Kentuckyn hevoskeskittymän salaisuus? ”Sää, liitukivi, vähän ötököitä, erikoisammattilaiset”

19.10.2019 - 15:30 | Kaijaleena Runsten Artikkelit Suomi Ulkomaat

Horisontin laajentaminen eli se, ettei jää paikalleen, on Steve ja Cindy Stewartin yrittämisen ohjenuora. "Me amerikkalaiset olemme varmaan siinä heikoimpia. Suuri koko tekee sokeaksi", Steve tuumaa. Kuva: Esko Jämsä

Kentuckyn keskiosiin on keskittynyt huomattava määrä niin laukka- kuin ravureiden ja peitsareiden kasvatusta. Steve ja Cindy Stewart valitsivat jälkimmäisen tarkoituksella.

Kun puhutaan kilpahevosten kasvatuksesta Yhdysvalloissa, puhe kääntyy aina Kentuckyn suotuisiin olosuhteisiin. Näin on maineikkaan Hunterton Farms -siittolan yrittäjän Steve Stewartin mukaan ollut pitkälti toistasataa vuotta.

”Meillä on parhaat laitumet ja ne kasvavat luontaisesti hyvin. Verrattuna itärannikon hevosalueisiin nurmemme ovat tutkitusti rehevämpiä ja parempia ravitsemukseltaan”, maataloutta ja kotieläintieteitä aikanaan opiskellut Stewart toteaa.

Keskiosien 11 piirikunnan alueen maaperä on liitukivikalliota. Varsat saavat jo tamman kohdussa osansa liidusta eli kalkista. Niistä kehittyy luustoltaan vahvoja.

Toinen on ilmasto. Steve Stewart vertaa sen olevan talvella lähes yhtä kylmä kuin Suomen, mutta muutoin lähempänä Espanjaa.

Maaperän hyvä puoli on myös, että sateilla vesi imeytyy nopeasti eikä jää lillumaan pintaan. ”Silti se pitää vettä hyvin. Vaikka on kuivaa niin kuin tänäkin syksynä on ollut, kosteutta riittää ja nurmi nousee kuivankin jakson jälkeen nopeasti”, Cindy Stewart kuvaa.

Pakkanen tappaa maaperästä tuholaisia ja on hyvästä myös hevosten vastustuskyvyn kannalta. Kuiva lämmin ilmasto takaa sen, ettei ötökkäongelma ole lainkaan samanlainen kuin muualla Yhdysvaltain itä- ja eteläosissa, joiden ilmasto on kosteampaa.

”Hyönteisten vähyys on todella iso plussa hevosten hyvinvoinnin kannalta. Kun toimimme 1990-luvulla New Jerseyssä, tammoilla piti käyttää aina verkkoja. Silti ötökät menivat silmiin, utareisiin, kaikkialle…”, Steve kertoo.

 

Hyvää on myös se, ettei maan hinta ole kivunnut pilviin, sanoo Cindy Stewart. Kentuckyn keskiosat ovat Appalakien vuoriston länsirinteitä, mistä syystä ne eivät ole amerikkalaisittain viljavinta maataloustuotannon aluetta.

Kun hevostaloutta on vuosikymmenien saatossa keskittynyt alueelle, niiden ympärille on syntynyt osaamiskeskittymä.

”Sen ansiosta meillä on hyvä järjestelmä. Rehufirmat, eläinlääkärit, kengityssepät, kaikki muutkin palvelut. Esimerkiksi yksi eläinlääkäri on Lexingtonissa erikoistunut vain hevosten silmäsairauksiin”, Steve Stewart kertoo.

 

Steve Stewart on kotoisin Lexingtonin läheltä. Vaimonsa hän kohtasi Kentuckyn yliopistossa. Pariskunta päätti jo opiskeluaikana erikoistua tarjoamaan siitostammojen pitoa ja varsotuspalveluja, mikä oli siihen aikaan 1980-luvulla uusi toimintamalli.

Miksi ette ryhtyneet kasvattamaan laukkahevosia? Niissähän todella isot rahat pyörivät?

”Tätä on meiltä kysytty tosi usein. Toki olisimme voineet valita laukkahevoset, kun niihin erikoistuneita ihmisiä löytyi paljon kotiseudultani”, Steve vastaa.

Pariskunnan tärkein neuvonantaja oli nyt edesmennyt Joe Taylor. Hänen taustansa oli täysveristen kasvatuksessa ja valmennuksessa, mihin myös hänen poikansa ryhtyivät menestyksekkäästi. Taylormade on yksi suurimmista laukkahevosten agentuureista, joka teki viime vuonna myös joitain kauppoja kaviouramarkkinoilla.

”Meille ”standardbred” on aina ollut mieleisin, monesta syystä”, Stewartin pariskunta sanoo.

Amerikkalaiset ravurit ja peitsarit kulkevat siis molemmat rotuna nimellä standardbred. Hunterton Farms kasvattaa molempia menestyksellä. Tilan tunnetuimpia kasvatteja ovat muun muassa Hambletonian-voittajat Forbridden Trade (2019) ja Trixton (2014). Trixtonin emä Emilie Cas El on yksi niistä osin suomalaisomisteisista siitostammoista, joita on vaikuttanut Hunterton farmsilla.

”Ne ovat älykkäitä, kilttejä ja pitävät ihmisistä”, aloittaa Cindy.

”Hevosten lisäksi niitä omistavat ihmiset ovat yleisesti ottaen mutkattomampia. Tämä on enemmän perheyrittäjyyttä”, jatkaa miehensä. ”Ja sen neuvon Joe antoi jo minun vanhemmilleni, kun he aloittivat muulta alalta tulleina hevosharrastusta.”

Cindy Stewart sanoo toimintakulttuurin erilaisuuden heijastuvan paitsi ravikilpailuihin ja valmennukseen myös kasvatukseen ja huutokauppoihin. ”Ihmisen sanaan voi luottaa ja kätelty kauppa pitää.”

Lue MT:n isosta haastattelusta siitä, mitä Stewartit ajattelevat hevoskasvatuksesta:

Hevoskasvatus rakentuu kumppanuuden varaan

Mihin perustuu Stewartien ja Suomen erityinen suhde?

Molemmat uutiset ovat maksumuurin takana. Ne pääsee lukemaan kirjautumalla kahden viikon maksuttomalle koejaksolle.

Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi Ulkomaat