Kirja-arvostelu: Hyvä lisä ravikirjallisuuteen

27.7.2018 - 17:35 | Ville Toivonen Artikkelit Suomi

Tapio Perttunen, 62, ohjastaa kuin elämänsä keväässä. Kuva: Anu Leppänen

Ravilegenda Tapsa Perttusen tarina ei ole kirjana täydellinen, mutta se on ilman muuta ansainnut paikkansa raviurheilun ystävien käsissä.

Tapio Perttusesta kirjan tekeminen ei ole kaikkein helpoimpia tehtäviä. Ei siksi, etteikö Tapsa kirjaa ansaitsisi ja tarinaa riittäisi, vaan sen takia, että hänen tapsamaisuutensa on monelta osin hankalasti auki kirjoitettavaa. Tapsamaisuus on jonkinlainen henkinen tila tai elämänasenne. Tapsamaisuus on vaikka joukko loogisuudessaan aukottomia, mutta samaan aikaan täysin järjettömiä päättelyketjuja.

Toimittajat Erkki Hujanen ja Simo Kattilakoski tarttuivat haasteeseen Ravilegenda Tapsa Perttusen tarina -kirjassa, joka julkaistaan Rovaniemen Kuninkuusraveissa. Miten tehtävässä sitten onnistuttiin?

Vähintään kohtuullisesti. Kirja on ravi-ihmiselle helppolukuinen ja vähänkään asioiden taustoista kiinnostunut kahlaa sen läpi parilla istumalla. Perttusen suvun ja lappilaisen raviurheilun vaiheet käydään läpi vähintään riittävän seikkaperäisesti, ja Tapsan mukana kuljetaan nykyaikaan asti. Anekdootteja matkan varrelta riittää mukavasti, kunhan päähenkilön varsinaisiin vaiheisiin asti ehditään.

Pääroolissa on tietysti Tapsan ura, jonka edessä moni saa nostaa hattuaan. Kirjassa olisi mielellään kuullut enemmänkin Tapsan omaa ääntä, kun nyt asioita viedään pitkälti muiden kertoman varassa.

Ansiokasta kirjassa on, että Tapsaa ei esitellä siinä minään yli-ihmisenä vaan inhimillisenä toimijana heikkouksineen: todetaan miehen olevan ”vähän sellainen holhottava”, ja esimerkiksi Tapsan liikennerikkomusten uskomaton historia tulee kirjassa esille.

Kirjan kuvitus on laajaa, ja varsinkin arkistokuvat ovat mielenkiintoisia. Tuoreempi kuvitus taas ei kaikilta osin ole erityisen laadukasta, ja osa siitä olisikin helposti ollut korvattavissa paremmalla materiaalilla. Kirjan kieliasu on sujuva, joskin yksi lisäkierros oikolukua olisi ehkä voinut karsia pois ainakin Tapani Kraftin ja Mas Aristocratin nimien toistuvat väärin kirjoittamiset.

Ravilegenda Tapsa Perttusen tarina ei ole kirjana täydellinen, mutta se on ilman muuta ansainnut paikkansa raviurheilun ystävien käsissä. Vakavasti otettavaa ravikirjallisuutta ei viime vuosina ole juuri julkaistu, ja vaikka Tapio Perttunen ei ole aiheena kaikkein ilmeisin, on ilahduttavaa, että hänen komea tarinansa on paketoitu arvoisellaan tavalla.
Erkki Hujanen ja Simo Kattilakoski: Ravilegenda Tapsa Perttusen tarina. 192 sivua, sidottu. Kustantaja Docendo.

Simo Kattilakoski, Tapsan lapset Sara, Antti ja Suvi Perttunen, Eero Perttunen, Tapio Perttunen ja Erkki Hujanen kirjan julkistustilaisuudessa perjantaina Rovaniemellä. Kuva: Anu Leppänen

 

Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi