Kökkä voimissaan Härmässä – PowerParkin radalla kisaavat sekä ravurit että ratsut

23.6.2019 - 9:00 | Kaijaleena Runsten Artikkelit

PowerParkin juhannusraveissa järjestettiin sekä aattona että juhannuspäivänä ravien välissä lapsille keppihevoslähtö Nordic King -osallistujien näköishevosilla. Kuva: Elina Paavola

Nordic King -juhannusravien keppihevosten huutokauppa tuotti vähävaraisille lapsille yli 3 600 euroa.  Ravien lomassa keppareilla juostiin myös kisaa.

PowerParkin hevospuistossa järjestetään paitsi kansainväliset Nordic King -ravit myös kahdet kansalliset ratsastuskilpailut. Kökkävoimaa eli talkootyötä siis tarvitaan pitkin kesää.

Vuonna 1932 perustetun Härmän Seudun Hevosystäväin yhdistyksen puheenjohtaja Erkki Linna myöntää, että ravirata ja sen keskelle valmistunut ratsastuskenttä ovat vireyttäneet hevosharrastusta.

”Kun aiemmin yhdistysten kokoukseen tuli 10-20 ihmistä, jo ensimmäiseen Nordic Kingin jälkeen kokous veti noin 40 henkeä”, hän kuvaa.

Aiemmin yhdistys vastasi yksien totoravien järjestämisestä. Nykyisin ravipäiviä on moninkertainen määrä. Niistä vain yhdet ajetaan vanhalla radalla, muut PowerParkin kolme vuotta sitten käyttöön otetulla uralla.

Etenkin kolmipäiväinen Nordic King vaatii useiden kymmenien talkooväen. Osa totomyyjistä tulee Seinäjoen radalta.

Tiivis yhteistyö Pekka Lillbackan Powerco Oy:n ja yhdistyksen välillä näkyy myös toisin päin niin, että hevosväki toimii kökkävoimana PowerParkin Truck show -kisoissa elokuussa.

 

Erkki Linna tuumaa, että nuoret eivät innostu ”kökästä” samaan tapaan kuin vanhemmat sukupolvet.

”Mutta vielä on hommissa onnistuttu”, hän toteaa.

Paljon myönteisemmän kuvan Härmän seudun talkoo-osaamisesta antaa TJ Tapahtumajärjestäjät Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Virrankoski.

Yritys järjestää vuosittain kaksi PowerPark Horse Show -ratsastuskisaa Härmässä ja Ypäjällä yhden Hevosopisto Horse Show`n.

”Täällä ollaan tottuneita järjestämään tapahtumia. Kun olemme nyt kolmatta vuotta järjestämässä täällä kisoja, tiedetään, kuinka toimia. Kun tekemisessä on sama päämäärä, se helpottaa”, hän kuvaa.

Kiitoksensa Virrankoski osoittaa niin Lillbackalle kuin Härmän Seudun Hevosystäväin yhdistykselle.

”Talkoohenki on täällä ihan omaa luokkaansa, kun mukana on usein koko perhe, lapset, vanhemmat ja isovanhemmat. Se on luontevaa ja sujuvaa”, Virrankoski katsoo.

PowerParkissa puitteet ovat riittävät kansainvälisenkin tason kisoille. Siitä pitävät huolena radan tallirakennus pesukarsinoineen ja valjastuskatoksineen sekä vajaan kilometrin mittainen verryttelylenkki, jonka pinta on kivituhkattu.

Tallialueen kaksikerroksinen rakennus tarjoaa tarvittavat tilat kanslialle ja ravintolalle.

 

Tänä vuonna ratsastuskisoja on kaksi: toukokuussa ja heinä-elokuun vaihteessa.

PowerParkin ratsastuskenttä on Pohjoismaiden suurin kuitupohjainen kenttä, Virrankoski kehuu.

Pohja on saanut kiitosta kimmoisuudestaan sekä este- että kouluratsastajilta. Esteissä se näkyy niin, että normaalin viiden laukan sijaan moni ratsukko menee välin neljällä. Koulupuolellakin ratojen kokonaisajat ovat Virrankosken saamien kommenttien mukaan selvästi lyhyempiä kuin keskimäärin.

Äitienpäivän viikonloppuna tuli myös todennettua ratsastuskentän laatu säitä vastaan. Koko sunnuntain vastaisen yön satoi. Vettä tuli yhteensä lähes 60 milliä.

”Aamulla ensimmäinen startti myöhästyi tunnilla, kun meiltä meni aikaa saada esteet uudelleen pystyyn. Kentän puolesta olisi voitu aloittaa ihan ajallaan. Märkyys ei haitannut mitenkään”, Virrankoski kertaa.

Lauri Hyvönen veti lauantaina huutokaupan, jossa myytiin hyväntekeväisyyteen Nordic Kingin osallistujien näköiskeppihevoset.

 

Nuoriin panostetaan Härmän radalla.

Hevosystäväin yhdistyksen nuorisovastaava Suvi Mäkinen pyöritti ravien aikana Varsahakaa, jossa oli lapsille keppihevosrata, polkuautoilua ja pomppulinna.

”Pekka Lillbacka hankki tälle kesälle hiekkalaatikon, kun hoksasimme, että kaikkein pienimmille on hyvä olla oma paikka”, Mäkinen kertoo hyvillään.

Marjo Mäki ja Heli Penttilä valmistivat aiempien vuosien tavoin Nordic Kingin kaikista 12 osallistujasta keppihevoset. Niillä kisattiin niin perjantaina kuin lauantaina ravilähtöjen lomassa omat lähdöt, joissa esittelyt veti Vieskeriksi nimetty keppari.

Keppihevoset kaupattiin lauantaina vähäosaisten nuorten hyväksi.

Huutokaupan kallein huuto saatiinkin tämän viikon synttärisankarista. Viesker-keppari huudettiin 550 euron hintaan.

Hyväntekeväisyyspotti oli yhteensä 3 675 euroa.

Huutokaupassa nähtiin myös hauska kilvanhuuto. Myöhemmin Nordic Kingin voittaneen norjalaisen Odd Herakles -oriin omistaja Odd Paulsen halusi oriinsa näköiskeppihevosen tuliaisiksi tyttärensä lapsille.

Pekka Lillbacka toimi Paulsenille huutajana. Lopulta mies sai 250 eurolla haluamansa.

”Perheeseen jäi”, Paulsen naureskeli päälähdön tiedotustilaisuudessa myöhemmin.

Kilpahuutaja oli ollut hänen tyttärensä, joka osallistui huutoon yleisöjoukon toiselta laidalta.

 

Odd Herakles voitti Nordic Kingin., ja Odd Paulsen ”voitti” huutokisassa oriinsa näköiskeppihevosen.
Jaa artikkeli:

Artikkelit