Vierasblogi: Totosta voittaa nyt entistä useammin – vai voittaako sittenkään

15.1.2019 - 18:54 | Ravinetti Blogi Suomi

Riittääkö pelaajille jaettavaa kolmeen voittoluokkaan? Kuvassa viime keskiviikkona T64:ssä yllättänyt Paddock's Star. Kuva: Anu Leppänen

Toto-pelejä uudistettiin vuodenvaihteessa näyttävällä kampanjalla, jonka sloganiksi keksittiin ”Totosta voittaa nyt entistä useammin”.

T-peleihin tehtiin muutoksia siltä osin, että lauantain ja keskiviikon pääpeleihin tuotiin mukaan kolmas voittoluokka. Tämä käsittääkseni Veikkauksen saaman palautteen perusteella. Ilmeisen moni pienpeluri piti ääntä siitä, ettei T65- tai T76-peliä kannata pelata pikkurahalla, kun harmittavan usein lapussa on kaksi väärin ja palkintona kylmää kättä.

Teoriatasolla Veikkauksen idea on toimiva. Ei tarvita silti Sixten Korkmanin tasoista taloustieteilijää tajuamaan paria ongelmakohtaa, joista ainakin toinen olisi korjattavissa helposti. En ymmärrä, mitä Veikkauksessa on mietitty siinä vaiheessa, kun uudistus tehtiin, mutta tätä valuvikaa ei korjattu.

Ensimmäinen on liian alhaiset vaihdot kolmen voittoluokan peliin. Kun vaihdosta jaetaan pelaajille 65 prosenttia teoreettisella kaavalla 40-20-40 prosenttia, jaettavaa jää yksinkertaisesti liian vähän etenkin ylimmälle voittoluokalle.

Ylemmän voittoluokan jakosumma, alle 100 000 euroa, tarkoittaa sitä, että harvemmin osuvia rivejä on edes turha yrittää, kun tarjolla on miinusmerkkistä odotusarvoa. Jo aiemmilla ehdoilla ylimmän voittoluokan jakosumma oli liian pieni, nyt tapahtunut pienehkökin heikennys siihen karkottaa entisestään prosenttipelaajia.

Toteutuneen rivin ei tarvitse olla kovin vaikea, jotta se olisi nykytilanteessa liian vaikea pelattavaksi. Tästä käytännön esimerkki: Jos voittajien todennäköisyydet ovat 50, 20, 20, 10, 10, 5 ja 5 prosenttia, rivi on liian vaikea pelattavaksi nykyjakosummalla. Kaikki tuota vaikeammatkin rivit ovat siis todennäköisyyksiin pohjaavalle vedonlyöjälle pelikelvottomia. Valtaosa mahdollisista riveistä jäi jo aiemmin pelikelvottomaksi, nyt niin käy yhä useammalle riville. Ja tämä johtaa siihen, että ison panostason pelaajat alkavat entistä enemmän hylkiä T75-peliä, mikä taas johtaa vaihtojen laskuun.

Suurempi ongelma Veikkauksen sloganin näkökulmasta on silti se, että pienin maksettava voitto on kaksi euroa. Jos kerran halutaan kosiskella pienpelaajia tai kokonaan uusia pelaajia sillä, että raveissa voit kokea voitonhuumaa saamalla edes roposia, miksi moinen alaraja? Raja pitäisi ehdottomasti ja kiireen vilkkaa laskea takaisin euroon, jolloin niitä alavoittoja tosiaan saa useammin.

Tätä kirjoitettaessa kolmen voittoluokan peliä on pelattu neljä kertaa. Kolmesti alin voittoluokka on jäänyt palkinnotta, vaikka täysosumilla on saanut kahdesti yli 2 000 euroa. On aika vaikea selittää maallikolle, miksei nelosilla tai vitosilla saa mitään, vaikka kierros on noinkin vaikea. Esimerkiksi Teivon T75-riviin osui voittajat, joita oli pelattu 2, 5 ja 10 prosenttia. Silti vitoset jäivät nuolemaan näppejään.

Kyse on toki lyhyestä otannasta, mutta kertoo paljon pelin ongelmallisuudesta. Aika nopeasti alkaa tällä menolla nurina siitä, että alavoittojen rahaa kerrytetään suurpelureja varten jackpottiin. Ja sekin näkyy vaihdoissa.

Veikkaankin, että helmikuussa, viimeistään maaliskuussa Veikkaus laskee alimman voitto-osuuden euroon. Silloin pelikansa saa myös vastinetta Veikkauksen lupauksille entistä useammista voitoista.

Ami Laaksonen

Jaa artikkeli:

Blogi Suomi

4 kommenttia aiheesta “Vierasblogi: Totosta voittaa nyt entistä useammin – vai voittaako sittenkään

 1. Veikkaus teki muutoksen ns. viimeisellä hetkellä. Ainakin minun pelini olisivat päättyneet vuodenvaihteessa ks. pelimuodoissa. Kahden voittoluokan (76 ja 65) pelien vaihdot junnasivat paikoillaan aivan liian kauan, ilman minkäänlaista merkkiä pelivaihtojen noususta. Tämä muutos kolmeen voittoluokkaan oli ainoa oikea tie koittaa saada vaihdot nousuun.

  JACKPOT on se sana, joka voi saada uusia pelaajia lajin pariin, innostaahan se myös vanhoja petsareita satsaamaan vähän enemmän jackpot-kierroksella. Mielestäni toteutuvan voittoluokan alaraja olisi voinut olla vieläkin korkeampi kuin tuo kaksi euroa. Lisäksi toteutumattoman voittoluokan jakosumman olisi voinut puolittaa niin, että puolet olisi jaettu heti seuraavalla kierroksella ja puolet olisi mennyt tähän isompaan jackpottiin, joka jaetaan harvemmin.

  Tällä tavoin sana ”Jackpot” olisi ollut vieläkin useammin näkyvissä pelitarjonnassa. Pelaajia kiinnostaa aina kun tarjolla on ns. ylimääräistä jaettavaa ja sitä kautta palautusprosentti on normaalia suurempi. Nyt kannattaa kuitenkin seurata kehitystä jonkin aikaa, niin että jokunen jackpot-kierros on takana. Tämän jälkeen nähdään, onko niillä toivottua vaikutusta ns. tavallisen kierroksen pelivaihtoihin.
  Prosenteista en henkilökohtaisesti perusta tuon taivaallista, aina laitan mukaan sen ns. ylipelatunkin, jos se minusta lapulle kuuluu. On ikävä pudota siihen, jos vaikka pariin muuhun lähtöön tulee prossan-, parin valjakko. Olen aina pelannut hevosia, en prosentteja, pelaisin pörssissä jos minua kiinnostaisi prosentit. Vinkkinä näille ammattimiehille sanoisin, että siellä kupongissa on se ”ahneen” rasti, jolla saa 2,5 kertaa enemmän ylimmästä voittoluokasta meihin tavallisiin pelureihin nähden.

  Kaukanahan me olemme naapurin pelivaihdoista, pilkkua saa siirtää oikein huolella. Siellä kun on aina se 7-8 milliä alussa ja sitten me kisataan vasta sen viimeisen kuuden numeron kanssa. Kuitenkin toivon, että vielä joskus meillä on myös 75 vaihdossa seitsemän numeroa, niin kuin oli kerran Mikkelin kunkkareissa. Erikassonin voitolla olisin ollut jakamassa tuota miljoonan jakosummaa, mutta kalkeilla tuli Turon Myrsky ohi ja kuuteen oli tyytyminen.

 2. Asiallista pohdintaa Ambo-sedältä.

  Kun ensimmäisen kerran kuulin pelimuotojen muutoksesta viime vuoden loppupuoliskolla, ilahduin. Jatkossa olisi ainakin teoreettinen mahdollisuus pelin kiinnostuksen kasvuun suuren yleisön silmissä ja sitä myöden pelivahtojen kasvuun, mikä olisi varmasti kaikkien osapuolten kannalta hyvä asia. Totesin eräälle peliystävälle, että ihannetilanteessa viikon pääpelien (ke+la) voitonjako näyttäisi mahdollisimman usein tältä:

  Täysosuma: tonneja
  TO-1: satasia
  TO-2: kymppejä

  Mitä tuon voitonjaon toteutuminen sitten vaatisi?

  a) tasaisia (peli hajaantuu) ja b) tasokkaita (peli kiinnostaa) kohdelähtöjä.

  Iso haaste heitettiin siis ratojen ts. sarjamääritysten laatijoiden suuntaan. Kuinka laatia lähtöjä, jotka keräisivät tasaväkisiä ja mielenkiintoisia valjakoita starttiviirulle?

  Itse näkisin, että eräs melko yksinkertainen parannus pulmaan voisi olla (pitempien matkojen?) tasoitusajojen määrien lisääminen kohdelähdöissä.

  Esim. Tammer-ajo, St. Leger ja St. Michel Stayer (+ ikäluokkakilpailuista Uudenmaan Upein ja Kymenlaakso-ajo) ovat jo pitkään muutamaa ylikylän poikkeusta lukuunottamatta olleet haastavia ja mielenkiintoisia pelilähtöjä etukäteen pureskeltaviksi sekä tapahtumarikkaita ja yllätysalttiita taistoja kaviouralla. Likipitäen täydellisiä ravilähtöjä siis!

  Miksei tällaisia lähtöjä pyritä rakentamaan enenevissä määrin (esim. rakentamalla joku uusi kilpailusarja muutamalla karsinnalla + finaali), vaan tyydytään mielikuvituksettomasti ajamaan autolähtöjä illasta toiseen?

  Viime lauantain Teivon kaksi sh-volttia (lähdöt 8 ja 10) kelpaavat asiasta hyvinä esimerkkeinä. Molempiin oli ilmoitettu täydet 16 hevosta (yksi poisjäänti), mikä tarkoitti 16*16= 256 erilaista mahdollista voittajakombinaatiota näistä kahdesta lähdöstä. Jos näiden sijasta olisi ajettu kaksi autolähtöä, olisi kombinaatioita ollut yli sata vähemmän! (12*12=144)

  Molemmat lähdöt olivat erittäin tasaisia, mistä kertoo pelin voittajakertoimet (75-prosentteja en löydä mistään): molemmissa lähdöissä suosikin kerroin oli yli 4,00 (=tn10%) sai toisessa lähdössä 4 ja toisessa lähdössä jopa 5 hevosta! Peli-ideat ja -merkit siis jakautuivat laajalle ja molemmat lähdöt olivat todella jännittäviä maalitikulle saakka. Tällaisia lähtöjä lisää, kiitos.

  Mitä muuta hyötyä volttilähtöjen ajamisesta olisi? Vermoa kuulee monesti ”haukuttavan” syrjäisestä sijainnista ja sehän pitää osittain paikkaansa. Jos kuitenkin esim. kaksi autolähtöä vaihdettaisiin volttilähdöiksi, pysyisi lähtöjen määrä samana, mutta kilpailumahdollisuuden saavien hevosten määrä lisääntyisi kahdeksalla. Mitä luulette, laskisiko 300km+/4h+ päästä paikalle tulevien treenarien kynnys lähteä Vermoon kilpailemaan, jos mukaan voisikin yhden hevosen sijasta ottaa kaksi tai jopa kolme kilpuria?

  Entä miltäpä näyttää Vermon seuraavan kahdeksan (23.1.-13.3.) keskiviikon kilpailutarjonta? 62kpl Toto64-sarjaa, joista 45 ryhmäajoa ja 17 tasoitusajoa. Miksi minusta tuntuu, että jossain mennään sieltä, mistä aita on matalin…?

  Janne Romakkaniemi

 3. Eipä nuo pelivaihdot pilviin räjähtäneet 76-pelissä, vaikka se muutos tehtiinkin pelkästään suurprosenttipelaajien etu huomioiden.

  Veikkauksen uusi linjaus pienpelaajien motivoimiseksi on oikeansuuntainen mutta riittämätön. Kaksi muutosta tarvittaisiin jotta T-pelejä voisi markkinoida kansanpeleinä:
  – T7/T6-rasti eli pelkän ylimmän voittoluokan pelaaminen pois
  – jackpot jakoon heti seuraavalla kierroksella sille voittoluokalle joka jäi jakamatta

  Pienpelaajalle ei ole merkitystä sillä onko voitonmaksun alaraja 1 vai 2e. Totohan ei ole mikään Keno missä rahallinen voitto on ainoa iloa tuottava asia. T75 on monelle raviurheilun seuraajalle pieni lisämauste, ja meille 5 oikein tulos on aina pieni onnistuminen vaikkei rahaa tulisikaan. Alimman voittoluokan motivaatio on kuitenkin se että (idea)varmojen osuessa 5oikein-tulos saattaa tuoda ihan vähän mutta 6 oikein tulos tuo mahdollisesti merkittävän voiton koska alavoitto kertaantuu.

  Pienpelaajia on turha houkutella ylimpään voittoluokkaan kohdistuvilla jackpoteilla. Into ei kauan kestä kun kympin-parin lapuilla ei Suomen peleistä tule ikinä mitään. Ruotsin 64 pitää pelikassan siedettävänä lähinnä vaikeiden kierrosten 5oikein -osumillla. Sielläkin jackpotit jaetaan vain ylimpään voittoluokkaan, mutta suuremmat pelivaihdot tekee normaalikierroksellakin pienen hajotuksen pelaamisen järkeväksi alempia voittoluokkia tavoitellen. Kun ideavarma ja pari suosikkivarmaa osuu, yksi saa mennä pieleenkin ja silti 4oikein-voiton kertaantuminen tietää ohuen pinkan pieniä seteleitä. Kuitenkin seteleitä, joista Suomen 75:sta on turha haaveilla.

  Suomessa vastaava motivaatio saataisiin jakamalla 75:n jackpot-raha 5oikein-tuloksille jos se on kertynytkin jakamattomista 5oikein-voitoista. Helpolla kierroksella jackpot jäisi jakamatta jolloin pelaajat jättäisivät lapun seuravaallakin viikolla. Nykysysteemi ei motivoi ketään, kun jackpot jaetaan helpolla kierroksella 7oikein tuloksille. Satasilla satsanneet 7oikein osumat saavat liian pienen voiton, ja pienpelaajat nuolevat viikosta toiseen näppejään.

 4. Itse olen pelannut tänä vuonna enemmän raveja kuin viime KOKO VUONNA yhteensä. Yksi syy on 75 pelin paluu. 64 peli on melko turha ja Vermossa voitaisiinkin ajaa viikon ainut T5 peli.

  75 pelin morkkaamiseen en löydä syytä. Puhutaan odotusarvoista ja pikkuvoitoista ja peliprosentteja käännetään odotuksiksi. Eniten minua ärsyttää se, että näistä ”pienpelaajista” puhuu vihjefirman johtaja ja lähes ammatikseen/kokonaan ammatikseen pelaajat. He ajavat omaa agendaansa vain ja ainoastaan omasta näkökulmastaan. Heidän pelihajoituksensa ja vihjepalvelunsa eivät ”vedä” ja näillä pelimuodoilla he ovat laskeneet, että ne ”vetävät” entistä vähemmän. Siksi valitus.

  T75 peli on loistava pelimuoto, samaa mieltä olen Amin kanssa kolmannen voittoluokan minimivoittoluokan pienentämisestä.

  Vasta Jackpot-kierroksien (muutaman) jälkeen, voidaan sanoa onko Veikkaus päässyt tavoitteeseen ja onko vaihdot nousseet? Väitän kuitenkin, että ovat jo nyt. Siksipä yksittäisten ammattipelureiden itku, että pitäisi palata vanhaan on turhaa. Veikkaus teki oikean liikkeen. Osa pienpelureista on tullut jo takaisin. He eivät ole alavoittoja vielä saaneet, mutta moni on jännittänyt ravien loppuun asti, kun normaalisti olisivat jo lopettaneet kesken ravien. Nytkin muutama hassu maalikamerakamppailu toisin ja alavoitotkin olisivat palauttaneet.

  Hyvä Veikkaus!

Jätä kommentti