Mistä löytyvät tulevaisuuden hevosenhoitajat?

18.11.2016 - 13:39 | Miika Lähdeniemi Artikkelit

Viime viikkoina Suomen Kasvattajakruunuja dominoinut Markku Nieminen sai talliinsa vuoden takaisen Breeder's Crownin voittajan Grant Bokon. Kuva: Anu Leppänen

Menestysvalmentaja Markku Nieminen pohtii 60-vuotishaastattelussaan hevosalan koulutusta ja toivoo raveihin rennompaa meininkiä.

Syksyn pimeänä ja märkänä aikana joillakin voi olla työmotivaatio koetuksella, mutta ravivalmentaja Markku Nieminen on tässä asiassa poikkeus. Aina syksyisin se kipinä vain vahvistuu. Nimittäin tunne siitä, että ehkä juuri tästä yksivuotisikäluokasta löytyy seuraava tähtihevonen.

Menestyshevosia on Niemisen vuosikymmenten mittaisella uralla riittänyt. Pidempää listaa tekemättä voi mainita esimerkiksi miljonääritamma Passionate Kempin, Derby-voittaja Don Giovannin ja Rae Bokon. Meriittilistalta löytyy useita Derbyn, Kriteriumin ja Suur-Hollola-ajon voittoja ja kasa muuta suurkilpailumenestystä valmentajana ja ohjastajana.

Lauantaina 60 vuotta täyttävän Markku Niemisen työmotivaatio onkin korkealla. Tallin hevoskalusto on Suomen kärkikastia ja varsavalmentajaksi profiloituneelle Niemiselle on tarjolla jonoksi asti hyväsukuisia hevosia valmennukseen.

”Varsinkin syksyllä tulee aina lisää nälkää, kun talliin tulee uusia varsoja. Hevostarjonta on ollut valtavaa enkä ole malttanut vähentää hevosmäärää, päinvastoin. Meillä on nyt Teivossa 40 hevosta ja Urjalassa 23-25 hevosta, mutta tästä määrä ei enää paisu”, Nieminen sanoo.

Nieminen hankki muutama vuosi sitten maatilan Urjalasta ja arveli löytäneensä itselleen hyvän eläkepaikan. Tässä haastattelussa on kuitenkin turha puhua mistään eläkkeelle jäämisestä. Urjalan tilalle on rakennettu hyvät harjoitusmaastot ja paikat hevosille.

”Tästä on tullut koti, mutta alkujaan tämä ei ollut hevospaikka ollenkaan. Tarhat ja radat on tehty itse. Jokaisella hoitajalla on tässä oma talliyksikkönsä, jossa he touhuavat passihevostensa kanssa. Tykkäsin olla myös Viialassa, mutta siellä asuin vuokramökissä järvenrannalla. On se aina eri juttu, kun paikat ovat omat.”

Urjalasta on tullut Markku Niemiselle koti. Lisäksi miehellä on ollut pitkään talli Teivossa. "Teivossa on ollut viime aikoina hieno tekemisen meininki ja olosuhteet ovat parantunet", Nieminen kiittelee. Kuva: Ville Toivonen
Urjalasta on tullut Markku Niemiselle koti. Lisäksi miehellä on ollut pitkään talli Teivon raviradalla. ”Teivossa on ollut viime aikoina hieno tekemisen meininki ja olosuhteet ovat parantuneet”, Nieminen kiittelee. Kuva: Ville Toivonen

Onko hevosalan kouluja liikaa?

Kun valmennuslistalla on 64 hevosta ja talleja on kahdessa paikassa, kyse ei ole yhden miehen show’sta. Niemisellä on yhdeksän työntekijää, joista Teivossa työskentelevä Oiva Käsnänen sekä Urjalan tallilla olevat elämänkumppani Johanna Kyläkoski ja Suvi Himanka ovat pitkäaikaisimmat. Työvoiman vaihtuvuus on muutenkin alan mittakaavassa pientä.

Niemisellä on kuitenkin huoli siitä, mistä seuraavan sukupolven ravivalmentajat löytävät riittävästi osaavaa työvoimaa. Suomalaisten hevosenhoitajien osaaminen on laajasti tunnustettua, mutta miten taataan sen jatkuvuus?

Tämä kysymys on ”Makelle” sydämen asia, josta pitäisi puhua enemmänkin.

”Suomessa on aina ollut loistavia kuskeja ja he tavallaan kouluttavat itse itsensä. Uusia kavereita on tullut myös valmentajiksi ja uskon senkin puolen olevan tulevaisuudessa kunnossa”, Nieminen alustaa.

”Uusien valmentajien voi kuitenkin olla yhä vaikeampaa löytää työntekijöitä, mikä kuitenkin on pohjimmiltaan mahdollisen menestyksen tae. Itsekään en olisi menestynyt tällä lailla ilman osaavaa henkilökuntaa.”

Viisasten kiveä on vaikeaa löytää tähänkään asiaan, mutta Nieminen kyseenalaistaa hevosalan oppilaitosverkoston nykytilaa. Hevosalan koulutusta tarjotaan monessa paikassa, mutta Niemisen mukaan liian harva jää oikeasti töihin alalle.

”Tuntuu olevan aika pieni prosentti kouluissa olevista ihmisistä, jotka tulevat alalle töihin edes hetkeksi. Vastaavatko ne koulut silloin tarkoitustaan vai pitäisikö niitä vähän tiivistää ja opetusta kohdentaa jotenkin?”, Nieminen pohtii.

”Meillä käy parista koulusta harjoittelijoita ja he ovat olleet pääsääntöisesti hyviä, mutta läheskään kaikki eivät jää alalle töihin. Lisäksi pitää muistaa, että hevosen pitäisi olla aina keskiössä, eivätkä koulut saa olla mitään hupipaikkoja.”

Peukkua poniurheilulle

Hevosenhoitajien työ on tunnetusti rankkaa ja matalasti palkattua, minkä Nieminenkin myöntää. Asiaa voi tarkastella myös laajemminkin niin, että kun ihmiset asuvat yhä enemmän kaupungeissa, yhä harvemmat nuoret pääsevät kosketuksiin hevosten ja hevosalan kanssa.

Takavuosina Niemisenkin tallilla pyöri nuoria hevosista kiinnostuneita auttelemassa ja aistimassa tallielämää. Nykyään on kuitenkin hiljaisempaa.

”Ponihommat tekevät varmasti hyvää sillä lailla, että nuoret pääsevät aloittamaan jostakin. Loppu riippuu sitten siitä, miten paljon on intoa ja lahjoja. Kaikki eivät kuitenkaan voi olla maalta kotoisin, itsekin olen työläisperheestä lähtöisin.”

”Niillä, joilla on kotoa saakka hevoskipinä, heidän on helpompaa nousta huipulle, olivatpa sitten valmentajia, hoitajia ja tai kuskeja.”

Työssäjaksamisen tukeminen on luonnollisesti myös työnantajan eli ravivalmentajan asia.

”Hevosenhoitajan työ ei tietysti palkan puolesta kilpaile muiden alojen kanssa, joten työ pitää saada mielekkääksi. Itse olen yrittänyt jakaa vastuuta niin, että kaikilla on oma juttunsa, mistä kukin vastaa. Se varmaan on motivoiva tekijä, kun hommat on selkeästi jaettu”, Nieminen sanoo.

Valmentaja itse sukkuloi Urjalan ja Teivon tallien välillä niin, että maanantait ja torstait ovat tiistain ravien ohella Teivo-päiviä.

”Pidämme tietysti yhteyttä päivittäin ja Teivossa meillä on hyvä porukka töissä. Meillä on ollut 20 vuotta ollut tällainen systeemi, että on kaksi tai jopa kolme tallia. Siihen on tullut rutiini. Tietysti koko organisaation pitää toimia samalla ajatuksella.”

Niemisellä on aikuiset lapset. "Pojan kanssa tehdään laskuja, kun olen aika huono tietokoneiden kanssa. Se menee niin, että minä sanelen ja hän kirjoittaa ja sitten pistetään laskut eteenpäin tilitoimistolle", Make naureskelee.
Niemisellä on aikuiset lapset. ”Pojan kanssa tehdään laskuja, kun olen aika huono tietokoneiden kanssa. Se menee niin, että minä sanelen ja hän kirjoittaa ja sitten pistetään laskut eteenpäin tilitoimistolle”, Make naureskelee.

Unelma eläkepäiville

Eläkepäivät eivät ole virkeälle kuusikymppiselle ajankohtainen ajatus, mutta yksi toive Niemisellä on sille ajalle, kun ravivalmentajan työrumba sitten joskus rauhoittuu.

”Kun joskus jään työelämän ulkopuolelle, seuraan varmasti raviurheilua ja näkisin mielelläni lajin kehittyvän edelleen hyvällä sykkeellä. Olen kuitenkin nähnyt tämän lajin nousut ja laskut.”

Tästä luontevana jatkumona voisi jonkun muun kohdalla alkaa paasaus raviurheilun nykytilasta ja tulevaisuudesta. Niemiselle luonteenomaisesti puhe on kuitenkin enemmän toiveikasta, mutta realistista pohdiskelua.

”Viihdyn kyllä raveissa, mutta mielestäni ilmapiiri on joskus ollut parempikin. Siellä on ihan tarpeetonta vastakkainasettelua. Ehkä kiireinen elämänmeno tekee ihmisistä jotenkin kärttyisiä. Voisimme kaikki ottaa vähän rennommin”, Make esittää.

Nieminen tosin myöntää, että vanhemmiten hänestä itsestäänkin on kehittynyt tietyissä asioissa murehtija.

”Tekemättömiä tai huonosti hoidettuja asioita tulee stressattua enemmän kuin aiemmin. Nuorempana ne osasi jotenkin ohittaa helpommin. Huonot kilpailusuoritukset eivät niinkään vaivaa, silloin vain koetetaan tehdä asiat entistä paremmin.”

”Ehkä se on jotakin iän tuomaa kireyttä. Mieluummin sitä pyrkii olemaan oma, rento itsensä. Työnantajana pitääkin olla asiallinen kaikille, sillä ympäristö kyllä huomaa, jos itse on äreänä”, Nieminen miettii.

Niemisen pitkäaikainen hevosenomistaja Rauno Asonen on päässyt kilistelemään tänä vuonna suurkilpailuvoittoja. Hänen omistamansa Callela Eliza voitti elokuussa Tammakriteriumin ja Callela Leonard Kriteriumin lokakuussa.
Niemisen pitkäaikainen hevosenomistaja Rauno Asonen on päässyt kilistelemään tänä vuonna suurkilpailuvoittoja. Hänen omistamansa Callela Eliza voitti elokuussa Tammakriteriumin ja Callela Leonard Kriteriumin lokakuussa.

”Tämä laji on minun elämäni”

Omaa jaksamistaan Nieminen vaalii jokavuotisilla kaveriporukan hiihto- ja moottoripyöräreissuilla. Ja ihan jokaista ravireissua valmentaja ei tee itse, sillä kilpailuissa Niemisen valmennettavia ajavat usein muutkin.

”Totta kai tässä kaiken aikaa miettii jotakin, mutta ei se haittaa. Tämä laji on minun elämäni ja sopinut hyvin luonteelleni ja elämänasenteelleni. Ravivapaana iltana saatan istuskella ja katsoa löysällä silmällä raveja, mutta samalla suunnittelen ja laitan vähän asioita ylös”, Nieminen paljastaa.

Sosiaalinen piiri löytyy myös pääosin raviurheilun parista. Niemisellä on joukko luotto-omistajia, jotka ovat olleet mukana vuosikymmeniä ja joista on tullut myös kavereita. Asiakassuhde ja kaveruus pidetään kuitenkin erossa toisistaan.

”Meillä on tässä tiivis ja mukava yhteisö. Osa asiakkaista on ollut mukana koko kolmekymmentävuotta ja osa on jo siirtynyt ajasta iäisyyteen. Omistajista on tullut myös kavereita, mutta muuten rooleja ei sekoiteta. Minä olen tietenkin vastuuvalmentaja, mutta niin se menee, että se määrää, joka maksaa”, Nieminen alleviivaa.

Niemisen saavutukset valmentajana hakevat Suomessa vertaistaan ja hänellä on myös 2167 voittoa ohjastajana. Kilvanajopuoli ei ole kuitenkaan hänelle se ykkösjuttu valmennukseen verrattuna, ja tallin hevosia ajavatkin usein lainakuskit Mika Forssin, Jukka ja Hannu Torvisen sekä Ari Moilasen johdolla.

”Olen iän kaiken tykännyt ajattaa muilla. Sellaisilla hevosilla tykkään ajaa kilpaa, joita tarvitsee vielä kehittää. Kolmivuotiailla ajan itse, koska haluan muodostaa mielikuvan, millaisiin lähtöihin mitäkin hevosta kannattaa ilmoittaa.

”Hyvä ilmoittaminen on nimittäin suuressa roolissa. Aina sanotaan, ettei hevonen tiedä voittosummaansa. Riittävän monta kertaa kun ilmoittaa väärään lähtöön, niin kyllä tietää sekä hevonen että varsinkin omistaja”, Nieminen naurahtaa.

Markku Nieminen viettää 60-vuotispäiviään töiden merkeissä lauantaina Vermossa. Katso Niemisen videohaastattelusta lisää valmentajan ajatuksia!

Jaa artikkeli:

Artikkelit