Mansikka-ajot veti Suonenjoella katsomot täyteen – ”jalan pääsi nopeimmin radalle”

7.7.2019 - 8:00 | Kaijaleena Runsten Artikkelit

Greenleaf Slim tekee paluun Suomeen ja radoille tauon jälkeen. Se aloittaa uudella valmentaja-omistajalla Kimmo Taipaleella Suonenjoen Mansikka-ajossa. Kuva on Ravinetin arkistosta. Kuva: Ville Toivonen

Mansikka-ajojen perinne jatkuu Suonenjoella katkeamattomana 1970-luvun puoliväliin. Mansikkatytöt tekevät paussin jälkeen paluun paikkakunnan raveihin tulevana torstaina. Ehdokkaiden joukossa on yksi raviurheilun ammattilainenkin.

”Kun Mansikkaravit alkoivat, elettiin raviurheilun nousuaikaa ennen 80-lukua”, kertaa tunnetun ravijuhlan alkua Suonenjoen Hevosystäväinseuran kunniapuheenjohtaja Aulis Heikkinen.

Hän kertoo muistelleensa aivan ensimmäistä vuotta toisen pitkäaikaisen johtokunnan jäsenen kanssa, mutta ihan varmasti kaksikko ei osannut päättää, oliko vuosi 1975 vai jo sitä ennen.

Mansikkakarnevaalit kesti tuolloin koko viikon. Sinne suunnattiin eri puolilta Suomea juhlimaan kesää. Ravit oli yksi viikon monista tapahtumista.

Siihen aikaan oli mahdollista käyttää ulkona äänimainontaa. ”Toivo Soinisella oli autossaan mikrofoni ja kajarit. Hän sitten ajoi ympäri kylää koko päivän, ja karnevaaliyleisö tiesi siirtyä raveihin.”

”Väkeä tuli niin paljon, että kun radalle vei vain yksi tie eikä ollut pyöräteitä, nopein kulkuväline oli jalan. Tiellä oli niin paljon ihmisiä, että auto oli hitaampi.”

Ennätys oli, että lippuja myytiin seitsemisen tuhatta. Tarkkaa määrää ei tiedä edes lipunmyyjänä ollut Heikkinen:

”Liput loppuivat kesken.  Jostain niitä saatiin lisää, mutta silti ne loppuivat kesken.”

 

Vaikka Mansikka-ajon päälähtö oli pitkään lämminverisille. oli suomenhevosillekin oma ajonsa.

”Hevoset ja omistajat kiersivät silloin pidempiä matkoja. He olivat ihan kiertueella raveista toisiin”, Aulis Heikkinen kuvailee.

”Silloin pystyttiin maksamaan parempia palkintoja, mikä veti.”

Mansikkaraveissa nähtiin kovimmat suomenhevoset Vieteriä ja Vekseliä myöten.

Timo Eve oli yhtenä kesänä ajamassa Madrigalilla ja Charmella (Asserdal). Sillä kertaa Madrigal voitti, ja Charme jäi toiseksi. Muistan, kun lähdön jälkeen Eve tuli vielä tarinoimaan kanssamme torniin. Siitä he jatkoivat sitten Ouluun.”

Parhaat ohjastajat tulivat tapahtumaan. Pekka Korven ison hevosauton Heikkinen muistaa myös hyvin.

Mansikka-ajossa on aina keskitytty raviurheiluun. Festivaaleihin tapahtuma liittyi ainoastaan siten, että mansikkatytöt kävivät paikan päällä esittäytymässä. Suonenjoella on vuosittain valittu paikkakunnan ja marja-alan pr-hommiin nuori neito.

 

Mansikka-ajot ovat jälkimmäiset Suonenjoen kesän totoraveista. Kaksien kesäravien lisäksi juostaan keväällä kerran paikallisravien merkeissä.

Radalla on kaksi valmennustallia, joten sitä pidetään auki talvellakin, kertoo Suonenjoen Hevosystäväinseuran puheenjohtaja Pekka Karkkonen.

Raviradan aluetta on ryhdytty kunnostamaan talkoilla. Käynnissä on varikkoalueen laajennus.

”Alue kasvaa liki puolella, kunhan saadaan sinne vielä täytemaita lisää. Kun se on valmis, on paremmat tilat hevosillekin ravien aikaan”, Karkkonen kertoo.

Ajajille on myös tehty pieni pukutila.

”Seuraavaksi siirrytään totohallin kunnostukseen siinä määrin, kun rahat ja aika antavat myöten.”

 

Pekka Karkkonen on tyytyväinen kauden ensimmäisiin raveihin, joiden totovaihto oli ”aika sama kuin viime vuonna”. Vielä mukavampaa on, että  yleisömäärä jopa pikkaisen jopa kasvoi. Odotukset tulevan torstai-illan Mansikka-ajoihin ovat siten hyvät, kun kokoon saatiin 11 hevosten ja yksi ponien lähtö.

”Ei ihan täysiä lähtöjä ole hevosten määrässä, mutta kohtuuhyvin saatiin ilmoittautumisia, kun moni kesärata ajaa  tällä reunalla lähekkäin näinä viikkoina”, Karkkonen luonnehtii perjantaina, kun listat on juuri tehty.

Talkooväkeä on ravien läpiviennissä reilu 20 henkeä, minkä päälle tulevat eläinlääkäri ja tuomaristo. Talkoovoimat ovat paikallisia ja eläinlääkärikin asuu omassa kunnassa. Tuomarien lisäksi kauempaa tulee vain lähtöauto. Se saadaan  lainaan Kuopiosta.

”Meillä on urheiluautoilijoiden kanssa yhteistyötä kesän tapahtumissa. He tulevat myymään meille lippuja, ja me hoidamme vastapalveluksena makkaranmyynnin heidän tapahtumissaan.”

 

Mansikka-ajoihin on myös useamman vuoden tauon jälkeen herätetty henkiin tuttu perinne.

”Mansikkatytöt tulevat esittäytymään raveihin.”

Heidän joukossaan on tänä vuonna myös yksi hevosalan osaaja, Milla Markkanen Leppävirralta. Hän on aloittanut hevoshommat raviponeilla ja saatuaan ravien ohjastukseen luvan on keskittynyt montélähtöihin. Suonenjoen montelähdössä hän ohjastaa Satu Tolvasen valmentamaa Lindy’s Big Boyta.

Yleisö saa äänestää oman suosikkinsa verkossa.

Mansikka-ajot toimii lähtölaukauksena Mansikkakarnevaaleille, jotka jatkuvat yli viikonlopun.

Ravit alkavat to 11.7. ponilähdöllä kello 17.50.

Jaa artikkeli:

Artikkelit