Vierasblogi: Suomi on valovuoden edellä Ruotsia ravialan IT-asioissa

31.3.2019 - 17:35 | Ravinetti Blogi

Elitloppet-kattaus valmistuu. Perjantai-iltana se täydentyi 7. ruotsalaishevosena 5-vuotiaalla Milliondollarrhymella. Kuva: Anu Leppänen

Ajattelin teksteissäni yrittää antaa realistisen kuvan ruotsalaisesta raviurheilusta, ja kuinka kaikki asiat eivät täällä lahden toisella puolen ole paremmin kuin suomalaisessa raviurheilussa.

Ensimmäisenä asiana tuli mieleeni tietotekniikan soveltaminen raviurheilussa. Ehkä hieman arkinen ja tylsä aihe, mutta nykyajan yhteiskunnassa erilaisilla IT-sovelluksilla voi huomattavasti tehostaa omaa arkipäiväänsä.

Alkajaisiksi voin todeta, että Suomi on selkeä edelläkävijä ravialan IT-asioissa verrattuna Ruotsiin. Suomessa Heppa-järjestelmä taidettiin ottaa käyttöön vuoden 2008 aikana, ja minun kuuden Mikkeli-vuoden aikana olin oikein tyytyväinen käyttöjärjestelmään. Siirryin Ruotsiin Dalatravetin palvelukseen vuoden 2013 alusta, ja voin taata että allekirjoittaneelle tuli yllätyksenä miten jäljessä IT-puolella Ruotsissa ollaan raviurheilun saralla.

Alan harrastajan asemaa Heppa-järjestelmä on Suomessa helpottanut huomattavasti. Tällä hetkellä ruotsalaisen raviurheilun yksi (aika monesta) kuumasta keskustelun aiheesta on, kengitysinfon uusi jättöaika. 15 minuuttia ennen ensimmäistä ravien varsinaista lähtöä on kengitysinfo oltava annettuna. Ja niin uskomattomalta kuin se kuulostaa, ei ruotsalainen valmentaja voi antaa kengitysinfoa etukäteen käyttäjätilinsä kautta, vaan info on annettava paikan päällä tai soittamalla sisäänkirjoitukseen. Kun kerron, että kengitysinfon antaminen vaikka heti lähtölistojen valmistuttua on Suomessa ollut mahdollista jo useamman vuoden, saan vastauksesi epäuskoisen katseen. Kun jatkan kertomalla, että kärryinfo (täällä täytetään muuten edelleen kärryinfo manuaalisesti), hoitajan nimi tietojärjestelmään, valmennuslistojen muutokset, sähköinen tunnistuslomake sekä sähköinen omistajanvaihdos ovat arkipäivää Suomessa, saan monen valmentajan täällä lähes epätoivon partaalle. Usein keskustelu päättyy ruotsalaisen valmentajan esittämään kysymykseen, eikö ST voisi ottaa käyttöön suomalaisen Heppa-järjestelmän?

Olen itse lähestulkoon koko Ruotsissa oloaikani eli vuodesta 2013 lähtien kyseenalaistanut IT-sovellukset Ruotsalaisessa raviurheilussa, mutta kovin paljoa ei ole ikävä kyllä tapahtunut. Lähes kaikilla talouden sektoreilla puhutaan lisäarvon tuottamisesta asiakkaille ja käyttäjille. Niinpä ihmettelen kuinka Ruotsissa ei ole usean vuoden painostuksen jälkeenkään kyetty saamaan aikaiseksi sovellusta, joka helpottaa valmentajien arkipäivää sekä tuottamaan todella tärkeätä lisäarvoa pelaajille esimerkiksi ajoissa ilmoitetun kengitys- ja varusteinfon muodossa. Ilman totopelaajia emme ajaisi näin hyvistä palkintorahoista Ruotsissa. Luonnollisesti IT-asiat tulevat täällä Ruotsissa kuntoon jollakin aikavälillä, mutta suomalaisessa ja ruotsalaisessa raviurheilussa on viimeisten vuosien aikana ollut hieman eri painopistealueita toiminnan kehittämiseen. Moderni IT-ympäristö ei ratkaise luonnollisesti kaikkia raviurheilun rakenteellisia ongelmia, mutta se ainakin antaa hyvän pohjan kehittää raviurheilua modernimpaan suuntaan.

Moni asia ei ole niin huonosti raviurheilussa Suomen puolella!

Kirjoittaja Kaj Närhinen on Dalatravetin eli Rommen ja Rättvikin ratojen urheilupäällikkö. Kuva: Ville Toivonen

Jaa artikkeli:

Blogi

Jätä kommentti