Janne Korpi etenee Moon Bridgellä oikotietä huipulle?

18.10.2019 - 15:22 | Riku Niittynen Artikkelit

Janne Korpi on tuttu näky myös Vermossa, vaikka hän on kiertänyt koko pienen ikänsä lumilautailun maailmancupia, ja toisaalta vaikuttaa tällä hetkellä Tukholman lähellä. Kuvat: Anu Leppänen

Janne Korpi on lopettanut vajaat pari vuotta sitten lumilautailuhuippuna ja rakentaa nyt uraa raviurheilun parissa. Pohjois-Amerikassa dollareita tahkoavaa osaomistamaansa kaksivuotislupausta hän pitää onnenkantamoisena.

Korpihan aloitti yhdessä ”Jaajo” Linnonmaan kanssa Classic Elitloppet -risteilyjen järjestämisen jo ennen aktiiviuransa loppua. Paitsi matkanjärjestäjä, hän on myös aloitteleva ravivalmentaja sekä menestyksekäs hevosenomistaja Amerikan puolella.

Jaajo Linnonmaa ja Janne Korpi suuntaavat taas ensi kesänä kohti Solvallaa.

”Joka päivä tajuaa, että on vasta alkutaipaleella tässä hevoshommassa”, Korpi huokaa.

”Minulla on tosin se onni, että kun kilautan kaverille, se on sitten alan todellinen huippuosaaja, joka isä (Pekka Korpi) tai kummisetä Esa Lahtinen. Heidän kanssaan tulee puhuttua melkein päivittäin. Ja toki omasta urheilu-urasta on se hyöty, että tietää, miten paljon työtä vaatii, että voi päästä huipulle. Vaikka lumilautailu on taitolaji, siinä haetaan myös voimaa ja nopeutta, ja niiden eteen joudutaan tekemään kovasti töitä. Täällä Ruotsissa on oltu nyt vuosi, ja sellainen tunne on, että täällä jatketaan. Kuvio on edelleen hieman auki, mutta meillä on täällä 12 hevosta, kaksi työntekijää plus minä. Tämä pää on nyt ihan minun vastuullani. Jopa niin paljon, että kun Mascate Match oli täällä pari viikkoa ennen kesäkuun täyden matkan E3-finaalia, ja kysyin Pekalta, miten treenataan, hän vastasi: ’aja niin kuin tykkäät.’ Iso työ oli tietysti tehty jo muualla.”

Minä olisin voinut vain pilata, mutta enpähän onnistunut ainakaan siinä.

Viime lauantaina Janne Korpi nousi otsikoihin hevosenomistajana – Amerikan puolella! Korven ja Esa Lahtisen kasvattama ja yhdessä Jussi Hietalahden kanssa omistama Moon Bridge (EL Titan) kruunasi kaksivuotiskautensa myöhään viime lauantai-iltana nappaamalla Ontario Sire Stakesin oriiden ja ruunien superfinaalin Mohawkin radalla nimiinsä. Ori paineli Dexter Dunnin kannustamana sitkeän esityksen jälkeen ajan 12,0 ja tienasi voitosta 112500 Kanadan dollaria. Åke Svanstedt valmentaa. Moon Bridgellä näyttäisi olevan mahdollisuuksia tähdeksi asti.

Moon Bridge voi olla kolmevuotiaana vaikka ikäluokkahuippu, tai niin Åke on ainakin sanonut.

”Se jäi irtopalaleikkauksessa kolmisen kuukautta jälkeen enemmän treenanneista, ja on kuitenkin jo näin hyvä. Muuten jalat ovat tosi hyvät, ja kolmevuotiaskautta on ainakin kiva odottaa. Ostin emän Classic Bellen (Classic Photo) Pekalta (Korpi), kun se oli alkuun tosi lupaava, mutta meno katkesi. Pekka oli sen Harrisburgista ostanut. Siinä mulla oli tuuria, vaikka ei siitä kilpahevosta tullut, kun Lahtisen Esa soitti pian tämän jälkeen, että sehän on huippusukuinen ja suku paranee koko ajan, kun veli Whisky Tax (Revenue) tuli Hambossa kakkoseksi. Sen voisi pitää vaikka siitostammana, lähetä se tänne Kanadaan!”

”Tamman muutkin varsat ovat aloittaneet hyvin, ja tästä varsasta Lahtinen soitti minusta suurin piirtein päivän vanhana, että nyt näyttää siltä, että voitaisiin pitää vaikka itse tämä varsa. Siinä näkee millainen hevossilmä ja kokemus äijällä on. Nyt näyttää, että hyvin tässä kävi, sekä tamman että varsan suhteen, vaikka erilaisia vaiheita on ollut ja hevosenomistamiseen niitä aina tulee. Moon Bridgellä koitetaan vielä Breeders Crownia Mohawkissa (karsinnat ensi yönä, mahdollinen finaali viikon päästä) ja tähdätään sitten ensi kauteen. BC:ssä on vastassa ihan ikäluokan kovimmat.”

Tästä pääset StandardbreadCanadan uutiseen suurvoitosta: voit mm. katsoa lähdön videolta.

Classic Belle oli tyhjä viime vuonna, mutta on nyt taas kantava Tactical Landingista (Muscle Hillin ja ME-tamma Mission Briefin The Hambletonianissa 2018 kakkoseksi sijoittunut poika). Sen vuoden vanha orivarsa Walkonthemoon (Archangel) myytiin Lexingtonissa 20000 dollarilla.

”Siinä kävi ehkä moka. Kaikki sisarukset ovat siis menneet hyvin, ja ori on hienon näköinen, eikä sitä olisi pitänyt kai päästää noin halvalla. Se oli vain kipeä huutokaupan aikaan, eikä ollut edukseen.”

Tästä pääset varsan huutokauppasivuun, josta näet myös Clssic Bellen varsojen numerot – tosin Moon Bridgen suurvoitto puuttuu.

”Eihän sitä ikinä tiedä, mitä sitä myöhemmin rupeaa tekemään, mutta nyt on siis sellainen fiilis, että tätä hevosten treenaamisesta koitetaan ihan tosissaan saada ura ja menestystä. Tunne on myös se, että Ruotsi on ihan oikea paikka tehdä tätä, ja mielellään aika lähellä Solvallaa, jossa on parhaat kilpailut. Ruotsalaisilla on paremman sukuiset hevosetkin, mutta minusta ruotsalaisille hävitään melkein enemmän valmennusolosuhteissa. On Suomessakin joitakin hyviä treenipaikkoja, mutta niitä pitäisi olla enemmän.”

Ajomies vai ei? Se ratkeaa lähitulevaisuudessa.

Entä kasvatus?

”Se on tosi tärkeää tietenkin, mutta Suomessa satsataan sukuihin ja olosuhteisiin jo parhaimmillaan hyvin. Uskon että hyviä aihioita ravureiksi syntyy jo ihan omankin perheen kasvatustoiminnasta. Qvidjan kartanossa (Ilkka Herlinin ja Pekka Korven yhteishanke) on kasvamassa tosi mielenkiintoisen sukuisia varsoja hyvissä olosuhteissa. Tulevaisuuteen on pakko uskoa, kun tähän on ruvettu.”

Tästä pääset Janne Korven valmennuslistaan. Talli ja lisenssi on isänsä Pekan nimissä.

Jaa artikkeli:

Artikkelit