Kosmetiikkayrittäjästä karjatilalliseksi

3.1.2018 - 14:01 | Miika Lähdeniemi Artikkelit

Pasi Haapasaari ja Tarja Neuvonen ovat eläneet unohtumattomia hetkiä Tee Wee Paronin kanssa. Kuva: Anu Leppänen

Seitsemän peräkkäistä voittoa ravanneen Tee Wee Paronin eli ”Elmerin” takaa löytyy pariskunta, joista toinen teki mielenkiintoisen alanvaihdoksen ja toinen opetteli hevosurheilun alkeet synttärilahjansa myötä.

Viime lauantaina Jokimaalla jo seitsemännen peräkkäisen voittonsa T76-finaalissa ravanneen Tee Wee Paronin taustajoukot ovat nykyään joutsalaiset Pasi Haapasaari ja Tarja Neuvonen. Heidän ja Paronin yhteinen tarina on mielenkiintoinen yhdistelmä synttärilahjaa, alanvaihtoa ja täydellistä hurahtamista hevosiin.

Tarja Neuvonen oli ollut pitkään kosmetiikka-alan yrittäjä Pieksämäellä ja pitänyt kymmenen vuoden tauon hevosista, kunnes hänen ja Pasi Haapasaaren tiet kohtasivat seitsemän vuotta sitten. Hevoskipinä syttyi molemmilla: Tarja palasi hevosten pariin ja Pasista, täydellisestä hevosnovisiisista, kehittyi täysiverinen ravi-intoilija.

Kehitystä vauhditti Tarjan keksimä syntymäpäivälahja. Neuvonen nimittäin hankki tuoreelle kumppanilleen synttärilahjaksi hevosen. Omaa lehmää oli luonnollisesti ojassa sen verran, että pitihän uuteen maaseutukotiin saada nelijalkainen asukki.

”Pasi ei ollut ikinä ollut hevosten kanssa tekemisissä”, Neuvonen pohjustaa.

”Ostin hänelle synttärilahjaksi sellaisen suokkiruunan, joka oli entinen kilpahevonen ja sellainen varma tapaus. Tottahan maalle muuttaessa piti saada hevonen. Pasin silmät oli sidottu kiinni ja kun avasin ne, edessä seisoi hevonen rusetti kaulassa ja siinä luki onnea rakas.”

Aiemmin Haapasaari oli hädin tuskin koskenut hevoseen, mutta lahjahevosen suuhun ei tunnetusti ole katsomista. Alkoi opettelu alkeista lähtien, ja jonkin ajan päästä kokeiltiin jo kilvanajoa.

”Mentiin sen hevosen kanssa paikallisraveihin Joutsaan ja se oli toinen, hävisi muutamalla sentillä. Silloin viimeistään iski kipinä”, Neuvonen hymyilee.

”Kahden hevosen tallista rakennettiin sitten viiden hevosen talli ja Pasikin innostui oikein tosissaan. En ole nähnyt kenenkään ihmisen oppivan niin nopeasti. Hän ei ollut koskenutkaan hevosiin aiemmin, mutta opetteli ajamaan ja kengittämään.”

Pasi Haapasaari opetteli noin seitsemän vuotta sitten hevosurheilun alkeista lähtien. Tee Wee Paroni on tuonut Haapasaaren ja vakio-ohjastaja Harri Kotilaisen voittajakehään jo seitsemän kertaa peräkkäin. Kuva: Anu Leppänen

Parin epäonnistuneemman hankinnan jälkeen pariskunta osui kultasuoneen. Kesällä 2016 he nimittäin hankkivat Tee Wee Paronin, jota Neuvosen serkku Harri Kotilainen vinkkasi ostettavaksi Otto Salojensaarelta. Kotilaisesta tuli myös hevosen vakio-ohjastaja.

Tee Wee Paroni meni asiallisesti jo kaudella 2016, mutta todellinen nousukiito alkoi loppuvuodesta 2017. Lokakuussa palatessaan kymmenen kuukauden tauolta ruuna pilasi vielä pelinsä laukkaan, mutta lokakuun jälkeen Tee Wee Paroni ei ole hävinnyt ravilähtöä. Viime lauantaina Jokimaalla se juoksi jo seitsemännen peräkkäisen voittonsa, ja sinetöi päättyneen vuoden voittosummakseen 33 400 euroa.

Hurjan nousun sarjoissa on pohjustanut ainakin tarkka huolenpito. Valmennuksesta vastaa Pasi Haapasaari, mutta päivittäistä hoitamista tehdään yhdessä.

”Pasilla ja Paronilla on sellainen oma side. Paroni vaatii päivittäin, että sitä hoidetaan, laittaa esimerkiksi päänsä Pasin olkapäälle. Ehkä se ei ole aiemmin saanut sellaista huomiota. Meillä taas on pieni talli, säännöllinen rytmi ja Elmerillä on hyvät tallikaverit. Kaikki se vaikuttaa hevosen hyvinvointiin”, Neuvonen luettelee.

Seitsemän voiton putken kasannut Tee Wee Paroni taitaa itsekin tietää olevansa tavallista parempi ravuri.

”Se tietää olevansa tallin kingi. Meillä on kolme tammaa ja Paronin tehtävä on huolehtia niistä tammoista. Ego on noussut aika lailla ja varsinkin tarhakaveri Leijan Loimun kanssa ovat kiinni toisissaan, Leija on Paronin rakastettu.”

”Paroni on ruvennut juttelemaan tämän vuoden alusta asti. Kiinnitän hevosissa paljon huomiota niiden eleisiin ja käyttäytymiseen, koska siitä monesti huomaa, jos joku on vähänkin vialla. Elmeri on tullut rennommaksi ja varmemmaksi, se nauttii olostaan ja on tyytyväinen itseensä”, Neuvonen valaisee.

Viime lauantaina Tee Wee Paroni voitti T76-finaalin Jokimaalla. Kuva: Anu Leppänen

Syksyllä pariskunta joutui uuden tilanteen eteen ikävän haaverin myötä. Käsikäyttöisestä kuorma-auton lastaussillasta petti lukitus, ja se rojahti suoraan Haapasaaren päälle. Rytäkässä Haapasaarelta murtui kaksi niskanikamaa, mutta pahempaankin oli aineksia.

”Oltiin juuri tultu Joutsan raveista ja olin laittamassa tallin ovea kiinni. Pasi sanoi, että hänpä laittaa tuon sillan ylös kun vettä satoi kauheasti. Lukitus petti ja silta pamahti hänen päälleen. Säikähdin ihan hirveästi, että Pasi halvaantuu tai jotain”, Neuvonen muistelee.

”Soitin ambulanssin ja siskolleni, joka on leikkaussalissa töissä. Pasi oli kaksi päivää sairaalassa ja siinä kerkesi paljon miettiä asioita. Kaulatukea joutui pitämään jonkin aikaa, eikä saanut tehdä mitään.”

Pasin toipuessa onnettomuudesta Tarjan kontolle jäi koko hevoskatraan hoitaminen. Eikä siinä vielä kaikki, sillä pariskunnalla on Joutsassa maatilallaan myös 170 nautaa hoidettavana.

”Se oli elämäni vaikeinta aikaa. Oli kova huoli avopuolisosta ja samalla hirveä homma liikuttaa kaikki hevoset, että ne pysyvät kunnossa. Sairastumisia kun tulee jommalle kummalle, työt jäävät silloin toiselle. Moni ajattelee, että maalla on vain ihanaa, mutta se on myös sairaan kovaa työtä joka päivä.”

Kun kotitilalla on viiden hevosen ja kolmen koiran lisäksi 170 pään verran sonneja ja hiehoja, apujoukot ovat arvossaan ravireissujen aikana. Viime lauantaina kotona pitivät palettia pystyssä Neuvosen siskon mies ja siskon tyttäret.

Kovasta työmäärästä huolimatta Neuvonen ja Haapasaari korostavat elävänsä unelmaa. Entinen kosmetiikka-ammattilainen viihtyy myös karja- ja hevostilallisena.

”Tykkään meikata kun jonnekin lähdetään, mutta olen nyt myös unelmatyössäni ja tykkään myös lapata paskaa. Eläinrakkaalle ihmiselle nämä hevoset ovat kuin omia lapsia, joille antaa kaikkensa”, Neuvonen korostaa.

Jaa artikkeli:

Artikkelit