Erilainen jäähyväisstartti

31.12.2017 - 11:07 | Miika Lähdeniemi Artikkelit Suomi

Anna Sulin ratsastaa tänään ensimmäistä kertaa Ruotsissa, kun Yerro Lin juoksee jäähyväiskisansa. Kuvassa Sulin voittajakehässä viime huhtikuussa Titan Rainin selässä. Kuva: Anu Leppänen

13-vuotiaaksi kääntyvän Yerro Linin kilpailuoikeus päättyy vuodenvaihteessa, mutta se ehtii vielä Anna Sulinin kanssa viimeisenä mahdollisena päivänä ensimmäiselle kisamatkalleen Ruotsiin.

Lämminveriravureiden kilpailuoikeus päättyy niiden kääntyessä vuodenvaihteessa 13-vuotiaiksi. Uudenvuodenaattona on siis sääntöjen puitteissa viimeinen mahdollinen päivä ajaa vielä kilpaa. Lappeenrannassa jäähyväisstarttinsa juoksevat Maxwell Mayday ja Zoogin’s Day, mutta Yerro Linin viimeinen kisa on yllättävämmässä paikassa.

Yerro Linin kilpailu-ura loppuu nimittäin tänään Ruotsin puolella Örebrossa. Se kilpailee Anna Sulinin ratsastamana monté- eli raviratsastuslähdössä, joka ajetaan Örebron V75-ravien toisena lähtönä Suomen aikaa klo 13.45. Ajatus jäähyväisstartista Örebrossa tuli sattumalta.

”Piti oikeastaan ajaa 27. päivä avoin montélähtö Vermossa, mutta katselin vähän vitsillä Ruotsin sarjoja”, Anna Sulin kertoo.

”Kevättalvella meidän piti lähteä käymään Ruotsissa, mutta Yerro karsittiin silloin. Huomasin, että tällainen sarja enintään noin kolmekymmentä tonnia tienanneille löytyi ja vielä uudenvuodenaattona. Ajattelin, että miten voikin sattua näin hyvin.”

Hyvin sattui myös lähtörata-arvonnassa, sillä Yerro Lin sai mailin pikapyrähdykseen ykkösradan. Kovimmat vastustajat ovat uloimmilla paikoilla, joten etukäteistaktiikka Yerro Linin jäähyväisstarttiin on ollut helppo laatia.

”Kovimmat vastustajat ovat numeroilla 11 ja 12, sikäli kävi hyvin. Koetan ajaa keulasta, se on yksinkertaisinta ja selkeintä. On jotenkin niin selkeä ajatus miten koetan ajan ja ollaan hyvissä ajoin liikkeellä, niin ei jännitä. Kivaa lähinnä, tämä on uusi kokemus”, ensimmäistä Ruotsissa ratsastava Sulin myhäilee.

Kuvan Sarin Toivo siirtyi eläkkeelle vuosi sitten kilpailuoikeuden päättyessä. Tänään loppuu tallikaveri Yerro Linin kilpaura. Kuva: Anu Leppänen

Yerro Linistä on tullut viimeisinä kilpailuvuosinaan montéspesialisti. Uran 159 lähdöstä montélähtöjä on 61, ja esimerkiksi kaudella 2016 hevonen juoksi pelkästään montélähdöissä. Tavallisista kärrylähdöistäkin on tullut uran varrella kahdeksan voittoa, mutta kärryt perässä ruuna on ollut huomattavasti epävarmempi.

”Ero on kuin yöllä ja päivällä. Sillä voi montéssa ajaa löysillä ohjilla, mutta kärryiltä ei auta ahdistella. Kärrylähdöissä se on laukannut paljon, mutta selästä vain kerran ja silloin ajettiin kovaa Kausalan kaarteeseen. Jotenkin se on paljon varmempi selästä eikä laukkaa millään. Tietysti nyt kun sanon näin, tänään se laukka tulee”, Sulin nauraa.

13-vuotiaaksi kääntyvän ruunan säkäkorkeus on reilut 150 senttimetriä, ja Sulinin mukaan yleensä pienet hevoset vaivaantuvat herkemmin raviratsastuksesta.

”Yleensä pieni hevonen tuppaa vaivaantumaan, mutta Yerrolla ei tunnu missään. Sillä on edelleen sulat varsan jalat, eikä mitään jalkavaivoja ole tullut. Ainoastaan sille on tehty kaksi kertaa kurkkuleikkaus”, Sulin kertaa.

Yerro Linin vauhti on kaiken lisäksi kiihtynyt uran loppupuolella. Sen autoennätys on 13,8 on peräisin tämän vuoden joulukuun yhdeksänneltä päivältä. Muutenkin uran kohokohdat ovat painottuneet viime kuukausille.

”Yerro on vain parantunut viime kuukausina. Se on ikinuori, ei sillä ikä tunnu missään. Kai sillä voisi talven ajaa hyvinkin kilpaa, sikäli on harmittavaa jäädä pois. Itsellekin on outoa jatkossa selata sarjoja, kun enää ei voi Yerroa ilmoittaa.”

Kaksi kertaa Maarianhaminassa kilpailleelle Yerro Linille jäähyväiskeikka on ensimmäinen pidempi kilpailureissu. Yöpyminen vieraassa paikassa on uusi juttu, sillä se on syntynyt Sulineilla kotona ja asunut ikänsä samassa paikassa.

”Vähän kotipoika se on. Reissussa se on vähän huono syömään ja juomaan, mutta tähän asti on mennyt yllättävän ok. Tulimme lauantaina päivälaivalla ja olimme yötä Journey-tallilla Enköpingissä”, Sulin kertoo.

Örebron startin jälkeen on kotimatkan aika, ja vuoden vaihtuessa Sulin on vanhempiensa ja Yerro Linin kanssa laivalla. Vuosi 2018 ei ole Yerro Linille enää kilpailukausi, mutta pikkuruuna jatkaa eläkepäiviään tutussa kotitallissa.

Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi