Derbyssä ei kävellä, mutta Derbyyn voi tulla kävellenkin

30.8.2019 - 10:00 | Jari-Pekka Rättyä Artikkelit Suomi

Se on siinä! Derby-kävelijöiden suosikki Hachiko de Veluwe on Derby-voittaja! Kuvat: Derby-kävelijät

Derby-kävelijät matkaavat Vallilasta Vermoon jalan nyt jo yhdeksännen kerran peräkkäin.

Idea Derby-kävelystä syntyi Vallilassa sijainneen legendaarisen Jorin Pelisalin jäähyväislähdön yhteydessä Vermossa 8 vuotta sitten.

”Innokas kävelijä ja huipputotomyyjä Minna Rosenborg heitti, että joskus voitaisiin tulla porukalla Derbyyn kävellen. Tultiin sitten heti seuraavaan Derbyyn, ja on tultu joka Derbyyn sen jälkeenkin”, Päivi Söderström muistelee perinteen syntyä.

Porukalle päätettiin valita myös suosikkihevonen ja painattaa sen nimellä fanipaidat. Sekin perinne on säilynyt tähän vuoteen asti.

”Ollaan pyritty valitsemaan sellainen hevonen, jolla ei välttämättä ole isoa omistajaporukkaa takana ja sillä lailla muita fanipaitoja tai -lippiksiä yleisössä”, Päivi Söderström selvittää.

Suurimpia suosikkejakin on pyritty välttämään, mutta muutama on sattunut mukaan – ja kolme voittanut.

”Ensimmäisenä vuonna kannustettiin Aaron de Veluwea, ja seuraavana vuonna luontevaksi suosikiksi valikoitui Brad de Veluwe. Ja myöhemmin samalla logiikalla Jonesy ja Hachiko de Veluwe.”

”Tänä vuonna yksi ehdokkaista oli Lewis Ale, mutta sen takana on isompi kimppa ja varmasti näkyvyyttä muutenkin. Siksi ei valittu sitä vaan toinen hevonen”, Söderström perustelee.

Derby-kävelijöiden fanipaita siivitti Jonesyn ja Tuomas Korvenojan voittoon 2014.

 

Derby-kävely starttaa lauantaiaamuna aina samasta paikasta, entisen Jorin Pelisalin edustalta Vallilasta. Tällä kertaa 9.30.

”Matkaa on reilut kymmenen kilometriä, ja reippaastihan sen kävelisi alle kahdessa tunnissa. Me kävellään kuitenkin rauhallista vauhtia ja pidetään pari tankkaustaukoa. Viimeinen pit stop oli perinteisesti Vanha Paja Pajamäessä, mutta sen suljettua ovensa se siirtyy tänä vuonna Talin kartanolle”, Päivi Söderström kertoo.

Reitin suunnittelusta vastaa hän miehensä kanssa.

”Reitti on joka vuosi erilainen, vaikka samojakin osuuksia siihen totta kai sisältyy. Välillä reitti kulkee enemmän Munkan ja välillä enemmän Haagan kautta. Haasteitakin suunnitteluun sisältyy, sillä monet tankkauspisteet eivät välttämättä ole viikonloppuisin auki tai aukeavat vasta puolilta päivin.”

Matkan varrella ehditään ihastelemaan myös nähtävyyksiä.

Söderströmien ja Minna Rosenborgin lisäksi Derbykävelijöihin kuuluu Jorin Pelisalin ja Stadin Tähden kanta-asiakkaita, Söderströmien ystäviä Tampereelta ja Kokkolasta ja nyttemmin heidän jälkikasvuaankin.

”Kuuden hengen ydinporukka on ollut mukana suunnilleen joka kerta ja muu porukka vaihtelee vuodesta toiseen niin, että yleensä meitä on 10-20 henkeä. Paitoja painatetaan enemmänkin, ja tukiryhmää löytyy Espanjasta saakka.”

”Minnan osallistuminen on hänen työvuoroistaan kiinni, mutta jos hänen pitää olla Vermossa töissä, hän on mukana alkumatkan tai vähintään lähtöseremoniat”, Päivi Söderström lisää.

 

Suosikkihevosen valinta tapahtuu yleensä ydinporukan kesken.

”Facebookissa pääsee kaikki esittämään mielipiteitään, ja totta kai ne jonkin verran jakaantuu. Mutta hyvin on sopuun aina päästy”, Päivi Söderström vakuuttaa.

Tänä vuonna Derby-kävelijät fanittavat Knows Bestiä.

”Se teki hyvän karsintajuoksun ja täytti kaikki kriteerit, ja valinnan sinetöi, että yksi tuttava omistaa niin ikään 4-vuotiaan hevosen nimeltä Knows Lucia.”

Derby-kävelijöiden fanipaita vuosimallia 2019.

Derby-kävelyn kokoontumis- ja lähtöpaikka Vallilassa on aina sama.

Reitti Vallilasta Vermoon on kulkenut näköjään joskus myös Abbey Roadin kautta.

Muutaman kerran on sadekin yllättänyt, muttei monesti.

”Täällä jossain sen juottopisteen piti olla…”

Jaksaa jaksaa… vaikka aatteen voimalla!

 

Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi