”Tavallisen ruskea iltaravihevonen” valmistautuu kuningatarkisaan

4.7.2019 - 14:00 | Kaijaleena Runsten Artikkelit

Huimariina ei vastannut omistajien ennakkotoiveita, mutta kaikki muut odotukset se onkin ylittänyt. Kuva: Rami Marjamäki

Tavallisen ruskea ja sukutaulussa ei Suikkua. Näillä kriteereillä Jonna Sianoja sai tehtäväkseen etsiä nokialaispariskunnalle suomenhevosta ravikäyttöön alkuvuodesta 2010.  Juttu ilmestyi MT Kunkkarikatalookissa 3.7.

Ari Kuronen oli ollut viime vuosikymmenellä mukana kimpassa, joka purkautui. Johanna ”Jonna” Sianoja oli ruunan valmentajana ja sitä kautta tuttu.

Oltiin jo luovuttu toivosta. Sitten toista hevosta katsomassa ollut Sianoja sai vinkin 3-vuotiaaksi kääntyneestä tammasta.

”Mieheni harrasti raviurheilua pelin näkökulmasta. Olin itsekin sitten ajanut juuri ravikortin”, kertaa Anna-Liisa Lammi taustoja.

Hänellä oli silloin kuten nytkin suomenhevonen ratsuna. Keskenään pariskunta virnuili, että vaimo saa vähän harjoitusta kortilleen uuden tamman kanssa.

”No, ei siitä kyllä tullut tälle emännälle iltaravihevosta”, juuriltaan vankasti pohjoiskarjalainen Lammi nauraa hersyen.

”Riitta on yllättänyt meidät kerta toisensa jälkeen, mutta aina positiivisesti.”

 

Tähän kommenttiin kätkeytyy alkuvaiheiden toinen tarina, tosi sekin.

Jonna Sianoja sai hevosta kaupan jälkeen autoon lastatessaan tallinpitäjältä vinkin. ”Se on sitten ihan hullu hevonen.”

”Hullu” tamma meni mukisematta autoon toisen, itselleen vieraan hevosen seuraan.

Silti vähän aikaa seurattiin, miten ”hulluus” voisi tulla esiin. Siksi siitä seurasi lempinimi, joka oli Aku Ankkaa mukaellen Hullu-Riitta.

Riitaksi se lyheni pian. Tamma on ollut kaikin puolin hyvä käsitellä ja pärjännyt alusta asti, vaikka se oli Sianojan mukaan ennen tarhannut vähän yhdessä toisten kanssa.

 

”Hevoshommissa on menty asenteella, että hevonen ensin. Mulla on aina siinä mielessä kukkahattu tiukasti päässä”, Lammi korostaa.

Siihen perustuu myös päätös jättää kilparadat tähän kesään, kun tamma on vielä terve. Huimariina astutetaan Tureliuksella.

”Kaikki kunnia hevoselle. Onhan tämä ollut sellainen Tuhkimo-tarina sekä meille että Jonnalle.”

 

MT Kunkkarikatalookissa ilmestyi myös toinen juttu Huimariinasta

Kunkkarikatalooki on perinteiseen tapaan valmistettu järjestävän radan eli Jokimaan ravikeskuksen ja MT Suomalaisen Maaseudun yhteistyönä. Ilmaista liitettä on jaossa St.Michel-raveissa sekä muutamilla muilla raviradoilla.

 

Jaa artikkeli:

Artikkelit