Finlandia-ajo huipentaa Viikon vieraan kevään

30.4.2019 - 12:32 | Jari-Pekka Rättyä Artikkelit Suomi

Annaleena Peippo, Timo Hulkkonen, Iikka Nurmonen ja Next Direction odottavat mielenkiinnolla lauantain Finlandia-ajoa. Kuvat: Anu Leppänen

”Aika vähän näissä lähdöissä on kotitallissa syntyneitä omia valmennettavia, joten jo mukanaolokin on kova juttu”, ensi kertaa Finlandiaan valmistautuva Timo Hulkkonen myhäilee.

Alun perin Finlandia-ajo ei ollut Next Directionin kevään ohjelmassa.

”Mieluummin olisimme ajaneet Seinäjoki-Racen täydellä matkalla, ja mielestäni annettiin siihen ihan asialliset näytötkin niiltä lähtöpaikoilta, mitä ensimmäisiin startteihin saatiin. Mutta kun sinne ei päästy ja tänne tuli kutsu, niin ajetaan nyt Finlandiassa maili”, Timo Hulkkonen sanoo.

”Pidän Next Directionia vielä nuorena hevosena, ja mieluusti ajaisimme sillä toistaiseksi pikkuisen pidempiä matkoja. Mutta hyvällä fiiliksellä lähdetään matkaan mailillekin, kun saatiin vielä ykkösrata.”

”Lähtöpaikat ratkaisee näissä lähdöissä paljon, eikä vastassa on minun mielestä muita sellaisia hevosia kuin Readly Express, jotka eivät olisi lyötävissä. Hyvää sijoitusta lähdetään hakemaan”, Hulkkonen lupaa.

 

Hyvältä Next Direction näytti tähän aikaan jo vuosi sitten. Se oli neljäs Seinäjoki-Racessa ja voitti Oulun Number Onen, mutta sitten…

”Se sai Oulun jälkeen jonkun viruksen, ja Suur-Hollola-ajon karsinta olisi pitänyt jättää ajamatta. Yksi arvo oli verikokeissa pielessä ja eläinlääkärin mielestä sen ei pitänyt haitata kilpailemista, päätettiin yrittää, mutta se oli virhe. Koko vuosi oli siinä, mutta onneksi ruuna näyttää tulleen nyt takaisin”, Hulkkonen kertoo.

Kauden päätähtäin on taas Suur-Hollola-ajossa ja toiveet korkealla, kunhan hevonen pysyy terveenä.

”Tallin hevosista Look Complete ei ollut oma itsensä viime sunnuntaina Kuopiossa vaan antoi periksi jo puolentoista kierroksen jälkeen ja palautuikin huonosti. Siltä pitää katsoa verikokeet.”

”Muut hevoset olivat onneksi normaaleja, Surpise Lily Nuorten Sarjassa ja Surprise Sun kokeessa. Surprise Lily meni ennätyksensä 17,2 ja oli takamatkalta toinen”, Hulkkonen kertoo.

Timo Hulkkosen Jalohepo Oy palkittiin Vuoden kasvattajana 2017.

 

Vuoden kasvattajana 2017 palkittu Hulkkosen Jalohepo Oy satsaa edelleen kasvatukseen. Vuosikkaita varsoja on neljä, kaksi oria ja kaksi tammaa. Tänä vuonna syntyy yksi varsa ja siemennetään kaikki neljä siitostammaa.

”Tarkoitus on kasvattaa varsoja myyntiin, kaikkia ei ole mahdollista pitää itse. Tilat on kuitenkin rajalliset”, Hulkkonen perustelee.

Hänen kasvateistaan monet ovat kimppahevosia, niin myös Next Direction ja toissa vuonna Par Hoppingista kantavana ostettu jenkkitamma Tail of Night. Vuosikkaista tammoistakin on jo tehty kimppavarsoja, oriit ovat vielä omassa omistuksessa.

Isäoriina hän uskoo kovasti omaan Surprise Lordiin, jolla siementää tänäkin kesänä kaksi tammaa, mutta yleisillä markkinoilla se ei ole lyönyt itseään läpi.

”Yritin tarjota sitä vuosi sitten muutamalle oriasemalle, mutta niillä oli omia oriita, joista jää tietysti parempi tuotto. Eikä Suomessa syntynyt ori muutenkaan kiinnostanut. Sellaisella pitäisi olla joku ammatti-ihminen promoajana kuten Jontte Boylla”, Hulkkonen näkee.

”Näytöt olisi olleet minusta riittävät, ennätys 09,7 ja melkein puoli miljoonaa rahaa Suomen lähdöistä, ja varsatkin näyttää hienoilta. Mutta katsotaan miten nämä omat menee. Jos ei niistä ole kilpahevosiksi, niin ei oria loppuun asti pidetä.”

 

Liike-elämässä suurimmat kannuksensa saavuttanut Timo Hulkkonen katsoo raviurheilua ulkopuolisin, kriittisin silmin. Kovin syvällisesti hän ei ole halunnut ongelmakohtia julkisesti ruotia, mutta suostuu kysyttäessä nostamaan muutaman asian esille.

”Mitään muutosta ei ainakaan ole sinä aikana tapahtunut, minkä minä olen mukana ollut”, hän aloittaa.

”Nyt on tietysti hienoa, että on alettu miettiä tulevaisuutta. Taaksepäinkin katsomalla voi oppia jotain, mutta yrityselämässä tulevaisuuteen katsominen on ollut kaiken lähtökohta aina.”

”Tekemisestä puuttuu kautta linjan laatua. Laadukkaampi tekeminen saattaisi saada lajin kiinnostamaan laajempiakin piirejä”, Hulkkonen uskoo.

”Markkinoinnissakin ollaan tyytyväisiä, kun tavoitetaan lajin harrastajat. Kaikissa muissa lajeissa koitetaan katsomoihin saada nimenomaan muuta väkeä.”

Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi