Esa Holopainen palaa sairauslomalta kilvanajoon

16.11.2017 - 16:26 | Miika Lähdeniemi Artikkelit Suomi

Esa Holopainen palaa perjantaina Turussa tositoimiin. "Kun on näin kauan pois, menee varmasti vähän aikaa ennen kuin ajettavia taas tulee. Tosi moni on kyllä soittanut ja kysellyt aiemminkin, koska rupean taas ajamaan", Holopainen kertoo. Kuva: Anu Leppänen

Reilut neljä kuukautta kilparadoilta sivussa ollut Esa Holopainen ohjastaa jälleen perjantaina Turussa. Holopaisen mukaan leikattu polvi on kelpo kunnossa, mutta sairasloma on ollut tiukinta taloudellisesti.

Holopainen loukkaantui 11. heinäkuuta Forssan raveissa, kun tamma Iristosin potkaisi Holopaista polveen. Kovan tällin saaneeseen polveen tehtiin heinäkuussa viisi ja puoli tuntia kestänyt leikkaus, jossa korjailtiin kaikkia ristisiteitä. Leikkauksen jälkeen Holopainen joutui kulkemaan pitkään jalka kipsissä.

Viime viikkoina hän on päässyt hiljalleen takaisin töihin eli hevosen ajoon. Perjantaina Turun raveissa Holopainen palaa tositoimiin, kun hän ajaa kahta hevosta: oman tallin Highscore Lucaa ja kolmen voiton putken juossutta Axel Foleyta.

”Hyvillä mielin palaan takaisin, jalka tuntuisi olevan jo aika hyvä”, Esa Holopainen iloitsee.

”Ei se toki missään nimessä normaali ole, siinä menee vielä aika pitkään. Olen kuitenkin kokeillut kotona hevosen ajoa, eikä siinä ollut ongelmaa. Ajaessa pystyn vielä pitämään jalassa tukea, jotta polvi ei pääse nytkähtämään sivuttain. Luita ei mennyt rikki, joku pieni murtuma oli, mutta ristisiteet menivät pahemmin. Takaristiside meni kokonaan poikki, ja sivu- ja eturistisiteitä korjattiin leikkauksessa aika paljon.”

Haaverin sattuessa Holopaisella oli valmennuksessaan viisitoista hevosta, mutta hän joutui laittamaan niistä muutaman pois. Valmennustoimintaa on pyörittänyt sairasloman ajan hänen vaimonsa Taru Holopainen ja vanhempi poikansa Olli-Pekka Holopainen, joiden lisäksi Kari Venäläinen on kengittänyt tallin hevoset.

”Taloudellisesti on ollut tosi tiukkaa”, Holopainen myöntää. ”Jouduttiin laittamaan muutama hevonen pois, ja tällä hetkellä hevosia on kymmenen. On tässä ollut järjestelyä, mutta toivotaan, että homma lähtee nyt taas menemään paremmin.”

Oman valmennustoiminnan ohella Holopainen on ollut vuosikausia kysytty lainakuski: ajettuja startteja on ollut vuodesta 1990 lähtien joka vuosi vähintään 1200 ja joka kausi voittojakin on tullut vähintään sata.

Sairasloma onkin tuonut Holopaiselle myös uutta näkökulmaa perhearkeen, kun hän on joutunut olemaan hektisestä lainaohjastajan ja ravivalmentajan työstä sivussa. Iltaisin on ollut aikaa olla kotona, jossa on vaimon lisäksi perheen nuorimmainen, 12-vuotias Elli. Holopaisen pojat Ville ja Olli-Pekka ovat jo aikuisia.

”Olen nyt nähnyt vähän toiseltakin puolelta tätä hommaa. En ole eläessäni pitänyt tällaista paussia ja toisaalta on ollut kiva olla iltaisin kotona”, Holopainen sanoo.

”Pojat ovat jo aikuisia, mutta kun he olivat pieniä, en nähnyt heitä oikein koskaan. Aamulla kun lähdin talliin, he olivat vielä nukkumassa ja illalla kun palasin raveista, he olivat nukkumassa. Sen tahdin on hoksannut oikeastaan vasta nyt.”

Salamakypärät-kilpailussakin nähty Olli-Pekka Holopainen on ollut apuna isänsä sairasloman ajan. Kuva: Anu Leppänen

Torstaina eli comebackin aattona, Holopainen kävi hakemassa yhden valmennettavansa Viktor Kärpän takaisin kotitalliin. Kaksi vuotta sitten Oulu Expressin voittanut kuusivuotias oli Holopaisen sairasloman ajan Tapani Hiltusen treenissä.

”Tapani on ajellut sillä reellä pohjakuntoa, ja pikkuhiljaa ruvetaan ajamaan hiittiä. Viktor Kärpälle tästä tuli välivuosi ja joka tapauksessa joudutaan ensin ajamaan koelähtö, kun paussista tuli niin pitkä”, Holopainen sanoo viimeksi lokakuussa 2016 juosseesta oriista.

Turun perjantain kahdesta ajokista Highscore Luca on siis Holopaisen oma valmennettava. Se juoksee kolmivuotiaiden oriiden ja ruunien Kasvattajakruunu-välierässä, mutta valmentaja suuntaa enemmän katseitaan jo ensi vuoteen.

”Highshore Lucassa on tosi paljon hyvää, mutta se on vielä keskentekoinen”, Holopainen painottaa. ”Se kasvoikin loppukesästä tosi monta senttiä. Kun sillä saa ensi talven treenata kunnolla, odotan nelivuotiskaudesta tosi paljon. Turussa on vielä aika kova lähtö ja paikkakin on ulkona.”

Toinen ajokki, Turun troikkalähdössä kilpaileva Axel Foley on Holopaiselle tuttu ajokki. Aiemmin se sijoittui usein kärjen tuntumaan olematta hanakka voittamaan, mutta viimeisessä kolmessa startissa se on ottanut kolme peräkkäistä T65-voittoa.

”Axel Foley on mukava hevonen ja tehnyt tosi kauan hyviä juoksuja, mutta aiemmin sille oli voittaminen vaikeata. Viime aikoina se on mennyt hienosti ja toivotaan, että sama jatkuu.”

Raveista ja hevosten edesottamuksista Holopaisella on hyvä näkemys, sillä sairaslomalla on ollut aikaa seurata kisoja kotikatsomosta.

”Yhden kuukauden kun oli koko jalka kipsissä eikä pystynyt mitään tekemään, katselin illat raveja ja oikeastaan iltapäivätkin, kun ei muutakaan voinut tehdä”, Holopainen naurahtaa.

Turun ravien jälkeen Holopainen ajaa lauantaina Killerin T76-raveissa kahta hevosta, ja ensi keskiviikkona Vermossa Joivausta T65-lähdössä. Maanantaina mies menee myös kontrollitarkastukseen.

”Siinä vaiheessa on ajettu muutama startti ja näkee vähän, mikä tilanne on. Kirurgi tarkastaa muutenkin polven. Hänen mukaansa toipuminen on mennyt paremmassa aikataulussa kuin hän alkuun oletti. Itse pelkäsin, tuleeko siitä jalkaa enää ollenkaan, mutta lääkärit tekivät huipputyötä.”

Sairasloman takia Holopaisella on tältä vuodelta ”vain” 689 ajettua starttia, joista 65 voittoa. Kuva: Anu Leppänen
Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi