Lämminveristen Kriteriumin finalistit esittelyssä

30.9.2016 - 18:29 | Ville Toivonen Artikkelit

Finalistien kuvat: Pauli Impola

1 Callela Eliza

Omistaja RAQ Team Oy, Tampere. Kasvattaja Hannu Nivola. Ohjastaja ja valmentaja Markku Nieminen, hoitaja Johanna Kyläkoski.

Callela Eliza voitti kaksivuotiaana Junnustartti-finaalin, Kasvattajakruunun ja Hevosenomistajapokaalin. Kolmevuotiskausi käynnistyi tammikuussa Vincennesissä, missä tamma ei yltänyt parhaimpaansa. Kesän mittaan Callela Eliza on taas löytänyt huippukuntonsa, parhaana saavutuksenaan Tammakriteriumin voitto. Oman karsintansa Kriteriumiin se voitti vakuuttavasti keulasta ja on finaalin kuumimpia suosikkeja.

Callela Elizan taustalla on raviurheilun pitkäaikaisia toimijoita. RAQ Team Oy:n kautta tamman omistava Rauno Asonen on ollut menestyksekäs hevosenomistaja 1980-luvulta asti. Valmentaja Markku Nieminen on voittanut Kriteriumin kolmesti. Kasvattaja Hannu Nivola taas on Kallelan Oriaseman isäntä ja mm. Venicen ja derbyvoittaja Ribauden osakasvattaja.

Callela Eliza on sukuhevonen. Sen isä Love You on Euroopan ykkösoriita, ja myös emälinja on erittäin tuottelias. Emä El Miss Andover kilpaili Suomessa yhdeksän kertaa voittaen kahdesti. Ennen Callela Elizaa se on jättänyt starttaamattoman Callela Elainen ja Callela Everestin 15,9a.

Emänemä Mistress Ann on jättänyt mm. Mr Eeron, El Gliden ja Miss Elinan, josta taas on E L Mikko 09,5.  Callela Elizan emä El Miss Andover kilpaili Suomessa yhdeksän kertaa voittaen kahdesti ja ollen viidesti totossa.

Sukuyhdistelmä Love You – Andover Hall on jättänyt Suomeen jo mm. Kriteriumin voittaneen Jontte Boyn. Yhdistelmä on toiminut Suomessa hyvin, sillä viisi kuudesta täällä syntyneestä kilpailuikäisestä sukuyhdistelmän edustajasta on jo haamumailereita.

 

mas-archie0916pauli-impola

2 MAS Archie

Omistaja Pekka Mäkelä Ky, Juupajoki. Kasvattaja MAS Breeding Oy. Valmentaja Pekka Mäkelä, ohjastaja Antti Teivainen, hoitaja Anni Järvinen.

Mas Archie tulee finaaliin kolmen voiton putkessa. Karsinnassaan se haki keulat avauspuolikkaan jälkeen ja veti lopulta helppoon voittoon. Mas Archie on finaalissakin yksi kuumimmista suosikeista, sillä se on kuulunut alusta asti ikäluokan parhaisiin ravureihin.

Tämän kauden meriittejä ovat Oulu Expressin ja Bjerken kolmevuotiseliitin voitot. Etenkin Oslossa Mas Archie oli huippuhyvä ennätysajallaan 11,7a. Viime vuonna Mas Archie voitti Kasvattajakruunun.

Pekka Mäkelä on omistanut tukun huippuhevosia ME-ori Smooth Blendistä lähtien. Kriteriumin voitto häneltä kuitenkin vielä puuttuu. Paras  sijoitus on Liquorice Pipen neljäs sija Brad de Veluwen voittamassa Kriteriumissa. Mas Archie on kasvattajayhtiönsä Mas Breeding Oy:n ensimmäistä ikäluokkaa. Yhtiön takana oleva Martti Ala-Seppälä luotsasi aiemmin Kemppitallia, jonka kasvateista Kriteriumin voitti Passionate Kemp.

Mas Archien isä, Mas Breedingin oma Holiday Credit oli hyvä kilpahevonen. Siitoksessa se on vaikuttanut vuodesta 2010 lähtien ja jälkeläisiä on yhteensä 192. Mas Archien ohella sen menestyneimpiä varsoja on Kasvattajakruunun voittanut Flight April. Mas Archien menestys on nostanut Holiday Creditin suosiota selvästi, sen astutusmäärä nousi tänä vuonna 33:een, kun viime vuonna tammoja oli seitsemän.

Nykyisin Anniina Lapin omistuksessa oleva emä Karen Kemp on jättänyt jo 14 varsaa, joista ansioitunein on huipputamma Elegance Kemp yli 250 000 euron voittosummallaan.  Emänemä Delmirage jätti kaksi Kriterium-finaalistia, joista Incognito Kemp sijoittui toiseksi. Kolmas emä Delmonica Hanover oli aikansa supertamma, joka voitti mm. Prix d’Ameriquen. Siitoksessa se jätti mm. Hambletonianin voittaneen Park Avenue Joen.

 

callela-leonard0916pauli-impola

3 Callela Leonard

Omistaja RAQ Team Oy, Tampere. Kasvattaja Hannu Nivola. Valmentaja Markku Nieminen, ohjastaja Jukka Torvinen, hoitaja Riikka Lehto.

Callela Leonard on omistaja RAQ Team Oy:n, valmentaja Markku Niemisen ja kasvattaja Hannu Nivolan toinen toivo Kriteriumissa. Karsintaansa Callela Leonard starttasi radalta 11 ja juoksi parijonon hännillä. Nyt tehtävä on erilainen, ja nopea ruuna saa hyvät asemat kärkijoukosta. Callela Leonard kärkkyy tiukasti suosikkiparin epäonnistumista. Callela Leonardin aiempiin saavutuksiin kuuluu Seppeleajon kakkossija kisan parhaana suomalaisena.

Isä SJ’s Photo kilpaili suomalaisen Jukka Paljärven osaomistuksessa ja oli aikanaan maailman parhaita kilpahevosia. Erikoisen sukuiseen oriin ei varauksettomasti uskottu siitoksessa, mutta SJ’s Photo on jättänyt ison liudan kovia kilpahevosia kuten Vivid Photo, Corleone Kosmos ja Lucky Jim.

Suomessa sen varsoista ovat pärjänneet mm. derbyvoittaja Photocopy. Callela Leonard on isänsä viides jälkeläinen Suomen Kriteriumin finaalissa. Kymmenen vuotta sitten Belmonte ja Photon toivat SJ’s Photolle kaksoisvoiton.

Emä Louise Småbo voitti itse Tammakriteriumin ja on myös mainio periyttäjä. Callela Leonard on emänsä seitsemäs haamumaileri ja kriteriumfinalisti. Aiemmista varsoista Callela Longshot oli finaalin viides ja viime vuonna Callela Ladyboss neljäs. Myös emänemä Miss Chansette oli mainio kilpahevonen ja myös periyttäjätamma.

 

benjamin-evo0916pauli-impola

4 Benjamin Evo

Omistajat Heikki Korhonen & Kari Poikolainen, Kuopio-Rautalampi. Kasvattaja Suvelan Talli. Valmentaja Heikki Korhonen, ohjastaja Mika Forss, hoitaja Sarianne Hynynen.

Kuopion Kultasormen Heikki Korhosen tallista tuleva Benjamin Evo laukkasi karsinnassaan maalisuoran alussa Mas Archien tuntumasta, mutta pelastautui raville ennen hylkäysrajaa ja pääsi vielä kisansa kakkosena finaaliin. Jos ravi pysyy nyt kasassa, Benjamin Evo pystyy taistelemaan ainakin sijoituksista toton tuntumassa. Oriin aiempia saavutuksia on Oulu Expressin nelostila.

Osaomistaja-valmentaja Heikki Korhosen hevoset ottivat vuonna 2000 Kriteriumissa kaksoisvoiton, kun Jet Garden voitti ennen tallikaveriaan Mr Bossia. Suomessa lähes kaiken mahdollisen voittaneen Korhosen meriitteihin kuuluvat myös Derbyn kaksoisvoitto Photocopylla ja Photonilla sekä tämän vuoden Suur-Hollola-Ajon voitto Venicellä. Benjamin Evon omistajakaksikko Korhonen ja Kari Poikolainen ovat aiemmin omistaneet omassa Kriteriumssaan kakkoseksi sijoittuneen Greenleaf Slimin.

Benjamin Evon on kasvattanut Hedmanin perheen Suvelan Talli. Hedmanit ovat aiemmin ansioituneet etenkin huippuluokan suomenhevosten kasvattajina.

Isä Kadabra on Kanadan ykkösori, jonka paras jälkeläinen on yli kolme miljoonaa dollaria ansainnut tamma Bee A Magician. Suomalaisten ansioituneimpia kadabralaisia ovat jenkit Knows Nothing ja Victory Bonsai. Suomen Kriteriumin finaalissa jälkeläinen on Kadabralle neljäs, parhaiten on tähän asti pärjännyt kolmanneksi sijoittunut Dream Duo.

Emä China Tea Party maksoi yksivuotiaana huutokaupassa peräti 170 000 dollaria, mutta ei 11,2-ennätyksestään huolimatta tienannut kuin kymppitonnin. USA:han se jätti neljä varsaa, joista paras on yli 200 000 dollaria tienannut Born To Fight. Suomeen China Tea Party huudettiin Benjamin Evoa kantaessaan 17 000 dollarilla. Kaksivuotias Cameron Evo on Look de Starista, ja tänä kesänä nykyisin Annamari Sipilän omistuksessa oleva tamma siemennettiin Maharajahilla.

 

arctic-lover0916pauli-impola

5 Arctic Lover

Omistaja ja kasvattaja Star-Racing Oy, Vihti. Valmentaja Pekka Korpi. Ohjastaja Hannu-Pekka Korpi. Hoitaja Niko Riekkinen.

Hirmusukuiseen Arctic Loveriin on alusta asti kohdistunut hurjat odotukset. Oriilla ei ole vielä yhtään voittoa, mutta kakkossijoja sillä on kuusi kappaletta. Sellaisen se nappasi myös karsinnastaan, jossa se juoksi lopulta Callela Elizan takana. Arctic Lover pystyy hyvään sijoitukseen, mutta uran avausvoiton ottaminen Kriteriumin finaalissa olisi yllätys.

Omistajakasvattaja Star-Racing Oy:n takana on Pekka Korpi, joka on voittanut Derbyn valmentajana kuudesti. Voitoista kolme viimeistä on tullut kokonaan tai osittain itse kasvatetuilla hevosilla Arctic Hope, Express Duo ja Arctic Passion.

Arctic Lover on ollut syntymästään asti ikäluokan seuratuimpia hevosia, onhan sen isä huippuori Love You ja emä Salima Om yksi aikamme periyttäjätammoista. Emän aikaisempaa tuotantoa ovat huippuoriit Classico Merett ja Express Duo, jotka eivät Italiassa ja Ruotsissa syntyneinä kilpailleet kotimaisissa kasvattajalähdöissä. Kriteriumin finaaliin ovat Salima Omin varsoista aiemmin selvinneet finaalin kakkoseksi sijoittunut Antonio Duo sekä viime vuoden seitsemäs Arctic Ile.

Salima Omin varsoja on myös Dolce Merett, joka on jo jättänyt Kriteriumin ja Suur-Hollolan voittaneen Express Duon. Arctic Loverin suku on kerrattu Sharif di Iesoloon, joka esiintyy sukutaulussa kerran kolmannessa ja kerran neljännessä polvessa, mikä on Suomessa syntyneelle hevoselle tuikiharvinaista.

 

fleetwood-web0916pauli-impola

6 Fleetwood Web

Omistaja ja kasvattaja West Breeding Oy, Kurikka. Valmentaja Pekka Korpi, ohjastaja Kari Venäläinen, hoitaja Riikka Neuvonen.

Fleetwood Web venyi finaaliin juostuaan pääosan matkasta johtavan rinnalla. Luotettavaa työtä tehneen oriin toistaiseksi arvokkain suoritus on Lahden Nuorten sarjan kakkonen ikäluokan kärkivarsa Stonecapes Picasson jälkeen. Sijoitus terävimmässä kärjessä olisi finaalissa yllätys.

Omistajakasvattaja West Breeding Oy on viime vuosien näkyvimpiä hevosalaan satsaajia. Oriit Donerail ja Like A Prayer sekä runsaasti siitostammoja USA:sta hankkinut yhtiö on kasvattanut vuodesta 2008 alkaen yhteensä 116 hevosta. Niistä menestynein on tuore derbyvoittaja Elian Web, joka viime vuonna hävisi Kriteriumin voiton maalikuvassa.

Isä Donerail oli ikäluokkansa paras kaksivuotias ravuri voittaen mm. Peter Haughton Memorialin. Suomeen Donerail tuotiin 15-vuotiaana vuonna 2007 ja täältä se myytiin viime vuonna Tanskaan. USA:ssa Donerailin parhaita jälkeläisiä ovat Chasing Tail 10,2 ja Spellbound Hanover 11,3. Suomessa syntyneistä ansioitunein on Good Dynamite. Fleetwood Web on isänsä kolmas varsa Suomen Kriteriumin finaalissa.

Emä Amazing Annie ostettiin Suomeen kolmevuotiaaksi kääntyessään ja on kilpailematon. Fleetwood Web on emänsä neljäs varsa, aikaisemmista ansioitunut on lahjakas Dominic Web, joka mm. sijoittui kaksivuotiaiden Kasvattajakruunussa toiseksi.

Emänemä Armbro Prowess voitti kaksivuotiaana Breeders’ Crownin ja oli Merrie Annabellen kakkonen. Fleetwood Webin neljäs emä Spry Hanover on viikko sitten Ruotsin Kriteriumin voittaneen Deimos Racingin viides emä.

 

next-direction0916pauli-impola

7 Next Direction

Omistaja Team Look The Winners, Leppävirta. Kasvattaja Jalohepo Oy. Valmentaja TImo Hulkkonen, ohjastaja Iikka Nurmonen, hoitaja Anna-Leena Peippo.

Virustaudin takia pois jäävä Next Direction on 2450 euron voittosummallaan pienirahaisin finaalipaikan saavuttanut. Finaalipaikkansa se nappasi juostuaan pääosan matkasta toisessa ulkona. Next Direction oli yrittämässä jo Oulu Expressiin, jonka karsinnassa se oli viides ennätyksellään 15,1ake.

Next Directionin valmentaja, osaomistaja ja firmansa Jalohepo Oy:n kautta myös kasvattaja on leppävirtalainen Timo Hulkkonen. Hänet tunnetaan etenkin Surprise Lordin kasvattajana ja entisenä omistajana, mutta menestystä on tullut myös mm. nykyisin Ranskassa kilpailevalla Big Headachella, joka oli kolme vuotta sitten Kriteriumin kolmas.

Surprise Lordin Hulkkonen myi alkukesästä suivaantuneena kotimaisten suurkisojen osallistujavalinnoista. Treenilistallaan Hulkkosella on yhdeksän hevosta, pääosa varsoja.

Next Directionin isä, ranskalainen Orlando Vici oli neljä vuotta sitten kovassa muodissa ja siitä onkin peräti 33  Suomessa syntynyttä kolmevuotiasta. Ranskassa Orlando Vicin varsoista ansioitunein on dopingsotkussa viime aikoina kylpenyt Un Mec d’Heripre. Ruotsissa Orlando Vici muistetaan Kriteriumin ja Derbyn voittaneesta Patosta, Suomessa syntyneistä ykkönen on tamma Cherry Chapstick. Kilparadoilla Orlanco Vici voitti Ranskassa sekä kolme- että neljävuotiaiden Kriteriumit.

Emä Be My Luxx kilpaili vain kolmevuotiaana ja voitti kahdesti kahdeksasta startistaan. Siitoksessa siitä jäi kaksi varsaa, Next Directionin lisäksi sen starttaamaton isosisko Light To Night, joka on Jalohepo Oy:llä siitostammana. Emänemä Pacific Winner jätti Suomeen kahdeksan varsaa, joista Be My Luxx oli radoilla paras.

Next Directionin neljäs emä Dem Bones jätti Suomessa astuneen Crown Bonesin. Viides emä Heidi Rodney on myös Arctic Loverin kolmas emä.

 

questionmark-me0916pauli-impola

8 Questionmark Me

Omistaja Soo Sorry Stable, Naantali. Kasvattaja Irma-Riitta & Rauli Tammelin. Valmentaja Harri Koivunen, ohjastaja Olli Koivunen, hoitaja Terri Lehtonen.

Karsinnassaan loppusuoralla vauhdilla kolmanneksi pujotellut Questionmark Me kuuluu finaalin mahdollisiin värittäjiin. Uransa keväällä kahdella voitolla aloittanut ruuna tuli loppumetrit vauhdikkaasti ja jos juoksunkulku suosii kasiradalta, Questionmark Me voi olla korkealla.

Toistaiseksi Questionmark Men kärkisaavutukset ovat tavallisista lähdöistä. Ikäluokkatasolle se on ottanut tuntumaa Kasvattajakruunu-alkuerissä, joista ei ole tullut suurempaa menestystä.

Me-hevosten kasvattajat ja myös Questionmark Men omistajajoukkoon kuuluvat Irma-Riitta ja Rauli Tammelin ovat Harri Koivusen ikiaikaisia hevosenomistajia ja perhetuttuja. Rauli Tammelin ansioitui aikoinaan jääkiekkoilijana, ja TPS on peräti jäädyttänyt hänen pelinumeronsa 16.

Isä, Ruotsissa astuva jenkkiori Quite Easy on varsinkin Suomessa hyvässä huudossa. Suomessa sen varsoista ovat menestyneet etenkin Suur-Hollola-voittaja Venice sekä derbyvoittaja Quite An Avenger. Ruotsissa Quite Easyn paras jälkeläinen on tamma Moving On 09,9a.

Emä Jolly Holiday oli asiallinen kilpahevonen ja siitoksessa se on onnistunut kovan sukunsa edellyttämällä tavalla. Ruotsiin siitä jäi neljä varsaa, joista kolme on haamumailereita ja paras lähes kaksi miljoonaa kruunua tienannut Mellby Sambuca 11,1a. Suomessa sen viidestä jälkeläisestä paras on Fine By Me 12,4a. Questionmark Me on emänsä nuorin varsa. Tänä vuonna Jolly Holiday on siemennetty Zola Bokolla.

Suvullisesti Jolly Holiday on kiehtova. Sen isä on hambovoittaja American Winner ja emä Feel So Fine, joka on jättänyt kaksi kruunumiljonääriä ja yhteensä seitsemän haamumaileria. Questionmark Men kolmas emä Classical Way taas oli aikansa supertamma, joka voitti Kentucky Futurityn ja oli Prix d’Ameriquessa kolmas. Sen emä Kerry Way voitti Hambletonianin. Samalta emälinjalta tulevat Suomen Kriteriumin voittaneet Arctic Passion ja Arctic Hope.

 

bean-coctail0916pauli-impola

9 Bean Coktail

Omistaja ja kasvattaja Bean Stable. Valmentaja ja ohjastaja Tuomas Korvenoja, hoitaja Markus Rauhala.

Bean Coktailin karsintajuoksu oli täynnä draamaa. Ensin ori laukkasi lähdössä hylkäyksen rajamaille, mutta sen jälkeen juoksu meni sen kannalta sujuvasti ja loppumetreillä Bean Coktail syöksyi karsintansa voittoon. Finaaliin Tuomas Korvenojan ajokki lähtee takarivin tarkkailuasemista, mutta sopivasta selästä hyökkäykseen päästessään mikään sijoitus ei yllättäisi.

Bean Stablen takana on kouvolalainen Matti Papu, joka aikanaan teetti emä Bean Princessin itselleen tilausvarsana.

Isä Infinitif on Jean-Pierre Dubois’n jalostuksen tulos. Sen isä on jenkkiori Pine Chip ja emä kolmevuotiaiden Kriteriumin Ranskassa voittanut huipputamma Island Dream. Infinitif voitti Italian Derbyn kolmevuotiaana ja oli nelivuotiaana UET GP:n kolmas. Siitoksessa Infinitif ei ole täysin lunastanut siihen asetettuja odotuksia.

Emä Bean Princess oli ikäluokkansa parhaita tammoja, joka mm. voitti Derbyn Tammachampionin ja oli Derbyssä neljäs. Siitoksessa se aloitti viime vuonna Uudenmaan Upeimman voittaneella Bean Starilla, ja Bean Coktail on emänsä toinen varsa. Bean Coktail on sukusiitetty vahvasti Coktail Jetiin, joka on sillä sekä emänisänisänä että isänemänisänä.

Emänemä Oklahoma Hornline on jättänyt myös 13,9-aikaisen Kansas Nevan. Kolmas emä Go Bananas oli kelpo kilpatamma ja asiallinen periyttäjä. Bean Coktailin suku on vanhaa ruotsalaista jalostusta, sillä jo sen kahdeksas emä syntyi Ruotsissa, kun kaikilla muilla kriteriumfinalisteilla viimeistään kolmas emä on syntynyt USA:ssa.

 

freelancer0916pauli-impola

10 Freelancer

Omistajat Anja & Sami Tamminen, Kärkölä. Kasvattaja Pekka Nurminen. Valmentaja Anja Tamminen, ohjastaja Esa Holopainen, hoitaja Sami Tamminen.

Sisäratajuoksun karsinnassa saanut Freelancer näytti maalisuoralla hetken voittajalta, mutta tuli loppumetreillä sisäpuolelleen hyökänneen Bean Coktailin ohittamaksi. Varmaa työtä tehneen ruunan otteet ovat parantuneet kaiken aikaa, mutta aivan kärkisijoja ajatellen rima taitaa nyt olla liian korkealla.

Anja Tamminen on pärjännyt hevosillaan viime aikoina hienosti. Hänen valmennuksessa on kolme hevosta, joista Ecstasy Of Gold oli viime lauantaina Villinmiehen Tammakilpailun finaalin yhdeksäs, ja myös kolmas starttihevonen Smooth Criminal on pärjännyt hyvin. Anja ja Sami Tamminen asuvat Paula Stenbergin hevostilan naapurissa, ja Tammiset treenaavat hevosiaan samoissa, Risto Airaksisen aikanaan laittamissa ajopaikoissa kuin Stenberg.

Tammisten kaikki kolme ajohevosta ovat Tag The Devilistä. Se kilpaili Åke Svanstedtin käsissä Euroopan ykköstasolla ja kävi kahdesti Suomessakin ollen molemmilla kerroilla Kymi GP:n kakkonen. Koko siitosuransa Suomessa tehnyt jenkki on jättänyt tänne runsaat 200 jälkeläistä, menestyneimpänä An-Lady 12,0a. Freelancer on isänsä ensimmäinen kriteriumfinalisti.

Freelancerin emä Free Cashflow meni ennätyksensä 14,9 täydestä voltista ja ansaitsi vajaat 15000 euroa. Freelancer on toinen sen neljästä varsasta ja toistaiseksi ainoa kilpaillut.

Emänemä Sugar Sorjon oli hyvä kilpahevonen ja sen sisko Cosmopolita aikansa parhaita kilpatammoja Suomessa. Veli Joie de Sorjon taas oli ikäluokkahevonen ja mm. Kymenlaakso-Ajon kakkonen sekä Derbyn karsintavoittaja.

 

cinderella-hoss0916pauli-impola

11 Cinderella Hoss

Omistajat Kiia & Juhani Tapani, Lahti. Kasvattaja Hanna Härmälä. Valmentaja ja ohjastaja Juhani Tapani, hoitaja Kiia Tapani.

Cinderella Hoss on Callela Elizan ohella finaalin toinen tamma. Paikkansa se lunasti hyvällä esityksellä toisen radan jonosta, ja vaikka asemat ovatkin radalta 11 haastavat, Cinderella Hoss pystyy kirissä ohittamaan monia.

Toistaiseksi tamman parhaita saavutuksia ovat Tammakriteriumin kolmostila sekä Kasvattajakruunun alkuerän ykkönen. Tammahambossa Cinderella Hoss oli viides.

Valmentaja Juhani Tapani omistaa Cinderella Hossin yhdessä tyttärensä Kiia Tapanin kanssa. Juhani Tapani oli ohjastajana Lukefondolla toinen Hot Lookingin voittamassa vuoden 2001 Kriteriumissa.

Kasvattaja on Hanna Härmälä, joka on yhdessä miehensä Hannu Härmälän kanssa kasvattanut ison joukon menestyneitä Hoss-ravureita. Kriteriumin niistä on voittanut Target Hoss, joka voitti myös Derbyn ja Suur-Hollola-Ajon.

Isä Quite Easy on Love Youn ohella toinen ori, joka sai kaksi finalistia tämän vuoden kisaan. Ennen tätä vuotta Quite Easystä oli ollut kaksi finalistia Suomen Kriteriumissa, parhaana niistä neljän vuoden takainen kakkonen Quite An Avenger.

Emä Chastity Hanover aloitti siitoksessa USA:ssa ja jätti sen jälkeen Suomeen seitsemän varsaa. Niistä kuusi on tammoja, Cinderella Hossin ohella menestyneimpinä Ula Belle Hoss, Vanity Hoss, Young Moon Hoss sekä Ainur Hoss. Näistä Vanity Hoss oli kolmas Villinmiehen Tammakilpailussa.

Emänemä Chickasaw jätti 12 varsaa, joista peräti 11 oli tammoja, ja sen suku onkin levinnyt hyvin laajalle. Emänemänä Chickasaw on mm. Suomessa astuneelle Capetown Hallille sekä sen veljelle Cash Hallille 09,1a ja kolmantena emänä Ruotsin Kriteriumin voittaneelle Chelsea Bokolle. Chickasaw’n täysveli oli Hambletonianin voittaja ja tuottelias siitosori Speedy Somolli. Cinderella Hossin kolmas emä Somolli esiintyykin kaikkien muiden finalistien paitsi Callela Leonardin sukutaulussa.

 

mas-alien0916pauli-impola

12 Mas Alien

Omistaja Muukalaistalli, Lappeenranta. Kasvattaja Mas Breeding Oy. Valmentaja ja hoitaja Jyrki Jauhiainen, ohjastaja Matti Nisonen.

Mas Alien kiri finaaliin kolmannesta ulkoa. Piippuhyllyn paikalta se juossee porukan perällä, ja korotetuille rahoille nouseminen olisi sille hyvä saavutus. Mas Alienin taustajoukot tosin osaavat yllättämisen taidon, voittihan Jyrki Jauhiaisen valmentama ja Matti Nisosen ohjastama Neige du Pommier vuosi sitten Villinmiehen Tammakilpailun 131-kertoimisena yllättäjänä.

Jyrki Jauhiainen on Lappeenrannan raviradan entinen puheenjohtaja ja myös Suomen Hippoksen hallituksen entinen jäsen. Hän kuittasi Mas Alienin Ypäjän huutokaupasta kaksi vuotta sitten hintaan 7500 euroa.

Isä Big Apple Deli oli USA:ssa grand circuit -tason kilpahevonen ja se aloitti siitosuransa Pohjois-Amerikassa, jonne se jätti yhteensä 15 varsaa. Niistä paras on voitokas J A T O. Suomessa sen vanhimmat varsat ovat nelivuotiaita, parhaana Villinmiehen Tammakilpailun ykkönen Bid On Kemp.

Mas Alien on ainoa Mas Breeding Oy:lle syntynyt Tilda Fridon varsa. Starttaamaton emä on nykyisin Ox Stablen nimissä ja tehnyt uudelle omistajalle kaksi varsaa. Emänisä Lindy Lanesta on Suomessa lähes kaiken, mm. Kriteriumin, voittanut Passionate Kemp.

Emänemä Empress Kemp oli kolmas omassa Tammakriteriumissaan ja pärjäsi muutenkin sekä radalla että siitoksessa. Sen varsoista Super Frido voitti Suur-Hollola-Ajon ja Glamour Jet oli ikäluokkansa parhaita tammoja ja mm. Villinmiehen Tammakisan ykkönen. Sen kilpailuikäiset varsat Glamour Frido ja Harmi’s Frido olivat molemmat ikäluokkahevosia ja Kriteriumin finalisteja. Neljäs emä on huipputamma Noccalula. Samalta emälinjalta on Suomessa pärjännyt myös mm. derbykolmonen Go Get’m Kemp.

 

Jaa artikkeli:

Artikkelit