Huteja ja osumia kaviourilta: 08,9 ja Herttua on kuningas

11.3.2019 - 14:29 | Riku Niittynen Artikkelit

Graceful Swamp aloittaa kautensa Derbyn Talvisuosikista keskiviikkona. Kuvat: Anu Leppänen

Tällä viikolla kotimaiset huippuravit ajetaan Vermossa ja Teivossa. Puheenaiheet ovat vähemmän kiistanalaisia kuin monesti.

Päivitetty 11.3.2019 klo 18.18: lisätty suomalaisia kiinnostavan Aubrion du Gersin kauden avaus perjantaille.

Enemmän siis osumia, kuin huteja, mutta kerrotaan ensin, mitä on luvassa tällä alkaneella viikolla ja käydään läpi sen jälkeen, mitä viime viikko vei mennessään. Ainakaan ei ollut huolenaihetta siitä, ettei Suomen ravikunnia olisi näkynyt ja toisaalta kotimaan ravihallitsija Costello on nyt jo alkukaudesta lähtien kuningas. Toki Turun ravien peruminen oli iso harmi, mutta siinä kukaan tuskin teki mitään väärin.

Tällaiselta näyttää alkava viikko 11 kaviourilla:

  • Maanantai 10.3. Magic Monday ja jackpot Vermossa ja Rovaniemellä – Suomen karttaa hyvin peitettynä!
  • Tiistai on usein Teivon ravien päivä – niin nytkin, vaikka Teivossa on tällä viikolla siis kahdet kisat.
  • Keskiviikko taas tarkoittaa Vermoa, missä jännintä on tottakai voittokone Graceful Swampin kauden avaus Derbyn Talvisuosikissa.
  • Torstaina mennään Kouvolan raveihin.
  • Perjantaina lounasravit ajetaan Kaustisella ja Jyväskylän Killerjärvellä on puolestaan naisten ilta. Caenissa Ranskassa Kymi GP -voittaja ja kouvolalaisia sekä Vermoa edelleen kiinnostava ruuna Aubrion du Gers aloittaa kautensa ja antaa näyttöjä suurkilpailujärjestäjille. Rattailla valmentaja Jean Michel Baziré.
  • Lauantaina Teivossa mennään 75-herkun kanssa, ja avoimen lähdön Lexus Dream ja Edward Ale ovat kaksi päivän mielenkiintoisista nimistä. Mantorpin Ruotsin 75:n avauskohde kertoo jotain tämän päivän trendeistä: Katja Melkon tallin Herrera Boko ja Hannu Korven Grainfield Aiden ovat pelihevosia naapurin klass 1:ssä – toiseksi matalimmassa 75-divisioonassa.
  • Sunnuntain ajot ravataan Torniossa ja Mikkelissä.

Kulunut viikko tarjosi elämyksiä ja tosiaan pettymyksen Turun perjantain peruuntumisen myötä. Parasta viikolla 10 olivat seuraavat asiat:

  1. Readly Expressin 08,9 oli melkoinen show pyhänä Rivieralla. Ori sivusi rataennätystä, ja Operaatio Elitloppet tuntuu jännältä – uranhan on ilmoitettu päättyvän toukokuun lopun Solvallan vauhtijuhlaan. Huomattavaa rajussa tuloksessa oli vielä, että harvoin tällaisia lukuja tehdään juoksematta montaakaan metriä sisärataa. Suomalaisittain kiinnostavaa Timo Nurmoksen valmennettavan jatkossa on tietysti vielä, kuuluisiko esimerkiksi Vermon Finlandia-ajo jäljellä olevaan starttiohjelmaan ja jos Björn Goop ei ajaisi kaikkia tulevia startteja, palaisiko Jorma Kontio, joka on ajanut oriin voitoista leijonanosan, kärryille?
  2. Costello häikäisi kilpaa auringon kanssa Joensuussakin, ja siinä on suomalaisille ravifaneille kansan hevonen. Kiitos kuuluu tietysti hevoselle, mutta myös valmentajalle Ville Herttualle ja koko perheelleen ravikuninkaan taustalla. Herttuan asenne on vertaansa vailla. ”Lähdettiin Joensuuhun, kun kysyivät, vaikka starttivälistä tuli vähän lyhyt.” Kaikkia maailman startteja ei tietenkään voi ajaa, ja Herttua onkin matsannut kultakimpalettaan tarkasti, mutta hän myös haluaa näyttää hienoa hevostaan mahdollisimman monille. ”Ei ole montaa maakuntarataa enää käymättä.” Todellinen kansan kuningas ja miellyttävää hoviväkeä Herttuan perheessä!
  3. Ruotsalaiset puhdistavat Ranskaa palkintorahoista – suomalaiset ryöstävät puolestaan Ruotsia! Viime viikon suomalaismenestyjistä Katja Melkko ja Hannu Korpi esimerkiksi ovat osoittaneet, että kannattaa lähteä merta edemmäs kalaan. Heidän ”filiaalinsa” Ruotsissa – ja monen muunkin – ovat tuottaneet hienoa satoa. Niin hienoa, että palomies Korpi taitaa jäädä Ruotsiin sammuttelemaan paloja. No, ainakin hän on siellä vielä yhden kuukauden yli suunnitelman ja virkavapaan. Rohkea rokan syö ja juuri kansainvälisyys tekee raveista huippu-urheilua kaikille maille, joissa sitä harrastetaan.
Nähdäänkö nämä tuuletukset vai jotain muuta keskiviikkoiltana Vermossa? Erkki-Pekka Mäkinen!
Costello ja hoviväkeä: Ville, Tommi ja Hanna Herttua sekä Tiia Malinen kuninkaansa ympärillä.
Jaa artikkeli:

Artikkelit