoksen tulevaisuustyölle. Kuva: Ville Toivonen

Hippos olisi halutessaan voinut lähteä toteuttamaan tulevaisuustyötä raikkaallakin otteella.

Suomen Hippos julkisti keskiviikkona käynnistäneensä raviurheilun ja hevoskasvatuksen tulevaisuustyön. Hieno homma, sillä tulevaisuustyötä tärkeämpää tekemistä keskusjärjestöllä ei voi olla.

”Tulevaisuustyön tavoitteena on luoda yhtenäinen raviurheilun visio ja toimialastrategia, joka hyödyttää kaikkia alan toimijoita. Tavoitteena on, että työ olisi valmis syksyn 2019 valtuuskunnan päätettäväksi”, Hippoksen tiedotteessa todetaan.

Hyvältä kuulostaa, kerrassaan. Tähän asti. Tiedotteen mukaan asiaa varten on perustettu erillinen ohjausryhmä, jonka muodostavat Suomen Hippoksen valtuuskunnan puheenjohtaja Olavi Haanketo, Ravivalmentajat ry:n edustaja Ari Hartikainen, Jokimaan raviradan toimitusjohtaja Tomi Himanka, Suomen Hippoksen hallituksen jäsen Markku J. Jääskeläinen, Suomen Hippoksen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Juha Lyytinen ja Ylivieskan raviradan toimitusjohtaja Ilkka Soronen. Työryhmän puheenjohtajana toimii Suomen Hippoksen puheenjohtaja Juha Rehula ja sihteerinä kehityspäällikkö Suvi Louhelainen. Työryhmän kerrotaan täydentyvän seuraavassa vaiheessa nuorisoraviurheilun edustajalla.

Tulevaisuustyön ohjausryhmän jäsenistä Olavi Haanketo on 69-vuotias, Ari Hartikainen 60, Markku J. Jääskeläinen 65 ja Juha Lyytinen 63. Juha Rehula on 55, Ilkka Soronen täyttää lokakuussa 50 ja Tomi Himanka on joukon 45-vuotias juniori. Suvi Louhelainen on 38, mutta porukan ainoa nainen on tietysti nimetty vain ohjausryhmän sihteeriksi, kuin älytöntä asetelmaa vielä korostamaan.

Hippoksen hallitus on totaalisesti istunut pelisilmänsä päällä ohjausryhmän kootessaan.

Ikä, on se alhainen tai korkea, ei tee ihmisestä pätevää tai epäpätevää, mutta kun puhutaan tulevaisuustyöstä, olisiko ohjausryhmään voitu hakea hieman tuoreempia kasvoja? Pidän esimerkiksi työryhmän senioreita Olavi Haanketoa ja Markku J. Jääskeläistä arvossa, mutta onko tulevaisuustyön ohjausryhmä heidän oikea vaikuttamispaikkansa?

Pääosa ohjausryhmän jäsenistä on tai on ainakin ollut korkeissa luottamusasemissa Hippoksen organisaatiossa. Väkisin herää kysymys, eivätkö he pysty tuomaan omia tulevaisuuden visioitaan esiin nykyisillä paikoillaan.

Jos Hippos olisi halunnut lähteä viemään tulevaisuustyötä eteenpäin raikkaalla otteella, sekin olisi ollut täysin mahdollista. Tietysti suuri osa tehtävästä työstä tapahtuu muiden kuin ohjausryhmän toimesta, mutta ihan oikeasti, onko nyt julkistettu miehitys se joukko, johon päättäjät haluavat raviurheilun tulevaisuustyön henkilöityvän? Tarkoituksena ei ole tuomita kenenkään työtä ennen kuin sitä on edes aloitettu, mutta nyt nimetty ohjausryhmä on selityksittä ukkokerho, jollaisia tämän lajin parissa kyllä riittää jo valmiiksi.

Kenen käsiin raviurheilun tulevaisuustyö sitten kuuluisi? Jos saisin vapaasti rakentaa oman tulevaisuustyöryhmäni, sen palkattuna vetäjänä toimisi Janne Korpi. Hän on aktiiviraviurheilija, yrittäjä, kansainvälinen ja verkostoitunut tyyppi ja ns. uuden ajan ihminen, jolla olisi uskottavuutta paitsi lajin sisällä, myös ulospäin.

Kansainvälistä näkemystä tulevaisuustyöryhmääni toisi Pekka Lähdekorpi. Fiksu, asiallinen ja raveista syvästi kiinnostunut Pekka on Ruotsin raviurheilun asiantuntija ja nykyisin myös Tanskan keskusjärjestön hallituksen jäsen. Hänellä olisi varmasti paljon annettavaa myös suomalaisen raviurheilun tulevaisuuden suunnitteluun.

Aktiiviurheilijoista hyviä vaihtoehtoja työryhmäni jäseniksi olisivat esimerkiksi Santtu Raitala ja Etta Pakkanen. Pesäpalloilija Juha Puhtimäki on jo näyttänyt olevansa innovatiivinen ravi-ihminen. Kovasti hevosenomistamiseen ja kasvattamiseen satsannut Riikka Avotie voisi hyvin olla vetämässä tulevaisuuden suuntaviivoja, samoin Ponssen pomo ja hevosenomistaja Juha Vidgrén olisi oiva lisä tulevaisuusryhmään. Pelipuolen asiantuntemusta toisivat ravintoloitsija Antti Peltola ja oraakkeli Jari Haanniemi.

Muita tulevaisuusryhmäni jäseniä voisivat olla Forssan raviradan vetäjä Elina Hirvonen, ravivalmentajien yhdistyksen Mikko Korpela, eläinlääkärit Riina Rekilä ja Katja Hautala sekä ravienkin viestinnän parissa työskennellyt, nykyisin Koripalloliitossa vaikuttava Suvi Hakkarainen. Hippostalosta paikan ryhmässäni saisivat Suvi Louhelainen ja viestintäpäällikkö Merja Tuunanen, entisistä Hippoksen työntekijöistä mukaan ottaisin nykyisin Agrologiliittoa luotsaavan Anne Laitisen ja Veikkaukseen siirtyneen viestijä Ilkka Nisulan. Mediatyöläisistä mukaan otettaisiin maailmaa ihmeellisistä kulmista katsova Toni Niemistö sekä laajakatseinen Antti Pylkkänen.

Tulevaisuustiimiini kuuluisi myös pankkimies Olli Savolainen, jolla riittää älyä ja näkemystä ravimaailmasta ja sen ulkopuolelta. Samat sanat pätevät esimerkiksi Riihimäen raviseuraa vetäneeseen Jori Hoviin, Stall Blombacken isäntään Vesa Kukkamoon, Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö Aki Keskitaloon sekä oribisneksessäkin mukana olleeseen Aku Happoon. Akateemisesta maailmasta mukaan sopisi kauppatiedeiden professori ja hevoskasvattaja Kimmo Alajoutsijärvi.

Mukana olisi myös Hippoksen entinen kilpailupäällikkö Matti Lakkisto, jolla on paljon kansainvälistäkin perspektiiviä siihen, miten ja miksi eri maiden ravitaloudet ovat kehittyneet. Kuten todettua, ikä ei tee ihmisestä pätevää tai epäpätevää.

Jaa artikkeli:

Blogi Suomi

9 kommenttia aiheesta “Tulevaisuus ja sen tekijät

 1. Ville,
  onkohan sinulla oikeasti tietoa, millä tavoin hankkeen ohjausryhmä ja sen varsinaiset tekijät eroavat toisistaan.
  Blogissa mainitsemistasi 27 nimestä voi ottaa henkilöitä tuottamaan raviurheilun visiota ja tekemään kehittämistyötä, muttei tuollainen lauma voi ohjausryhmänä toimia.

 2. Ajatuksena ei toki ollut, että työryhmä olisi noin laaja. Tarkoituksena oli vain tuoda esille mahdollisia henkilöitä, paljon hyviä ehdokkaita jäi vielä mainitsemattakin. Ville / Ravinetti

 3. Ohjausryhmän tarkoitus on yleensä toimeksiantajan puolelta ohjata, tukea ja koordinoida varsinaista työtä tekeviä tahoja sekä huolehtia, että näillä on käytössään riittävät resurssit.
  Ohjausryhmän ei ole tarkoitus tehdä hanketta, vaan lähinnä huolehtia, että se tulee tehtyä.

  • Kuten jutussa todetaan:

   Tietysti suuri osa tehtävästä työstä tapahtuu muiden kuin ohjausryhmän toimesta, mutta ihan oikeasti, onko nyt julkistettu miehitys se joukko, johon päättäjät haluavat raviurheilun tulevaisuustyön henkilöityvän?

  • juhaarvi määritti ohjausryhmän roolin erittäin hyvin tuossa ylempänä.

   Eli ohjausryhmä
   – ohjaa, tukee ja koordinoi varsinaista työtä tekeviä tahoja
   – huolehtii, että näillä on käytössään riittävät resurssit.

   Ohjausryhmän ei ole tarkoitus tehdä hanketta, vaan lähinnä huolehtia, että se tulee tehtyä.

   Eli nyt kun ohjausryhmään on valittu blogin sanoin ”Pääosa ohjausryhmän jäsenistä on tai on ainakin ollut korkeissa luottamusasemissa Hippoksen organisaatiossa.” – niin nämä henkilöthän pitää olla ohjausryhmässä, sillä he tuntevat nykytilanteen ja edustavat suoraan tai välillisesti tahoa hankkeen käynnistynyttä tahoa.

   Kuten todettua – ohjausryhmän vastuulla on, että hanke etenee ja hankeen työntekijöillä on tarvittavat resurssit käytettävissä. – Pystyisikö esim. Janne Korpi nämä ottamaan vastuulleen? – epäilen…

 4. Olen ihmetellyt näitä Hippoksen päätäntärakenteiden kokoonpanoja jo todella kauan, mitään muutosta tai uudistusta ei ole ko. ikäherrakerhot saneet aikaan.
  Hippos olisi voinut pitää esimerkiksi nyt sen kovasti haikaileman päätäntävallan tukiasioissa itsellään jos hipposrakenteissiin olisi tehty muutos. Valtiontukia jaettaessa, ei niihin voi mitenkään vaikuittaa itse tuen saajat,
  Hyvä Ville olet täysin oikeilla linjoilla.

 5. Ohjausryhmien ja hallitusten täyttäminen keski-ikäisillä tai senioreilla on tapa varmistaa, ettei tule suuria muutoksia, vaan pientä viilausta, ettei sidosryhmät hermostu turhaan. Urheilutermein kyse on puolustusvoittoisesta taktiikasta. Sarkastisesti todettuna voisi sanoa, että on nämä kumminkin nuoria verrattuna kunkkareiden iltajuhlan keskimääräiseen artistiin.

 6. Olenaisinta tässä työryhmässä on se, että jokainen näistä henkilöistä voi todellakin, ja on jo vuosia voinut vaikuttaa Suomen raviurheilun tulevaisuuteen haluamallaan tavalla. Tämä on siis ”menneitä hyviä aikoja” haikaileva ”menneisyystyöryhmä” ei missään tapauksessa tulevaisuustyöryhmä.
  Suomen raviurheilulla on tasan yksi ihan ylivoomainen tulevaisuuden jarru, ja se on päätäntärakenteet. Tärkeitä päätöksiä yritetään tehdä kaksi kertaa vuodessa ja eihän tällainen malli nyky-yhteiskunnassa millekkään toimijalle käy.
  Suurinta valtaa Suomen raviurheilussa käyttävä Hippoksen Valtuuskunta koostuu 39 miehestä ja 3-naisesta, hevosjalostusliitojen ja raviratojen keskenään rajusti riitelevistä henkilöistä. Suomen raviurheilun päätäntärakenteisiin tehtävä pakollinen rakenneuudistus on ravien tulevaisuuden kannnalta aivan välttämätöntä. Juuri tämä rakenneuudistus on sitä kestävää kehitystä Suomen raviurheilussa, tulevaisuutta.

  Laitan tähän oman nimeni, en halua piiloutua näin vahvalla mielipiteellä minkään nimimerkin taakse Pertti Mäkipää

Jätä kommentti