Onnellisen miehen piinaviikko

9.11.2017 - 19:01 | Riku Niittynen Artikkelit Suomi

Kuka tuulettaa lauantaina? Hevosenomistaminen on Mäenpään koko perheen juttu. Totochampion-Mäenpää iloitsemassa I'm Just A Sundin 76-voittoa Porissa - taustalla vaimo Anna. Kuvat: Anu Leppänen

LOHJA. Janne Mäenpää, 40, on noussut harrastuksessaan raveissa huipulle sekä totopelaajana että hevosenomistajana. Ensi lauantaina jännitettävää riittää tuplasti: Totochampions Stablen I’m Just A Sundin startissa Ruotsin V75:ssä sekä Mäenpäät, isä ja poika, toton SM-finaalissa Vermossa.

Ei ole epäilystäkään, kumpaa koitosta 2008 toton Suomen mestaruuden voittanut moninkertainen finalisti Janne Meänpää jännittää enemmän, vastauksen tähän hän kertoo lopussa. Mäenpää on kulkenut pitkän tien totoravien kiertämisestä isänsä kanssa lähes päivittäin ympäri maata laboratoriossa omassa työhuoneessaan istuvaksi pelitieteilijäksi ja valmentaja Kaisa Toivosen merkittävimmäksi hevosenomistajaksi. Mäenpään viimeinen kosketus työelämään kuvaa hyvin, millaisesta ihmisestä on kyse.

”Kun kuulin kahdeksan vuotta sitten, että työpaikallani paperitehtaalla ilmoitettiin YT-neuvottelut, mietin että olisi vain hyvä jos tulisi lähtö”, Mäenpää kertoo.

”Kun sitten jäin ilman työtä, olin melkein että jipii, vaikka lähipiirillehän tuo oli ennemminkin järkytys.”

Nyt pienten tyttöjen isä on paljon kotona, tosin ei aina samalla ”kanavalla”, kuin muu perhe.

Anna, Amanda ja Matilda Mäenpää, oranssi Villieläin ja keppari Aimo.

”Kyllähän Jannen elämä on paljon ravien seuraamista, mutta siihen on jo totuttu”, totochampionin vaimo Anna Mäenpää pohtii.

”Täytyy ihailla hänen keskittymiskykyään. Välillä koko kadun tyttölauma laukkaa meillä leikeissään, mutta isäntä ei häiriinny ollenkaan. Hevosenomistaminen on sitten myös minun ja tyttöjenkin juttu, olen lapsesta saakka ollut hevosista kiinnostunut.”

Kun vahvemmaksi vakuudeksi perheen sitoutumisesta tyttöjen keppihevosten ja lelujen nimiä ovat muun muassa Aimo (=I’m Just A Sund) ja Villieläin, sekä muita Toivosen tallilta Kirkkonummelta tuttuja nimiä.

Raveissa Janne Mäenpää käy nykyään enää enimmäkseen omien hevosten startatessa ja isoissa raveissa. Hevosenomistajana hän on kulkenut monta askelta ensimmäisestä kimppaosuudestaan Blend Moressa menestyshevosten I’m Just A Sundin ja tällä hetkellä Ranskassa hyvää tiliä tekevän Rocket Zetin omistajaksi. Jälkimmäinenkin kilpailee edeleen Kaisa Toivosen nimissä, mutta sen päivittäisestä hyvinvoinnista Chamantissa Pariisin lähettyvillä sijaitsevassa kartanossa huolehtii Satu Liitiäinen. Samassa paikassa hevosia ovat valmentaneet muun muassa Ulf Nordin ja legendaarinen Charlie Millskin aikoinaan.

”Kun tästä pitää tulla leipääkin, on koti minulle parempi paikka ravien seuraamiseen. Keskittyminen olennaiseen on helpompaa. Tiedän, että moni petsari on toista mieltäkin. Tällä hetkellä minulle olennaisin asia on, että tiedän millä varustuksella mikäkin hevonen starttaa. En vaadi muuta kuin tasapuolisuutta kaikille ravipelaajille.”

Ilman kenkiä vai kengät jalassa – iso kysymys myös petsareille!

 

Jos en tiedä hevosten varustusta, en pelaa ollenkaan.

”Toki sosiaaliselta kannalta raveissa tai vaikka etäpelipaikoissa on kivaa kavereiden kanssa, mutta parhaat tulokset totoamisesta minulla on viimeisiltä reilulta 10 vuodelta, jolloin olen seurannut raveja kotona netistä. Hevosenomistamiseen oli karikkoinen alku, mutta viimeisimmät ovat jo olleet aika onnistuneita hankintoja. Toki Rocket Zet ja I’m Just A Sund ovat maksaneetkin, mutta eivät ne mitenkään hirmukalliilta juuri nyt ainakaan tunnu.  Olen kokenut, että Zet-tallilta on ollut hyvä ostaa, kun Daniel Redén on selvästi hyvä valitsemaan hevosia, maailman huippu. Näin suvuiltaan, rakenteellisesti ja yksilöinä ne on tavallaan minullekin jo tarkkaan valikoitu. Itse olen tietenkin nähnyt hevosten startteja. Tietenkin hyvällä hevosella pitää olla näyttöä siitä, että siinä on kapasiteettia huipulle. Parhaan päivän tason täytyy olla korkea, ja nämä kaksi hyvää olivat sen jo näyttäneet, että niillä oli eväitä korkealle. I’m Just A Sund esimerkiksi meni jo uransa alussa kolmevuotiaana 12-aikoja ja voitti mm. 12,5-ajalla kuolemanpaikalta. Siihen vaaditaan jo hevosta.”

Miten noin hyviä hevosia sitten pääsee ostamaan? Redenin hevosenomistajalla ei ilmeisesti rahan vuoksi ole tarvetta myydä?

”Kai niillä oli omat ongelmansa, kun niistä haluttiin luopua. Ja Redenillä on tosi monta huippuhevosta, rima on siellä korkealla. Kaisa Toivonen on onnistunut säätämään näiden valmennuksen ehkä vielä yksilöllisemmäksi hevosen mukaan, kuin mitä isolla tallilla on mahdollista. Ostimme sieltä jo aikaisemmin Rascal Zetin, joka oli hieno, mutta jolla oli kurkussa vikaa. Siitä syystä meille tarjottiin ensimmäisenä Rocket Zetiä, ja saattaa olla että hinnassakin tultiin tuon huonon tuurin takia vastaan. I’m Just A Sund taas oli Redénillä hankalan hevosen maineessa, mutta Toivonen näyttää ratkaisseen joitakin ongelmia, mitä ruunalla Redenillä oli. Ja yksi asia mitä olen koittanut katsoa, on kuka hevosilla on ajanut. Jos niitä olisi ajanut Örjan Kihlström koko ajan, sitä puolta olisi vaikea saada edes samalle tasolle uudessa paikassa. Näitä oli kuitenkin esimerkiksi Redén itse ajanut paljon kilpaa, ja se ei kuitenkaan ole hänen suurin vahvuusalueensa.”

Daniel Redén on Janne Mäenpäänkin hevosguru. Sen sijaan ohjastajana…

Janne Mäenpää kiinnittää siis huomiota hevosten varusteisin: tototessa ja omistaessaankin.

”Rocket Zetin Ranskaan siirtymisen taustalla olivat hyvät palkinnot siellä, mutta myös se, että siellä saa talvellakin kilpailla ilman kenkiä. Kaikkien yksityiskohtien pitää olla optimissa, että saadaan tulosta. Huomasin jo kauan aikaa sitten, että tietyt hevoset paransivat Ruotsissa kun niiden perään laitettiin niin sanotut jenkkikärryt. Kävi mielessä jopa ruveta maahantuomaan sellaisia. Soittelin kuitenkin vain muutamille treenareille, ja ehdotin ihan heidän omaksi edukseen, että kokeilkaa sellaisia kärryjä edes, mutta vastaanotto ei ollut erityisen hyvä. Taisivat ihmetellä, että mikä ukko sieltä oikein soittelee ja tuollaisia ehdottelee, mutta nythän jenkkikärryt ovat jo yleisiä, ja muutkin ovat huomanneet niillä olevan etuja.”

Aikaansa edellä oleminen taitaa olla melko olennainen piirre myös ravi- ja  urheiluvedonlyönnissäkin.

”Asioiden hoksaamisesta siinä on tosiaan kyse. Laji muuttuu ja muutokset pitää huomata ajoissa. Varmaan tulee taas uusia muoti-ilmiöitä, jotka vaikuttavat myös pelimenestykseen. Se missä olen omasta mielestäni hyvä, on arvioimaan, mikä on oikeasti hyvä suoritus joltain hevoselta tai kuskiltakin. Hankin joskus sekuntikellonkin, mutta huomasin pian, että tärkeämpää on katsoa lähtöä. Olosuhteet vaihtelevat, ja tärkeää on suhteuttaa, oliko hevonen oikeasti vahva ja ketä vastaan? Nykyäänhän voi sitten katsoa videolta ja kellottaa, mitä joku hevonen kulki, ja monesti sen voi päätellä jo aika tarkasti väliajoista tai muusta informaatiosta. Pelasin nuorempana kiekkoa ja jalkapalloa ihan ok-tasolla, ja ajattelen jotenkin, että kyse on vähän samalaisesta pelisilmästä.”

Pelaan myös muita urheiluvedonlyöntejä, mutta kyllä ravit on vaan se mun juttu.

”Mun pelaaminen kohdistuu pääosin vaikeisiin pelimuotoihin. Niissä ei voita kovin usein, mutta tärkeää on, että kun tulee osuma, se sitten peittää kulut. Mulla on jotenkin sellainen ominaisuus, että hoksaan aika nopeasti, miten uusissa pelimuodoissa kannattaa pelata. Ainakaan ei kannata pelata kuten kaikki muut, se on selvää. Esimerkiksi kokeilin nettipokeria jossain vaiheessa, ja voitinkin heti toisen turnauksen, johon osallistuin, mutta se tapahtui enimmäkseen yöaikaan, mikä ei sopinut minulle.”

Pelisilmää vai tuuria? Ainakin Janne Mäenpää esittelee onnenpaitaansa, jolla tuli toton SM 2008: ”Pitänee laittaa se lauantaina päälle.”

Lauantaina taistellaan siis muun ohella Toton Suomen mestaruudesta.

”Toton turnauspelaaminen on ehkä hieman erilaista, mutta ei paljon. Pitää oikeastaan koittaa pelata kuten tavallisestikin. Sitten jos on loppupäässä jäljessä muita, pitää katsoa, paljonko on jäljessä kärjestä. Pitää valita pelikohteet vähän senkin mukaan, mitä yrittää tavoitella. Jos tavoittelee nousua rahasijoille, pitää pelata sellaisia kertoimia, joilla se on mahdollista. Jos voittajaksi, pitää laskea kertoimet sen mukaan. Kuitenkin osallistuminen on aika paljon hauskanpitoa ja seurustelua samanhenkisten kanssa.”

Välillä on unohtunut peli viemättä, kun on ollut niin mielenkiintoinen keskustelu.

Mäenpää on käynyt raveissa jo 30 vuotta. Innostus lähti Vermosta perheen tehdessä tutkimusretken raveihin. Eniten koukkuun jäivät silloin kouluikäinen Janne Mäenpää ja isänsä Veijo, joka on siis myös Toto-SM:n finaalissa lauantaina.

”Muistan vielä mistä osumasta aika alkupään hetkinä into leimahti. Se oli kaksari Ero-Mori-Filippus. Ensinmainittua ajoi Tuomo Mäkelä ja jälkimmäistä Markku Hietanen. Sillä irtosi sen verran hyvin, että sain ostettua jonkun haluamani elektroniikkapelin. Läksyt jäivät monta kertaa vähemmälle, kun lähdettiin isän kanssa vaikka vähän kauemmaskin raveihin. Ei se varmastikaan kovin kannattavaa ollut.”

Siihen kumpaa jännittää lauantaina enemmän, Toto-SM:ää vai hevosen starttia, Mäenpäällä on nopea vastaus:

Omien hevosten starttaamista jännitän aivan sairaasti.

”Niiden menestyksestäkin tulee hirveät kicksit. Hevosenomistaminen on ihmeen voimakkaiden tunteiden hommaa.”

I’m Just A Sund starttaa numerolla viisi Eskilstunan lauantain 75-kohteessa kuusi. Kyseinen Pronssidivisioona ajetaan eli Sundbyholmin lähtö 10 ajetaan aikataulun mukaan kello 19.20 Suomen aikaa, ja sen näkee esimerkiksi TotoTV:n lähetyksestä.

Vermon Käpylä GP-76-raveissa lauantaina ratkeaa puolestaan mm. Toton Suomen mestari vuosimallia 2017. Mukana finalistien joukossa Janne ja Veijo Mäenpää Lohjalta.

Janne Mäenpään kokonaan tai osaomistamia hevosia suurin piirtein aikajärjestyksessä (ravurit eivät ole olleet koko uraansa Mäenpään omistuksessa, mutta näissä ollaan oltu enemmän ja vähemmän mukana):

*Blend More, ruuna syntynyt 2000, 20,0ke, 690 euroa

*Winter’s Playboy, r. 2010, 14,4aly, 11890 e

*Joe’s Pokerface, t. 2010, 14,9aly, 11538 e

*Stone Capes Nasty, t. 2011, 13,5aly, 12250 e

*Confectionier, r. 2010, 13,3aly, 51771 e

*Up Up And Away, o. 2008, 11,2aly, 173773 e

*Rascal Zet, r. 2009, 11,9aly, 37442 e

*Wishing Boy, r. 2011, 11,7aly, 103189 e

*Liquorice Pipe, r. 2008, 12,1aly 280425 e

*Rocket Zet, r. 2009, 10,6aly, 181457 e

*I’m Just A Sund, r. 2012, 10,9aly, 73290 e

Jaa artikkeli:

Artikkelit Suomi