Elämä hymyilee Elianille ja Katjalle

25.2.2019 - 9:45 | Ville Toivonen Artikkelit

Katja Melkko on ollut viime kuukaudet Ruotsia valloittamassa. Kuva: Ville Toivonen

Katja Melkon talli on päässyt Ruotsissa kovaan vauhtiin. Viikonloppuna tuloksena oli kaksi voittoa, kun Elian Web juhli lauantaina Bergsåkerin kultadivisioonassa ja Herrera Boko voitti sunnuntaina Gävlessä.

Elian Webin kohdalla voitto oli poikkeuksellisen makea, sillä ruunan edellinen voitto oli yli 22 kuukauden takaa, huhtikuulta 2017. Samana kesänä Elian Web loukkasi St Michelissä hankositeensä, minkä takia se oli lähes vuoden tauolla. Viime kesänä Elian Web oli Suur-Hollola-Ajossa toinen, mutta lauantain voitto katkaisi Elian Webin kohdalla täysin poikkeuksellisen neljäntoista voitottoman startin putken.

”Kyllähän jokainen raviurheilun harrastaja tietää, että voitto on aina jotain spesiaalia”, Katja Melkko tyytyy toteamaan. ”Ehkä eniten ilahdutti se, miten hyvä hevonen nyt oli. Se meni tosi kevyesti ja selvästi nautti juoksemisesta.”

Bergsåkerin kisa oli Elian Webille neljäs sen tauon jälkeen. Edellisessä kisassa Åbyssä siltä odotettiin ehkä enemmän kuin sen saama nelossija oli.

”Siellä Jomppe sanoi, että hevonen oli 400 jäljellä kaikki paineet tallella, mutta lopussa ei sitten tapahtunutkaan mitään”, Melkko kertaa. ”Hevonen oli ihan ok, ja ajattelin, että onko itselläkin sitä kohtaan vaan liian kovat odotukset näin kovissa lähdöissä. Seuraavana päivänä se kuitenkin oli 40 asteen kuumeessa, eli ei se terve ollut startissakaan.”

Elian Webin jatko-ohjelmasta Melkko ei halunnut vielä lausua sen tarkemmin.

”Voitto oli siinäkin mielessä hyvä, että se varmaan avaa vaihtoehtoja jatkonkin kannalta. Suomen kilpailujärjestäjät ovat olleet yhteydessä, ja täällä Ruotsissahan on kilpailumahdollisuuksia vaikka kuinka paljon. Mitään ei ole vielä päätetty, ja muutama päivä tässä varmaan katsellaan tilannetta, ennen kuin tehdään uusia suunnitelmia.”

Katja Melkko korostaa Elian Webin omistajien antaman työrauhan tärkeyttä.

”Omistajat ovat olleet koko ajan mahtavia ja maltillisia, ja koko ajan ollaan saatu tehdä töitä täysin hevosen ehdoilla”, hän painottaa.

Kaksi vuotta sitten Elian Web kilpaili Elitloppetissakin, jonka karsinnassa se jäi pussiin. Melkko ei poissulje Pohjois-Euroopan arvostetuinta kisaa tältä vuodelta.

”Hevonen alkaa olla niin hyvä kuin se silloin oli, ja luulen, että se voi olla Elitloppet-hevonen. Kyllä täällä on vähän kyseltykin sitä jo.”

Elian Web juoksi kaksi vuotta sitten Elitloppetissa Janne Sorosen ohjastamana. Karsinnan kasiradalta valjakko jäi lopussa pussiin ja sijoittui kuudenneksi. Kuva: Anu Leppänen

Katja Melkko on ollut viime kuukaudet Julmyran valmennuskeskuksessa Uppsalan lähistöllä. Kotona Lumijoella toimintaa on pyörittänyt pitkälti Melkon kumppani Janne Soronen.

”Meillä on Julmyrassa kymmenen hevosen talli ja hevosia on nyt kahdeksan”, Melkko kertoo. ”Kaikki on mennyt tosi hyvin, ja olen pikkuhiljaa tottunut paikan tavoille. Treenimahdollisuudet ovat hienot ja kilpailumahdollisuudet sellaiset, joista ei pohjoisessa ole voinut kuin uneksia. Ainakin toistaiseksi kaikki tuntuu hyvältä, eikä ole suunnitelmia, että tästä paikasta luovuttaisiin.”

Melkko on ainakin alkuun itse vastannut Julmyran filiaalin toiminnasta.

”Työntekijämme Iina Palojärvi kyllä kävi tutustumassa täällä paikkoihin ja sanoi, että voi kyllä jäädä, kunhan lähetämme hänen suosikkihevosensa Mas Capacityn tänne”, Melkko nauraa. ”Ainakin alkuun on ollut selkeintä, että olen itse ollut täällä, kun uudessa paikassa on aina omat kuvionsa.”

Koti ja kotitalli ovat edelleen Lumijoella, missä uuteen kauteen valmistautuu mm. ikäluokkansa valtias Vixus. Nyt kuusivuotias ori oli toissa vuonna paras nelivuotias ja viime vuonna paras viisivuotias. Kuusivuotiskautensa Vixus aloittaa torstaina kotiradallaan Oulussa.

”Sillä on valtavan hyvä talvi takana. Se on treenannut paljon ja ollut terve, joten tosi hyvillä mielin tullaan starttiin”, Melkko kiittelee.

Taustajoukot puhuivat jo viime vuonna Vixuksen olevan tällä kaudella valmis kohtaamaan rodun aikuiset huippuhevoset. Melkko ei suitsi ajatusta, mutta muistuttaa, että ”isoja poikia” vastaan voi ajaa monella tavalla.

”Vixuksen voittosumma on melkein 200 000 euroa, joten ei sille ole muita vaihtoehtoja kuin ajaa avoimia lähtöjä”, Melkko pohjustaa. ”Tietysti niissä lähdöissä voi ajaa fiksusti. Vixus on jaksava ja äärettömän nopea, eli sillä on paljon hyviä ominaisuuksia. Tietysti avoimen tason hevosilla on erilainen rutiini, mutta on tätäkin treenattu vuosikkaasta alkaen.”

Vixus päätti viime kautensa Tawaststjernan Muistoajon voittoon Vermossa. Torstaina on uuden kilpailukauden aloituksen aika. Kuva: Anu Leppänen
Jaa artikkeli:

Artikkelit