Mikkelin Tingaling etenee aikataulussa: ”Altavastaajana on mukavampi iskeä”

20.4.2019 - 10:49 | Ville Toivonen Artikkelit Suomi

Jouni Hillbom huusi tamma Tingalingin Mikkelin Jukureiden raviliigajoukkueelle Ypäjän varsahuutokaupasta. Kuva: Anu Leppänen

Mikkelin raviliigavarsa Tingaling on aloittanut uransa mallikkaasti, mutta kilpailumahdollisuuksien puute kismittää valmentaja Jouni Hillbomia.

HIFK:n superlupaus Mascate Match on varastanut pitkälti show’n raviliigavarsojen joukossa, mutta sen takanakin on selviä lahjakkuuksia. Jouni Hillbomin valmentama Tingaling voitti avausstarttinsa kaksivuotiaana, ja kilpailemaan se on ehtinyt kaikkiaan kuudesti. Talvella Ruotsin Solvallassakin vieraillut tamma aloitti kolmevuotiskautensa viime viikolla Kaustisella, missä se oli hyvä kakkonen Nuorten sarjassa.

”Kyllä se ainakin kohtalainen varsa on”, Jouni Hillbom muotoilee. ”Se on aloittanut hyvin ja kestänyt treeniä. Kun päästään ajamaan kilpaa, sen myötähän se kehittyy vielä lisää.”

Tingaling meni jo kaksivuotiaana parikin kertaa 1.17-tuloksen. Hillbom pitää tamman parhaana ominaisuutena hyvää fysiikkaa.

”Vauhtia sillä ei ole vielä ihan hirveästi, mutta sitä tulee varmasti lisää. Ei se ehkä ihan kärkivarsoja ole ikäluokassa, mutta hätyyttelee siinä kärjen tuntumassa. Uskoisin sen pudottavan pari sekuntia kesään mennessä, ja silloin sen pitäisi pystyä menemään viidentoista pintaan täydellä matkalla.”

Hillbom tuntuu asettelevan sanojaan melko varovaisesti Tingalingin aloitukseen nähden.

”Altavastaajana on mukavampi iskeä”, hän nauraa. ”Tammoissa on varmaan muutama tätä parempi kolmevuotias, mutta kyllä tämäkin top kymppiin kuuluu. Vaikeahan kolmevuotiaista on tässä vaiheessa sanoa, kun kausi on pitkä. Syksyllä kärjessä voi olla jo ihan eri varsoja kuin tällä hetkellä.”

Tingalingin voittosumma on nyt runsaat 6000 euroa. Nuoren tamman kilpailuttaminen tuottaa valmentajalle päänvaivaa.

”Kyllä se on tällä hetkellä suurin haaste, ettei kolmevuotiaille tammoille ole tarjolla lähtöjä”, hän painottaa. ”Kaksivuotiaiden kilpailutarjonta on lisääntynyt muutaman viime vuoden aikana selvästi, ja jotenkin tuntuu, ettei sitä ole otettu huomioon sarjatarjonnassa. Nyt on ihan jonkin verran tällaisia kolmevuotiaita, joilla on jo sen verran rahaa, ettei tee mieli ajaa rahasarjoissa, mutta omiakaan lähtöjä ei ole tarjolla.”

Tingaling (tässä numerolla 3) ja Kouvolan liigavarsa Fruttifero Luca juoksivat viime kesänä opetuslähdöt sekä kuvan Kymi GP -päivänä että St Michel -viikonloppuna. Kuva: Anu Leppänen

Seuraavaksi Tingaling kilpaillee kuukauden kuluttua Kasvattajakruunu-alkuerässä. Tähtäimessä siintää myös Ruotsin rahakkaan E3-kilpailun karsinta kesäkuun puolivälissä.

”Siellä pitää varmaan mennä jo neljäätoista täydellä matkalla, ja ennen sitä pitäisi saada muutama startti alle”, Hillbom hahmottelee.

Hillbom on jo pitkään käynyt melko säännöllisesti kilpailemassa myös Ruotsissa.

”Nuoren hevosen kanssa ei kuitenkaan voi koko ajan rampata siellä”, hän painottaa. ”E3:een on kuitenkin tarkoitus mennä, jos kaikki menee hyvin. Muuten tarjolla on lähinnä Kasvattajakruunu-lähtöjä, mutta niitäkin saisi olla ainakin näin alkuvuodesta enemmän.”

 

Hevoseensa Hillbom on joka tapauksessa tyytyväinen.

”Tämä oli ensimmäinen jota huudettiin, ja se saatiin. Tingaling on tosi mukava hevonen. Kilpailupaikalla se on ehkä vähän kipakka, mutta se ei stressaa mistään, ja se on varmasti sen paras ominaisuus. Kun hevonen ei hermoile turhia, se pystyy kilpailemaan omalla tasollaan.”

Tingalingin isä Timoko on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä eurooppalaisravureista.

”Tykkään, kun suvussa on ranskalaista, ja Tingaling vielä on ranskansukuiseksi poikkeuksellisen hyväluontoinen. Se on oikeastaan liiankin helppo hevonen”, Hillbom naurahtaa.

Mikkelin raviliigan vetäjänä toimii Hillbomin puoliso Helen Kontturi. Tallin osuuksien myyntitilanne on Hillbomin mukaan varsin hyvä.

”Viime vuonna myytiin Helsingin jälkeen toiseksi eniten osuuksia, ja eiköhän loputin mene kaupaksi, kun hevonen on pärjäillytkin”, hän olettaa. ”Viime viikolla oli omistajien kokoontuminen, ja he olivat tyytyväisiä tiedotukseen ja hevoseenkin. Kaikki on mennyt toistaiseksi oikein mukavasti.”

Ristiinassa talliaan pitävän Hillbomin toiminta on painottunut nuoriin hevosiin.

”Vanhempia hevosia ollaan tietoisesti vähennetty ja yritetty samalla satsata nuoriin. Tänä vuonna meillä pitäisi varsoa neljä tammaa, joten sillä puolella toiminta on aika aktiivista”, hän kertoo.

Tallin aikaisemmista tähtiravureista menestystamma Cherry Chapstickin siitosura on alkanut takkuillen. Tamman ainoa elossa oleva jälkeläinen on nyt kolmevuotias ruuna Tom Boy Poof.

”Se menee tosi hyvin”, Hillbom kehaisee Texas Charmin poikaa. ”Sen jälkeen Cherry Chapstick jäi kerran tyhjäksi ja viime kesän varsa jouduttiin lopettamaan. Nyt sen pitäisi varsoa Juliano Starista.”

 

Raviammattilaisen elämä Suomessa on Hillbomin mukaan vaihtelevaa.

”Nythän kaikki on kohdallaan, kun kevätaurinko paistaa ja kohta päästään rantasaunaan. Jos kysyt tammikuun ensimmäisellä viikolla, voin olla ihan lähtövalmiina Ruotsiin”, hän nauraa. ”Asiaa puhuen sellaisia suunnitelmia ei ole. Lapset ovat kouluiässä, ja toivotaan, että Suomen raviurheilu kehittyy edelleen.”

Jouni Hillbom on panostanut valmentajana nuoriin hevosiin. Kuva: Ville Toivonen
Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi